Irak Federal Mahkemesi, anayasanın ülkedeki hiçbir bileşene ayrılma hakkı vermediğini belirtti.
Federal Mahkeme Sözcüsü İyas Samuk, yaptığı yazılı açıklamada "Anayasanın 1. ve ilgili diğer maddeleri, Irak'ın birliğinin korunması gerektiğini belirtiyor. 109. madde de tüm kentlerdeki federal yönetimlere bu birliği muhafaza etme sorumluluğunu yüklüyor." ifadelerini kullandı.
"HİÇBİR BİLEŞENİN AYRILMA HAKKI YOK"
Samuk şunları kaydetti:
"Federal Mahkeme buradan hareketle, 'ülkedeki bileşenlerin ayrılma hakkının bulunduğuna dair anayasada bir maddenin olmadığı' kararını almıştır."
IRAK BAŞBAKANI, MAHKEMEYE BAŞVURMUŞTU
IKBY merkezli Rudaw'ın aktardığına göre IKBY'de 25 Eylül'de yapılan ve yüzde 92.73 'Evet'le sonuçlanan bağımsızlık referandumu sonrası Irak Başbakanı Haydar el İbadi, referandumun anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Federal Mahkeme'ye başvuruda bulunmuştu.
2 Kasım'da konuyu görüşen mahkeme, İbadi'nin başvurusuna, "Referandum anayasa aykırıdır diyemeyiz çünkü karşı taraf olan Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin görüşü alınmadı" yanıtını vermişti.
Son Dakika › Dünya › Barzani'ye Bir Darbe Daha! Irak Mahkemesi, Kararını Duyurdu: Ayrılma Hakkı Yok - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.