Nükleer Güvenlik Zirvesi Başladı - Son Dakika
Dünya

Nükleer Güvenlik Zirvesi Başladı

Nükleer Güvenlik Zirvesi Başladı

Dünya liderlerini bir araya getiren Nükleer Güvenlik Zirvesi, ev sahibi Devlet Başkanı Lee Myung-bak'ın verdiği resepsiyonla Güney Kore'nin başkenti Seul'de başladı.

26.03.2012 15:22

Dünya liderlerini bir araya getiren Nükleer Güvenlik Zirvesi, ev sahibi Devlet Başkanı Lee Myung-bak'ın verdiği resepsiyonla Güney Kore'nin başkenti Seul'de başladı. Zirveye katılan 53 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra, dört uluslararası kuruluş ile nükleer güvenlik ve endüstri uzmanlarını bir araya getirirken, başlıca gündem maddeleri arasında nükleer terörizm tehdidine karşı konması, nükleer maddelerin yasadışı ticaretinin önlenmesi ve nükleer tesislerinin güvenliğinin sağlanması bulunuyor.

Resmi gündemde yer almamasına karşın, ABD Devlet Başkanı Barrack Obama ve evsahibi Lee Myung-bak'ın nükleer hırslarıyla korku salan Kuzey Kore konusunu gölge gündem haline getireceği belirtiliyor. Zirveye Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak başkanlık ediyor. Yarın sona erecek zirve sonrası, Seul Bildirisi yayınlanacak. Bildiride özellikle zenginleştirilmiş uranyum ve plütonyumun gibi silahlarda kullanılacak nükleer madde stoklarının önemli derecede azaltılması için siyasi taahhüdün de yer alması bekleniyor.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ EN ÜST DÜZEYDE

Devlet başkanlarına eşlik eden yetkililer ve medya mensupları dahil olmak üzere 10 bini kişinin zirvede yer alması beklenirken, toplantıların yapılacağı konferans merkezi COEX adeta güvenlik duvarlarıyla örüldü. Güvenlik tedbirlerini anlık takip edebilmek amacıyla, Seul Polis Ajansı özel bir karargah kurdu. İki bin kapalı devre kameranın bağlı olduğu karargahta, polis araçlarının konumu da eşzamanlı olarak takip edilebiliyor. Emniyet birimleri zirve merkezinin güvenliğini üstlenirken, ordu birlikleri de Kuzey Kore'den gelebilecek herhangi bir provakasyona karşı tetikte bekliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Nükleer Güvenlik Zirvesi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement