Koç Üniversitesi, Unesco ile 'Cinsiyet Eşitliği' İşbirliği Anlaşması İmzaladı - Son Dakika
Dünya

Koç Üniversitesi, Unesco ile 'Cinsiyet Eşitliği' İşbirliği Anlaşması İmzaladı

Koç Üniversitesi, Unesco ile \'Cinsiyet Eşitliği\' İşbirliği Anlaşması İmzaladı

Unesco, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda Koç Üniversitesi ile birlikte çalışacak.

29.06.2013 11:53

Unesco, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konusunda Koç Üniversitesi ile birlikte çalışacak.

Türkiye'de toplumsal cinsiyet çalışmaları alanında başarılı çalışmaları bulunan Koç Üniversitesi Merkezi (KOÇ-KAM), ülke çapında eğitim programları uygulamak ve bu konuda projeler üretmek ve uygulamak üzere Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO), Paris'teki merkez binasında işbirliği anlaşması imzaladı. Paris'te UNESCO Genel Merkezi'nde yapılan imza törenine UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Koç Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Umran İnan, KOÇ-KAM Direktörü Çiğdem Kağıtçıbaşı ve UNESCO Cinsiyet Eşitliği Müdürü Saniye Gülser Corat ile KOÇ-KAM, UNESCO ve UNESCO Türkiye Daimi Delegasyonu'ndan diğer üst düzey temsilciler katıldı. Program kapsamında Koç Üniversitesi tarafından önümüzdeki aylarda UNESCO ile İstanbul'da ve Paris'te uzman toplantıları ve atölye çalışmaları gerçekleştirilecek. UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, yaşamın her alanında cinsiyet eşitsizliklerinin üstesinden gelebilmenin sürdürülebilir kalkınma ve barış için kritik bir koşul olmasına ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine dikkat çekerek, şöyle dedi:

"Cinsiyet eşitsizlikleri 21'inci Yüzyıl'ın en büyük sorunlarından biri. UNESCO, hayatın tüm alanlarında cinsiyet eşitliğini ve kadın liderliğini teşvik etmeye kararlı. Cinsiyet eşitliği ve kadınların toplumdaki durumunun güçlendirilmesi adına Türkiye'nin önde gelen eğitim kurumlarından Koç Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz bu ortaklığa hoş geldiniz."

UNESCO Cinsiyet Eşitliği Müdürü Saniye Gülser Corat ise, toplumsal cinsiyet eşitliğini Türkiye'de bir takım özel kurumlarda uygulama ve kurumların özellikle üst düzey yöneticilerinden başlayarak tüm kademelerinde konuyla ilgili duyarlılık sağlama amacı güden bir eğitim programı sürdürdüklerini söyledi. Corat, şöyle dedi:

"Program, UNESCO'nun toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda son birkaç yıldır geliştirmekte olduğu ve uyguladığı eğitim baz alınarak uygulanacak. Koç Üniversitesi ile çalışmamızın nedeni; onların bu konuda daha önce yapmış olduğu çalışmalar ve UNESCO ile yaptıkları tecrübe ve bilgi alışverişi. Projenin Türkiye'den başlayarak diğer bölgelere de yayılacağını ümit ediyoruz. Cinsiyet eşitliğinin dikkate alınan konu olması için bütün bireylerinin seferber edilmesi gerekiyor. Dünyanın hemen her ülkesinde kadınların kenarda bırakılması, kadın- erkek eşitliğinin çok iyi anlaşılmıyor olması gibi sorunlar var. Amacımız; bu sorunlara dikkat çekmek. Bu sadece bir kadın sorunu değil ayrıca bir güç paylaşımı sorunu. Bu nedenle kadın sorunlarına dikkat çekmenin yanı sıra bir takım kurumlarda kadınların daha üst seviyelerine çıkmalarını sağlamayı da amaçlıyoruz. 'Cam tavan' denilen bir olay var. Kadınlar beli bir seviyeye kadar rahat ilerleyebiliyorlar fakat o seviyenin üstünde çıkmaları zorlaşıyor. Bunu kolaylaştırmak içinde hem duyarlılık yaratmak hem de bir takım fırsatlar yaratmak gerekiyor. Bu programların amaçlarından biri hem bu duyarlılığı sağlamak hem de fırsatlar yaratılarak eşitliği biraz daha hızlandırmak. Dünyada siyasette katılım çok küçük, yüzde 18 oranında. Dünyada kadın nüfüsunun yüzde 50-52 olduğunu düşünürsek oranın çok çok düşük olduğunu görebiliriz ve bu dünyanın hemen her yerinde böyle. Sadece kalkınmakta olan ülkelerde değil gelişmiş batı ülkelerinde de aynı sorunlar var. Bazı ülkeler özel kanunlar, özel yaptırımlar getiriliyor. Oralarda biraz daha ilerleme var. Fakat genel olarak hem siyasette hem karar verme süreçlerinde kadının eksikliği çok yaygın bir problem."

KOÇ-KAM Başkan Yardımcısı Hülya Durudoğan ise, cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve bu konuda farkındalığın artırılması yönünde yapılacak çalışmaların sürekliliği olan akademik kurumlarda yapılmasının büyük bir önem taşıdığını anlattı. Durudoğan, şöyle devam etti:

"Üniversitelerde bilgi ve tecrübe birikiminin ve bu birikimin aktarılmasının nasıl yapıldığının bilinmesi üniversitelerin bu konudaki önemini arttırıyor. Amacımız; iki yıllık çalışma sonrasında eğitimin tüm Türkiye'ye adaptasyonunu sağlamanın yanı sıra tüm bölgeye de yayılımını sağlamak. Üniversite olarak bu konuda büyük katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Programın Türkiye civarındaki ülkelere de yayılması düşünülüyor. UNESCO yalnız Türkiye'de değil tüm dünyada bir üniversite ile böyle bir işbirliği anlaşması imzalıyor." - Paris

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Koç Üniversitesi, Unesco ile 'Cinsiyet Eşitliği' İşbirliği Anlaşması İmzaladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement