Breivik'e 21 Yıl Hapis Cezası Verildi - Son Dakika
Dünya

Breivik'e 21 Yıl Hapis Cezası Verildi

Breivik\'e 21 Yıl Hapis Cezası Verildi

Norveç'te 10 haftadır devam eden duruşmada, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında 77 kişiyi katleden Anders Behring Breivik'in hakkında 21 yıl hapis cezası verildi.

24.08.2012 12:04

Norveç'te 10 haftadır devam eden duruşmada, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında 77 kişiyi katleden Anders Behring Breivik'in hakkında 21 yıl hapis cezası verildi.

İdam veya ömür boyu hapis cezasının bulunmadığı Norveç'te 21 sene hapis cezası alan Breivik'in 21 sene hapis yatması halinde bile topluma tehdit oluşturduğuna kanaat getirilerek cezasının 5'er yıllık sürelerle uzatılabileceği kaydedildi. Kararı duyduktan sonra gülümseyen Breivik ise kararı temyize götürmeyeceğini ifade etti.

Breivik'in avukatı Geir Lippestad, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Breivik'in akli dengesinin yerinde olmadığı kararını reddedeceğini, ancak bu suçu bilinçli olarak işlediği kararı verilirse bunu kabul edeceğini açıkça belirttiğini söylemişti.

Breivik, içinde başbakanlık ofislerinin de bulunduğu bir hükümet binasını bombalayarak 8 kişiyi, daha sonrasındaysa Ütoya adasında İşçi Partisi'ne ait bir kampa saldırarak çoğu genç olan 69 kişiyi katletmişti.

Duruşmalar boyunca, aralarında 14 yaşında çocukların da bulunduğu kurbanlarının önce vücutlarına, daha sonra ise kafalarına bir veya daha fazla kurşun sıkarak öldürmesini soğukkanlılıkla anlatması, Breivik'in işlediği suçlardan dolayı pişmanlık duymadığına işaret etti.

Akli dengesinin yerinde olduğu kararı alınan Breivik, Oslo'nun dışında bulunan sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı İla Cezaevi'ndeki tek kişilik hücreye gönderilerek bir bilgisayar, gazete ve ayrı bir egzersiz odasının bulunduğu geniş hücresinde cezasını çekecek.

Mahkemenin atadığı bir grup psikiyatr, Breivik'in akli dengesinin yerinde olmadığını savunurken diğer bir grup ise zıt görüşte olduğunu bildirmişti. Duruşma esnasında ifade veren diğer birkaç uzman da Breivik'in bir dizi akli sorundan muzdarip olduğu beyanında bulunmuştu.

Breivik, işlediği suçun bir delilik eylemi olarak değil, politik bir eylem olarak görülmesini istemesi sebebiyle akli dengesinin yerinde olduğuna dair karar verilmesinde ısrar etti. Eğer Breivik verilen karara itiraz ederse, Ocak ayında yeni bir duruşma yapılacak. - OSLO

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Breivik'e 21 Yıl Hapis Cezası Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement