Çin'in nükleer denizaltısı içindeki 55 personeliyle birlikte battı - Son Dakika
Dünya

Çin'in nükleer denizaltısı içindeki 55 personeliyle birlikte battı

Çin'de bir nükleer denizaltının batması sonucu 55 asker öldü. Denizaltı, Amerikan ve İngiliz gemileri için hazırlanan bir tuzakta sıkıştı ve oksijen tükendi.

04.10.2023 11:11  Güncelleme: 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiliz merkezli The Times gazetesi, sızdırılan İngiliz istihbarat raporlarına dayanarak, Amerikan ve İngiliz gemileri için hazırlanan bir tuzakta yakalanan bir nükleer denizaltının batması sonucu 55 Çin askerinin öldüğünü bildirdi. Olay, Sarı Deniz'de meydana geldi ve Çin rapora göre denizaltının kaybını reddetti. Ancak İngiliz istihbarat raporu, PLA Denizaltısını 093-417 olarak tanımladı ve 21 Ağustos'ta mürettebatı zehirleyen ciddi bir arıza yaşadığını belirtti. Rapor, kaptanın ve 21 subayın da öldüğünü belirtti.

DENİZALTINININ OKSİJENİ TÜKENDİ

Raporda denizaltının, kendi kuvvetleri tarafından yerleştirilen deniz tabanı savunmalarına takıldıktan sonra Şanghay'ın kuzeyi olan Şandong eyaleti yakınlarında oksijen tükettiği söylendi.

"SİSTEMDEKİ ARIZA NEDENİYLE ÖLÜM YAŞANDI"

İngiliz istihbarat yetkilileri "Anladığımıza göre, denizaltının sistemindeki bir arıza nedeniyle oluşan hipoksi (oksijen eksikliği) nedeniyle ölüm yaşandı" ifadelerini kullandı. Yetkililer "Denizaltı, Çin donanmasının ABD ve müttefik denizaltılarını tuzağa düşürmek için kullandığı zincir ve çapa engeline çarptı. Bu, altı saat süren sistem arızalarına ve denizaltının yüzeye çıkmasına neden oldu. Denizaltıdaki oksijen sistemi ciddi bir arızadan sonra mürettebatı zehirledi" diye ekledi. Bu istihbarat son derece gizliydi ve sızıntı soruşturmasına yol açabilir.

SON 15 YILDA HİZMET GİRDİLER

Çin'in 6 Type-093 saldırı denizaltısı bulunuyor ve bunlar 6.096 ton deplasmanlı ve 553mm torpidolarla donatılmış durumda. Önceki modellere göre daha sessiz olması için tasarlanan nükleer denizaltılar, The Times raporunda belirtildiği üzere son 15 yılda hizmete girdi.

Çin\'in nükleer denizaltısı içindeki 55 personeliyle birlikte battı

Son Dakika Dünya Çin'in nükleer denizaltısı içindeki 55 personeliyle birlikte battı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement