Gıda ve tarım alanında hazırlanan projeler kapsamında artık yardım alan değil yardım eden ülke haline gelen Türkiye, bu konuda önemli bir işbirliğine daha imza attı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Kalkınma alanlarında dünyada sorumlu hale gelen Türkiye, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere katkılarını güçlendirmek, buralarda açlığın azaltılmasına ve refahın artırılmasına yardımcı olma çabalarını sürdürüyor. Türkiye'nin kalkınma tecrübesinin başka ülkelerle paylaşılmasını hedefleyen TİKA ile dünyadaki gıda ve tarımla ilgili çalışmaları organize edip geliştirerek gıda güvenliğini sağlamayı amaçlayan FAO, işbirliği anlaşmasına imza koydu. İmza töreni, Türkiye'nin de 191 üyesi içinde bulunduğu FAO'nun Roma'daki merkezinde, FAO Genel Direktör Yardımcısı Laurent Thomas ve TİKA Başkan Yardımcısı Harun Tuncer tarafından gerçekleştirildi. Anlaşmanın temelini, dünya genelinde hızla artan açlık, gıda güvenliği, sürdürülebilir gıda üretimi ve kötü beslenme gibi konulara ilişkin ortak projeler geliştirmenin oluşturduğu açıklandı.
TÜRKİYE'NİN KALKINMA YARDIMLARI 2.5 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
Bu anlaşmanın öneminin altını çizen Laurent Thomas, "Gerek FAO, gerek Türkiye ve gerekse de hizmet edeceğimiz insanlar için büyük bir gün" dedi.
Söz konusu temalarda TİKA'yla ortak hedefte buluştuklarını dile getiren Thomas, "Ancak bu hedeflere tek başımıza ulaşamayacağımız açıktı. Bu anlamda birlikteliğe ihtiyaç duyduk ve bunun sonuçlarının iyi olacağını düşünüyorum" dedi.
Türkiye'nin kalkınma alanlarında dünyadaki rolünün arttığından bahseden Harun Tuncer ise, "Bu anlamda Türkiye, kalkınma yardımlarını her geçen gün artırıyor. 2012 yılı itibariyle Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelere yaptığı kalkınma yardımları 2,5 milyar dolar civarına ulaşmıştır. Tabii bu yardımları yaparken yalnız değil, uluslararası kuruluşlar ve diğer ülkelerin ajanslarıyla birlikte işbirliği yaparak çalışıyoruz. Bu kapsamda biz zaten FAO'yla işbirliği yapıyorduk. Ancak bu anlaşmayla işbirliğini daha geliştirip, artıracağız" diye konuştu. Özellikle en az gelişmiş ülkelere yönelik Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her yıl 200 milyon dolar harcama taahhüdü olduğunu hatırlatan Tuncer, "Bu nedenle FAO'nun da uzmanlığından faydalanmayı düşünüyoruz. Birlikte ortak projeler geliştirip, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerdeki sorunlara ortak çözümler üretmeye çalışacağız" dedi. Türkiye'nin bilgi birikimini gelişmekte olan ülkelere taşıdıklarını söyleyen Tuncer proje alanlarının ise, tarım, hayvancılık ve gıda güvenliği gibi çeşitli alanlarda ve o ülkelerin ihtiyaçlarına göre belirleneceğini anlattı.
Son Dakika › Dünya › Tika ile Fao İşbirliği Anlaşması İmzalandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?