New York'taki Kıbrıs Zirvesi Sona Erdi - Son Dakika
Dünya

New York'taki Kıbrıs Zirvesi Sona Erdi

New York\'taki Kıbrıs Zirvesi Sona Erdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Kıbrıs müzakerelerinde sürecin gidişatına bağlı olarak Nisan sonu - Mayıs başı garantör ülkelerin de yer alacağı çok taraflı bir konferans için çağrıda bulunabileceğini açıkladı.

25.01.2012 19:07

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Kıbrıs müzakerelerinde sürecin gidişatına bağlı olarak Nisan sonu - Mayıs başı garantör ülkelerin de yer alacağı çok taraflı bir konferans için çağrıda bulunabileceğini açıkladı.

Ban, Greentree'de iki gün süren görüşmelerin ardından, bu sabah TSİ 17.00'da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'la birlikte New York'taki BM Merkezi'nde basının önüne çıkarak, açıklama yaptı. 23 - 24 Ocak Greentree Zirvesi'nin, kapsamlı bir çözüm planı oluşturmak amacıyla beşinci üçlü görüşme olduğunu ve liderlerin 29 - 30 Ekim 2011'de Greentree'de yaptığı son görüşmede bir çözüme ulaşma yönünde inanç belirttiğini hatırlatan Ban, liderlerin son üçlü görüşmenin

ardından çözüm hedefine ulaşmak için görüşmeleri sürdürdüğünü kaydetti.

6 Ocak tarihinde liderlere gönderdiği mektupta liderlerden görüşmelerde son oyuna (end of the phase) girildiğini, çok taraflı konferans hedefiyle Greentree'deki özlü müzakerelerin son oyunun bir parçası olduğunu ifade ettiğini kaydeden Ban, liderlerin çözüme olan bağlılıklarını yazdıkları cevap ile kendisine ilettiğini belirtti.

Liderlerin, Greentree'ye 3 zorlu konuyu çözme gündemiyle geldiğini ifade eden Ban, bunların yürütmenin seçimi, vatandaşlık ve mülkiyet olduğunu ifade etti.

"SINIRLI İLERLEME KAYDEDİLDİ"

Ban, "Liderlere bu süreyi kararlı adımlar atmak için kullanmalarını istedim. İki gün boyunca süren tartışmaların yoğun olmasına rağmen sınırlı ilerleme kaydedildi. Liderlere sürecin Kıbrıslılara ait olduğunu ve Kıbrıslılar tarafından yürütüldüğünü hatırlattım. BM taraflara çözüm empoze etmek maksadıyla burada bulunmuyor" dedi.

Zirve sonrası süreçle ilgili olarak Ban Ki-moon, taraflara gelecek iki hafta içerisinde mülkiyet başlığı ile ilgili veri teatisinin tamamlanmasını önerdiğini ve bu önerinin kabul edildiğini belirtti.

BMGS'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın, zirve ile ilgili bugün BM Güvenlik Konseyi'ni bilgilendireceğini belirten Ban, "Ben de Şubat sonu BM Güvenlik Konseyi'ne müzakerelerin gidişatı ile ilgili rapor sunacağım. Mart sonu özel danışmanımdan süreçle ilgili görüş alacağım. Bu rapor olumlu olması durumunda, ilgili Güvenlik Konseyi kararları ile de uyumluysa, iki tarafla da istişare ettikten sonra, Nisan sonu - Mayıs başı çok taraflı konferans çağrısı yapmak niyetim var" dedi.

Ban, "Bu aşamada müzakerelerdeki ivmeyi ayakta tutmak ve devamını sağlamak için yoğun yaklaşım da yeterli değil. Nihai anlaşmaya varmak için liderleri kararlı adımlar atmaya çağırdım" ifadelerine yer verdi.

BM'nin kapsamlı bir çözüme ulaşmanın tüm Kıbrıslıların yararına olacağına inandığını belirten Ban, özel danışmanı ve ekibinin sürece yardımcı olmak için mümkün olan tüm katkıyı sağlamaya çalıştığını ve bu önemli süreçte de yardıma hazır olduğunu belirtti. - YORK

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya New York'taki Kıbrıs Zirvesi Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement