İtalya Devlet Televizyonu Rai, 26 Kasım'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir röportaj gerçekleşmişti. Yapılan söyleşi gecikmeli olarak Rai'nin internet sitesinde yayımlandı. 2 Aralık'ta yayımlanması planlanan ancak kesin olarak bilinmeyen nedenlerle yayına verilmeyen söyleşinin, Suriye yönetiminin Rai'ye rest çekmesi üzerine 7 Aralık'ta internette yayımlandığı iddia edildi.
Yaklaşık 20 dakika süren röportajda Beşar Esad, "Uzun vadede Sayın Erdoğan ile görüşme planı olabilir mi?" sorusuna şöyle yanıt verdi:
"Eğer bir gün bunu yapmak zorunda kalırsam bundan gurur duymam. Ama ben hep şunu söylerim; benim görevim yaptıklarımdan mutlu olmak ya da olmamak değil. Mesele benim duygularım değil, Suriye'nin çıkarları. Bu yüzden çıkarlarımız nereye gerektirirse giderim."
Esad, Suriye'deki mevcut durumla ilgili bir soruyu yanıtlarken de "Suriye ordusu son birkaç yıldır ilerleme kaydetti ve birçok bölgeyi temizledi. Türklerin desteklediği El Nusra'nın bulunduğu İdlib ise hala duruyor."
Esad, ülkedeki siyasi durumun "dahil olan aktör sayısının artması" nedeniyle gittikçe karmaşıklaştığını da söyledi.
"Bu sorunu kim yarattı? Neden Avrupa'da mülteciler var? Bu basit bir soru; Avrupa'nın ve tabii ABD'nin desteklediği terör yüzünden. Avrupa, Suriye'de kaos yaratmada baş oyuncuydu. Ne ekerseniz onu biçersiniz."
Esad, Avrupa'nın Suriye'deki savaşın en başından beri teröristleri desteklediğini ve Fransa gibi bazı ülkelerin silah gönderdiğini söyleyerek, "Bu kaosu onlar yarattı" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Dünya › Esad, Erdoğan ile görüşme ihtimali sorusuna yanıt verdi: Bundan gurur duymam - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.