Köln'ün Uyum Konsepti Hazır - Son Dakika
Dünya

Köln'ün Uyum Konsepti Hazır

Köln\'ün Uyum Konsepti Hazır

Almanya'nın Köln kentinde Uyum Meclisi, belediye ve valiliğin ortaklaşa çalışmasıyla bir uyum konsepti hazırlandı

06.06.2011 13:14

Almanya'nın Köln kentinde uyum konusunda nasıl bir yol izleneceği konusunda bir konsept oluşturuldu. Bu konuda ortak çalışmalar yürüten Köln Uyum Meclisi, Köln Belediyesi ve Köln Valiliği, 'Bütünleyici Kent Toplumu' başlıklı uyum konseptini tanıttı.

Tanıtımı Köln Anakent Belediye Başkanı Jürgen Roters, Uyum Şubesi Müdürü Henriette Reker ve Kuzey Ren Vestfalya Uyum Meclisleri Birliği Başkanı Tayfun Keltek yaptı.

İlk olarak basın karşısına çıkan üçlü, daha sonra yetkililer ve kent toplumu temsilcilerinin katılımıyla tarihi belediye binasında gerçekleşen etkinlik kapsamında, konsepti ve hazırlanan '100 % Köln - Köln'deki Kültürel Çeşitlilik' adlı broşürleri kamuoyuna sundular.

FIRSAT EŞİTLİĞİNİ HEDEFLİYORUZ

2008 yılında yayınlanan Sinus Araştırması temelinde hazırlanan broşürün Köln'deki sosyal ve kültürel altyapıyı betimlediğini açıklayan başkan Roters, başarılı bir uyumun gelecek için çok büyük bir önem taşıdığını belirtti.

Çalışmalarda yaklaşık 300 kişinin diyalog içinde ortak bir uyum konseptini oluşturduğunu anlatan Roters, 'Konsept 280'e yakın tavsiye içeriyor. Bunların her biri fizibilitesinin yapılmasının ardından uygulamalı programlara dönüştürülecek ve kentimizdeki toplumun bütünleşmesine vesile olacak.

Burada tüm Kölnlülerin mevcut potansiyelini göz önünde bulundurup, onları uygun bir şekilde teşvik ederek ve faydalanarak, nüfus değişiminin beraberinde getirdiği güçlükleri başarıyla aşabiliriz. Anca toplumun ve ekonominin kültürlerarası açılımını ilerletmemiz kaydıyla geleceğimizi güvence altına alabiliriz.

Bu nedenle ortak görevimiz, konsepti bir bir uygulamaya geçirmek olmalı. Burada ortak hedefimiz, Köln'de yaşayan tüm insanların eğitim, kalkınma ve refahın için eşit şansa sahip olmasını sağlamak olmalıdır' diye konuştu.

HERKES TOPLUMSAL YAŞAMA KATILMALI

Köln'ün açık görüşlü ve hoşgörülü bir kent olduğunu belirten Uyum Şube Müdürü Reker, genel şartların kentte yaşayan tüm vatandaşların nereden geldiklerine bakılmadan toplumsal yaşama katılmalarının sağlanabilmesine olanak verecek şekilde oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Aksi takdirde sürekli sorunların oluşacağını belirten Reker, 'Sorunlar çatışmaya dönüşerek, kentteki olumlu atmosferi kalıcı bir şekilde tehlikeye atabilir. Ancak ve ancak konsepti uygulamaya geçirerek ve sonucunda elle tutulabilir ve bireysel olarak da algılanabilecek olumlu değişimleri elde edersek, bu hepimiz için bir kazanç olacaktır' dedi.

ÖRNEK OLACAK

Çok kapsamlı bir uyum konseptini ortaya koyduklarını savunan birlik başkanı Keltek de, tavsiyelerin diğer kentlere örnek olabilecek çok farklı uygulamalar içerdiğini açıkladı.

Hem yerli halk, hem de göçmenlerin çoğu zaman tek yönlü düşündüklerini eleştiren Keltek, şunları söyledi: 'Çoğumuz ön yargılar içinde yaşıyor. Bu olguyu yıkmalıyız. Kentimizde 320 binin üzerinde göçmen kökenli insan yaşıyor. Bunlara toplumsal yaşamın kapılarını açmalıyız ki, gelecekte bu çeşitliliği kentimiz için kullanabilelim.

Hazırladığımız konsept, eskiden beri süregelen, göçmen kökenlilerin eksikliklerini ön plana çıkaran 'yardım zihniyeti' yerine, göçmenlerin toplum içinde sorumluluk almalarını sağlayarak ve onların potansiyellerinden yola çıkarak uyum konusunu desteklenmesi gerektiğini vurgulayan bir program.

Bu amaçla hazırlanan broşürlerin başta Alman dostlarımız olmak üzere herkes tarafından okunmasını ve irdelenmesini tavsiye ediyorum. '

Etkinlikte müzik ve dans gösterileri de yer alırken, program sonunda Roters, Reker ve Keltek broşürlerle basına poz verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Köln'ün Uyum Konsepti Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement