Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francesco, selefleri 'Türk Papa (Papa Turco)' olarak bilinen 23. Jean ile 2. Jean Paul'un 'aziz' olmalarına ilişkin kararnameyi onayladı.
Göreve yaklaşık 4 ay önce gelen Arjantinli Papa Francesco, 5 yıl Papalık yaptıktan sonra 1963 yılında vefat eden 23. Jean ve 27 yıl bu görevi yürütmesinin ardından 2005 yılında hayata gözlerini yuman 2. Jean Paul'un 'aziz' mertebesine çıkarılmalarına ilişkin kararnameyi imzaladı. Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi, iki Papanın azizlik ayinin birlikte bu yıl içinde ve büyük bir törenle yapılacağını duyurdu. 2. Jean Paul, iki yıl önce, 23. Jean ise 13 yıl önce azizlikten önceki 'mübareklik' mertebesine çıkarılmıştı. Hıristiyan toplumu için iyi işler başarmış ve mucizeler gerçekleştirmiş kişilere verilen azizlik unvanı, genellikle kişi hayatta değilken ve ölümünden önce ya da sonra en az 2 mucize gerçekleştirmesi üzerine veriliyor.
TÜRK PAPA'NIN BİR MUCİZESİ
2. Jean Paul'un bu ikinci mucizeyi gerçekleştirdiği belirlenirken, 23. Jean ise sadece bir mucizeyle anılmasına karşın, Papalık Azizlik Davalarını İnceleme Kurulu'nda alınan kararla azizlik mertebesine yükseltildiği belirtildi. Peder Lombardi bunu, "Çünkü Papaların aziz olması için sadece bir mucize de yeterli oluyor" diye açıkladı. 1966 yılında Rahibe Caterina Capitani'nin belirlenemeyen hastalığı üzerine, 23. Jean'ı anarak şifa bulduğu biliniyordu. 2. Jean Paul'un ise, papalık yaptığı süreçte kendisini ziyaret eden 47 yaşındaki Fransız rahibe Marie-Pierre Simon'u kutsamasının ardından rahibenin Parkinson hastalığının, doktorları açıklamasız bırakarak yok olması mucize olarak kabul görmüştü. Peder Lombardi, ikinci mucizenin ise Kosta Rikalı bir kadının şifa bulmasıyla gerçekleştiğini açıkladı. İddiaya göre; beyin sarsıntısı geçirmiş olan kadının ailesi, 2. Jean Paul'un 'mübarek' ilan edildiği 1 Mayıs 2011 gecesi dualarla onu andı ve bunun üzerine hasta şifa buldu.
TÜRK DOSTU PAPA
1935 ile 1945 yılları arasında İstanbul'da Papalık temsilcisi olarak görev yapmış olan 23. Jean (Angelo Giuseppe Roncalli), Harbiye'deki St. Esprit Kilisesi'nde düzenlenen pazar ayinlerinde İncil'in ilk kez Türkçe okunmasını sağlamıştı. 1958 yılında Papa seçilmesinin ardından dinler arası diyalog ortamına katkısı büyük olan 23. Jean, Vatikan tarihinde ikinci kez Konsülü toplamış ve bu toplantının sonunda yayınlanan genelgede, ilk kez İslam'ın güzelliğinden ve onun Allah'a giden yol olduğundan söz edilmişti. Roncalli anılarında, "'Ben Türkleri seviyorum. Uygarlık yolunda yeri hazır olan bu milletin doğal kabiliyetlerini takdir ediyorum" diye yazmıştı. Türkiye'ye ve Türklere olan sevgisi nedeniyle kendisine 'Türk Papa' da denen Roncalli, İtalya'da da 'İyi Papa (Papa buono)' olarak anılıyor.
EÇ(SS) - Roma
Son Dakika › Dünya › Papa, İki Selefinin Azizlik Kararnamesini İmzaladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.