Kosova İle Arnavutluk İlk Kez Ortak Toplantı Düzenledi - Son Dakika
Dünya

Kosova İle Arnavutluk İlk Kez Ortak Toplantı Düzenledi

Kosova İle Arnavutluk İlk Kez Ortak Toplantı Düzenledi

Kosova ile Arnavutluk arasında Prizren'de işbirliği ve stratejik ortaklık beyannamesi imzalandı.

11.01.2014 22:23  Güncelleme: 23:31

Kosova ile Arnavutluk arasında Prizren'de işbirliği ve stratejik ortaklık beyannamesi imzalandı. Anlaşma geçmişte Arnavut ulusu için özel bir yeri olan Prizren Birliği müzesi avlusunda imzalandı.

Beyanname, Kosova ve Arnavutluk Başbakanları Hashim Thaçi ile Edi Rama tarafından imzalandı. İki ülke Bakanlarının katılımıyla gerçekleşen imza töreninde Kosova ile Arnavutluk arasındaki ilişki ve işbirliğini daha ileriye taşıyacak 10 farklı alanda anlaşmalar da imzalandı. İmzalanan işbirliği anlaşmaları, iki ülke arasında ticari kolaylıklar, ulaşım, altyapı, ortak diplomatik temsilciliklerin açılması, güvenlik, enerji ve kültür gibi alanlarını da içeriyor. İmza töreni öncesinde iki ülke Bakanlar Kurullarının ortak toplantı düzenlediği otelden, anlaşmaların imza atıldığı Prizren Birliği Müzesi'ne yürüyerek gelen iki ülke Başbakanları ve Bakanlarını bir grup vatandaş Kosova ile Arnavutluk'un birleşmesi anlamına gelen "etnik Arnavutluk" sloganlarıyla karşıladı.

İmza töreninin ardından konuşan Kosova Başbakan Hashim Thaçi, "ulusal gururumuzun, tarihimizin, geleceğimizin, hoşgörü ve birlikte yaşamanın simgesi olan güzel Prizren'de Kosova ile Arnavutluk bakanlar kurulu tarihte ilk kez biraraya gelerek toplantı yaptı" ifadelerini kullandı.

Toplantıyı çok başarılı olarak değerlendiren Başbakan Thaçi, iki ülke arasında stratejik ortaklığın kurulmasında, önemli bir adımı oluşturan bu toplantıda, Kosova ve Arnavutluk arasında birçok alanda işbirliğinin daha da derinleşmesini sağlayacak anlaşmaların imzalanmasının kararlaştırıldığını söyledi. "Tüm bu anlaşmalar Arnavutluk ve Kosova vatandaşlarının refahını üst düzeye çıkarılması amacını taşımaktadır. Bir yandan iki devlet arasında ilişkiler pekiştirilirken, diğer yandan iki ülke vatandaşlarının yaşamlarına kalite kazandıracak girişimlerde bulunduk" diyen konuşan Thaçi, Kosova ile Arnavutluk arasındaki stratejik ortaklığın bölgede barış ve istikrarın tesisi ve işbirliği açısından güzel bir örneği oluşturacağını söyledi.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da, Arnavut ulusu için ayrı bir değeri olan Prizren'de önemli anlaşmalara imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Sınırın her iki tarafındaki uzmanlar, iki ülke arasında birçok alanda var olan ilişki ve işbirliğine yeni boyutlar kazandıracak anlaşmaların hazırlanmasında iyi iş yaptıklarına inandığını kaydeden Rama, iki ülke bakanlar kurulunun ortak toplantısının amacının, her iki ülkeye de yarar sağlayacak nitelikte olduğunu anımsattı. İşbirliği yapılacak alanların çok olduğunu kaydeden Rama, Kosova'da termik santrallerde, Arnavutluk'ta ise hidrosantrallerde enerji üretildiğini ve bu iki sistemin birbirini tamamladığını, dolayısıyla bu nimetten yararlanmanın doğal bir ihtiyaç olduğuna işaret etti. Başbakan Rama Kosova'nın Arnavutluk açısından öncelikli olarak şartsız bir ortak olduğunun altını çizdi. Rama, konuşmasında iki ülke arasındaki mükemmel ilişkilerin bölgedeki diğer ülkelere örnek olacağını umduğunu söyledi. Konuşmaların ardından toplu hatıra fotoğraflı çekildi.

İmza töreni ve konuşmalar öncesinde Arnavutluk ve Kosova bayraklarıyla süslenen Prizren'de iki ülke bakanlar kurulları bir ilke imza atarak ortak toplantı düzenledi.

Kosova ile Arnavut bakanlar kurullarının 2'inci toplantısının bu yılın Haziran ayında Arnavutluk'un Vlora şehrinde yapılması kararlaştırıldı. - PRİZREN

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Kosova İle Arnavutluk İlk Kez Ortak Toplantı Düzenledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement