Türkiye'de ilk kez düzenlenen "Minimal İnvaziv ve Robotik Cerrahi Kalp Damar Cerrahisi" sempozyumuna katılanlar, Mehmet Akif Ersoy Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi'nde, 27 yaşındaki hastanın göğüs kafesi açılmadan, sağ ve sol kalp kulakçıkları arasındaki deliğin, robotik açık kalp cerrahisi yöntemiyle kapatılması ameliyatını canlı olarak izledi.
Kamu Hastaneleri Kurumu Çekmece Bölgesi Genel Sekreteri Prof. Dr. İhsan Bakır'ın başkanlığındaki ekip tarafından yapılan ameliyatı, Marriott Otel Asia'da düzenlenen sempozyuma katılanlar canlı takip etti.
Prof. Dr. İhsan Bakır, yaptığı açıklamada, sempozyuma hastaneden 4 canlı yayın gerçekleştirdiklerini belirterek, "Canlı yayında 27 yaşında bir erkek hastanın, sağ ve sol kalp kulakçıkları arasındaki deliği kapattık. Kamuda ilk defa açık kalp cerrahisini, Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi gerçekleştirdi. Şu anda bu 28. vakamız oldu" diye konuştu.
Buna benzer kalbin sağ ve sol kulakçıkları arasındaki delikleri 28 hastada kapattıklarını ifade eden Bakır, "Bu ilk defa canlı yayında kapatılan bir vaka olduğu için önemli. Çünkü canlı vakanın her zaman riskleri var. Allah korusun başınıza bir iş gelebilir, orada 550 kişi seyrediyor. Yurt içi ve dışından gelen kalp cerrahları var. Amacımız bu tür ameliyatların yapılabilir olduğunu arkadaşlara göstermek. Bu, bir ekip işi. Ayrıca bu çok küçük bir delikten yapıldığı için insanlar çekiniyor, korkuyor" değerlendirmesinde bulundu.
Küçük yaranın avantajları hakkında da bilgi veren Bakır, şöyle konuştu:
"Hasta ertesi gün uyandığı zaman göğsünün tam ortası yarılmamış şekilde aynadan kendisini görebiliyor. Özellikle bayan hastalarda delikler meme altında kaldığı için 2 ay sonra iz kalmadan iyileşiyor. İyileşme süresi de normal açık ameliyatlara göre yarı yarıya düşüyor. Normalde 7 ila 10 gün içinde evine giden hasta, böyle bir vaka yapıldığı zaman üç ya da dördüncü gün evine gidiyor, ikinci haftada araba kullanır, işine gider hale geliyor. Normal vakalarda ikinci ayda iyileşme süresi tamamlanıyor. Ameliyat sonrası yoğun bakımda kalış süresi de çok düşük. Çok az kanadığı için bu hastalarda, kan ürünü ve kanı da çok az kullanıyorsunuz."
Hastanın, ameliyat sonrası yara yerini görmediği için psikolojik olarak rahatladığını, bunun da iyileştirme sürecini hızlandırdığını söyleyen Bakır, kalbin sağ ve sol kulakçıkları arasında bulunan yaklaşık 3 santimetrelik deliği, her iki dokuyu yaklaştırarak, dikiş yardımıyla kapattıklarını bildirdi.
Bu tür ameliya 23 Mayıs 2013'te başladıklarını ve bugüne kadar 70'e yakın açık kalp cerrahisi vakası, 30' a yakın da üroloji ameliyatını gerçekleştirdiklerini dile getiren Bakır, "Bir sene dolmadan 100'e yakın robotla ameliyat yapıldı. Bu bir kamu hastanesi için çok iyi bir rakam. Bizim hedefimiz 200 vaka yapmak. Amerika'da da sayı aynı. Almaya ve Avrupa, şu an gerçekleştirdiğimiz ameliyatları yapmıyor" ifadelerini kullandı verdi.
Türkiye'nin, bu manada Orta Doğu'nun merkezi haline gelebileceğini vurgulayan Bakır, sağlık turizminden de açık kalp vakalarında diğer ülkelerin faydalanabileceğini belirtti. Kazakistan, Türkmenistan gibi ülkelerdeki hastaların bu ameliyatlar için Amerika'ya gittiğini dile getiren Bakır, bu ülkelerden gelecek hastalara da kapılarının açık olduğunu kaydetti. - İstanbul
Son Dakika › Dünya › Minimal İnvaziv ve Robotik Kalp Damar Cerrahisi' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?