İsrail, Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşim birimi planlarına itirazları görüşecek - Son Dakika
Dünya

İsrail, Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşim birimi planlarına itirazları görüşecek

İsrail, Doğu Kudüs\'teki Yahudi yerleşim birimi planlarına itirazları görüşecek

İsrail'in, Doğu Kudüs'te 3 bin 412 konuttan oluşması planlanan Yahudi yerleşim birimiyle ilgili itirazları görüşmek üzere gelecek hafta toplantı yapacağı bildirildi. İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now hareketinden yapılan açıklamada, İsrail Sivil İdare Birimi Yüksek Planlama Kurulu'nun 12 Haziran Pazartesi günü 'E1' olarak bilinen Yahudi yerleşim projesine itirazları değerlendireceği belirtildi.

07.06.2023 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail'in, işgal altındaki Doğu Kudüs'te 3 bin 412 konuttan oluşması planlanan Yahudi yerleşim birimiyle ilgili itirazları görüşmek üzere gelecek hafta toplantı yapacağı bildirildi.

İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now (Şimdi Barış) hareketinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail Sivil İdare Birimi Yüksek Planlama Kurulu'nun 12 Haziran Pazartesi günü "E1" olarak bilinen Yahudi yerleşim projesine itirazları değerlendireceği belirtildi.

İsrail'in geçmişte, projenin hassas konumu sebebiyle oluşan uluslararası baskılar karşısında itirazları tartışmayı ertelediği hatırlatılan açıklamada, "E1 projesiyle Doğu Kudüs'teki Maale Adumim Yahudi yerleşim birimi ve Batı Kudüs arasında yeni yerleşim birimlerinin inşa edilmesi hedefleniyor. Maale Adumim Yahudi yerleşim birimi İsrail'e ilhak edilecek ve böylece Filistinlilerin, Batı Şeria'nın güneyi ile kuzeyi arasındaki ulaşımı engellenmiş olacak." denildi.

"E1" yerleşim projesinin Batı Şeria'yı kuzey ve güney şeklinde 2 ayrı bölgeye böleceği için iki devletli çözümü bitireceği vurgulanan açıklamada, bu projenin aynı zamanda Maale Adumim Yahudi yerleşim birimindeki yerleşimcilerin planlarıyla uyumlu yürütüldüğüne işaret edildi.

Açıklamada, Sivil İdare Birimi Yüksek Planlama Kurulu'nun gelecek hafta itirazları tartışmasının ardından "E1" projesini karara bağlayacağı aktarıldı.

"Yerleşimcileri ve ilhak politikalarını destekleyen bu hükümet, bizleri apartheid rejimi gerçeğine sürükleyecek çalışmalarını sürdürüyor. Bu adımlar da İsrailliler ile Filistinliler arasındaki iki devletli çözümü baltalıyor." ifadelerine yer verilen açıklamada, halkın "İsrail'in uçuruma düşmesini" engellemesi gerektiği savunuldu.

Filistin topraklarında yıllardır çeşitli yerleşim birimleri inşa eden İsrail, 3 bin 412 konuttan oluşan büyük bir Yahudi yerleşim birimi kurmayı planlıyor.

Filistinliler ve Peace Now Hareketi gibi İsrailli solcu kuruluşlar plana itiraz ediyor.

Filistin yönetimi ve Avrupa Birliği de söz konusu hamlenin, iki devletli çözüm şansını yok edeceğini vurguluyor.

İsrail hükümetinin onayladığı planın hayata geçirilmesi için Filistin topraklarına yönelik kararları uygulayan Sivil İdare Birimi Yüksek Planlama Kurulu'nun da onayı gerekiyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya İsrail, Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşim birimi planlarına itirazları görüşecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ayvalık açıklarında yakalanan 131 düzensiz göçmen hakkında işlem başlatıldı
    13:57 Ayvalık açıklarında yakalanan 131 düzensiz göçmen hakkında işlem başlatıldı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yakalanan 131 düzensiz göçmen hakkında işlem başlatıldı. Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen gruplar, Ayvalık açıklarında 3 lastik botla Midilli Adası'na doğru seyrediyordu. TCSG-61 ve KB-115 ekipleri tarafından yakalanan düzensiz göçmenler, Ayvalık ilçesinde bulunan Cunda Adası'na getirildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı görevlileri tarafından insani yardımlar yapılan göçmenler, İl Göç İdaresi'ne teslim edilecek.

  • Çin'deki Kunming'deki Yangınlar Söndürüldü
    13:50 Çin'deki Kunming'deki Yangınlar Söndürüldü

    Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletinin merkezi Kunming'de çıkan tüm yangınlar Pazartesi günü saat 21.56 itibarıyla söndürüldü. Jinning ilçesi orman ve çayır yangınlarını önleme merkezinden yapılan açıklamada, herhangi bir can kaybı olmadığı ve yangının nedeninin araştırıldığı belirtildi. Yangın Cuma günü Erjie kasabasının Diantou köyünde başlamıştı.

  • Çin'de Yapılması Planlanan Tren Garı Tasarımı Hijyenik Pede Benzetildi
    13:49 Çin'de Yapılması Planlanan Tren Garı Tasarımı Hijyenik Pede Benzetildi

    Çin'in Nanjing kentinde yapılması planlanan tren garı için önerilen tasarım, internet kullanıcıları tarafından hijyenik pede benzetildi. Yetkililer, tasarımın erik çiçeklerinden ilham aldığını söylese de, sosyal medya platformlarında milyonlarca kez görüntülenen başlık, tasarımın hijyenik pede benzediği yorumlarıyla dikkat çekti. Garın inşası tahminen 20 milyar yuana mal olacak ve daha önce Çin'de bazı mimari tasarımlar da benzer şekilde dikkat çekmişti.


Advertisement