Mısır'da Milyonların İsyanı - Son Dakika
Dünya

Mısır'da Milyonların İsyanı

Mısır\'da Milyonların İsyanı

Göstericiler TSİ 18.00'de Başkanlık Sarayı'na Doğru Yürüyüşe Geçecek

01.02.2011 17:28  Güncelleme: 17:33

Mısır'ın başkenti Kahire'de hükümet karşıtları "1 milyon kişi protestosu" için sokağa indi. Uluslararası haber ajansları, protestoların merkez üssü Tahrir Meydanı'nda 200 binden fazla kişinin toplandığını bildirirken, Mısır'daki olayları başından beri en yakından takip eden yayın organı El Cezire bu sayının 2 milyonu bulduğunu belirtti. Göstericilerin TSİ 18.00'de Tahrir Meydanı'ndan Başkanlık Sarayı'na doğru yürüyüşe geçeceği bildirildi.

Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e karşı yürütülen protestoların 8'inci gününde göstericiler, şu ana kadarki en geniş katılımlı halk yürüyüşü için seferber oldu.

Protestoların merkez üssü Tahrir Meydanı'nda toplanan ve Mübarek aleyhinde sloganlar atan göstericiler, ülkeyi 30 yıldır demir yumrukla yöneten Mısır liderinin maketini kurdukları darağacında sallandırdı.

"Defol Mübarek" sloganları atan göstericilerin, İsrail ve ABD'ye de tepki gösterdiği bildirildi.

Kahire'yi İskenderiye, Beni Suef, İsmailiye ve Feyyum kentlerine bağlayan karayolları ile otobanların ulaşıma kapatılmasına rağmen protestocular, Tahrir Meydanı'na akmaya devam ediyor.

Havadan helikopterlerle saniye saniye izlenen Kahire'yi bu kentlere bağlayan yolların ordu denetiminde olduğu, acil durumlar dışında hiçbir şekilde ulaşıma izin verilmediği belirtilirken, polisin Mübarek'in evinin çevresini dikenli tellerle çevirdiği ifade edildi.

Uluslararası haber ajansları, Tahrir Meydanı'nda 200 binden fazla kişinin toplandığını bildirirken, El Cezire televizyonu meydan ve çevresindeki sokaklardaki insan sayısının 2 milyon olduğunu bildirdi.

Hürriyet.com.tr'nin görüştüğü Mısır'daki kaynaklar, protestocuların TSİ 18.00'de meydandan Başkanlık Sarayı'na doğru yürüyüşe geçeceğini aktardı.

El Cezire, göstericilerin hedefledikleri kalabalığı yakalamaları halinde meydandan Başkanlık Sarayı'na yürüyeceklerini bildirmişti.

Öte yandan başkent Kahire dışında Süveyş ve İskenderiye şehirlerinde de geniş katılımlı protestoların gerçekleştirildiği belirtildi. AFP ajansı, İskenderiye'deki protestocuların sayısının 200 bini bulduğunu bildirdi.

BARADEY CUMAYA KADAR SÜRE VERDİ

Bu arada, muhalif lider Muhammed El Baradey, El Arabiya uydu kanalına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mübarek'e ültimatom vererek, "Hüsnü Mübarek cumaya kadar iktidarı terk etmeli" dedi.

Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk'e de bir açıklama yapan Baradey, "Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek canını kurtarmak istiyorsa, ülkeyi terk etmeli" ifadesini kullandı.

Baradey, kalıcı barışın diktatörlerle değil, demokrasiyle sağlanabileceğini söyledi.

"Mübarek'in gideceği konusunda ikna oldum" diyen El Baradei, "Mısır ordusunun halkın yanında yer alacağına inandığını, ordunun kendi halkını vuracağını düşünmediğini" ifade etti.

Baradey, geçiş sürecinde cumhurbaşkanlığı koltuğunu düşünüp düşünmediği sorusuna da "Tüm insanlar, onlar için yapabileceğim bir şeyler olduğu konusunda mutabık kalırlarsa, bunu onlar için yaparım" yanıtını verdi.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER'DEN HÜKÜMETE MÜBAREK RESTİ

Mısır'da Müslüman Kardeşler'den yapılan açıklamaya göre, muhalif grupların oluşturduğu koalisyon, Mısır hükümetine, demokrasiye geçiş konusundaki görüşmelere sadece Mübarek'in çekilmesi halinde başlayacaklarını söyledi.

Müslüman Kardeşler grubunun üyesi olan eski milletvekili Muhammed el Beltagi, "Bizim öncelikli isteğimiz Mübarek'in gitmesi. Sadece bunun ardından ordu teşkilatıyla huzurlu bir iktidar değişiminin detayları konusunda diyalog başlatabiliriz" dedi.

Beltagi, muhalefetin, Müslüman Kardeşleri, Muhammed El Baradei'nin önderliğini yaptığı Değişim İçin Ulusal Birlik'i, siyasi partileri ve Kıptiler gibi belirli bir takım grupları kapsayan bir şemsiye grup altında toplamaya çalıştığını da sözlerine ekledi.

ABD'DEN ÜLKE

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Dünya Mısır'da Milyonların İsyanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement