Cumhuriyetin İlanının 92. Yıl Dönümü Paris'te Kutlandı - Son Dakika
Dünya

Cumhuriyetin İlanının 92. Yıl Dönümü Paris'te Kutlandı

Cumhuriyetin İlanının 92. Yıl Dönümü Paris\'te Kutlandı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 92’nci yıldönümü, Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği’nde geniş katılımlı bir resepsiyonla kutlandı.

30.10.2015 16:36

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 92'nci yıldönümü, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nde geniş katılımlı bir resepsiyonla kutlandı. Resepsiyona, Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de katıldı.

Fransa'nın başkenti Paris'te, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde Büyükelçilik geniş katılımlı bir kutlama resepsiyonu verdi. Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nde düzenlenen resepsiyona Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, AB Bakanı Harlem Desir, Fransa Senatosu Başkanı Gerard Larcher ile birçok ülkenin Paris'teki diplomatları ve askeri ateşeler, akademisyenler ve Fransız iş çevreleriyle birlikte çok sayıda davetli katıldı. İki ülke milli marşlarının çalınmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Paris Büyükelçiliği'ne gönderdiği Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajı Büyükelçi Hakkı Akil tarafından okundu.

Resepsiyonda katılan davetliler arasında bulunan Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki ilişkilere dikkat çekti. Bakan Cazeneuve, gündemdeki olaylar çerçevesinde terörle mücadele konusuna değindiği konuşmasında Türkiye ve Fransa arasında derin ve etkili bir işbirliği içerisinde bulunduğunu ifade etti. Terörle mücadele hususunda da birlikte hareket edildiğini vurgulayan İçişleri Bakanı, "İnsan hakları ve evrensel değerlerin korunması söz konusu olduğunda iki ülke birbirine sıkı bir şekilde bağlı kalarak terörle mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Bakan Cazeneuve, Suriye konusuna da temas ettiği konuşmasında, Suriye'deki iç savaştan kaçarak birçok ülkeye giden sığınmacıların büyük bir dram yaşadığını söyledi. Sığınmacıların durumunun suistimal edilmemesi gerektiğini belirten Cazeneuve, mağduriyet yaşayan sığınmacıların bir an önce kendi ülkelerine dönebilmelerinin sağlanması gerektiğini belirtti. Cazeneuve, Türkiye ve Türk toplumu için "Burada büyük bir ülkenin ve büyük bir halkın temsilcisisiniz. Muazzam tarihe sahip bir ülkeyi temsil ediyorsunuz. Aynı zamanda Avrupa ve Ortadoğu arasında bulunan bir bölgede yeşerecek büyük bir umudu temsil ediyorsunuz. İşbirliğimiz, ortak çalışmalarımız sayesinde tüm sıkıntıların üstesinden geleceğiz" diye konuştu.

Fransa'nın Türkiye'ye birçok konuda geçmişi uzun yıllara dayanan bir işbirliği olduğunu belirten Cazeneuve, terör riskinin artması sonrası Türkiye'yle Fransa'nın işbirliğinin kuvvetlenmiş olduğunu söyledi. İki ülke temsilcileri terörün yanı sıra sığınmacı sorununun da derinleşmesi sonrası daha sık bir araya geldiklerini ifade etti.

Büyükelçi Hakkı Akil ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurtdışındaki temsilciliklere gönderdiği Cumhuriyet Bayramı mesajını okudu.

Büyükelçi Akil Fransızca gerçekleştirdiği konuşmasında da, Fransa ile Türkiye ilişkilerine ve Fransa'da yaşayan Türk vatandaşlarının sayısını vererek, 160 bine yakın Türk vatandaşının çifte vatandaş statüsünde olduğunu söyledi. Büyükelçi Akil, bölgede birçok savaşın meydana gelmesine rağmen Türkiye'nin siyasi istikrarını devam ettiren bir ülke olduğunu belirtti. Akil, bu dönemlerde Türkiye'nin birçok seçimi başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini ve demokrasinin iyi bir zemine oturduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin topraklarında 2 milyondan fazla Suriyeli barındırdığını belirtti. - PARİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Cumhuriyetin İlanının 92. Yıl Dönümü Paris'te Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement