"Yarım Yamalak Çözüm Kabul Etmem" - Son Dakika
Dünya

"Yarım Yamalak Çözüm Kabul Etmem"

"Yarım Yamalak Çözüm Kabul Etmem"

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorunu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

08.09.2012 14:52  Güncelleme: 14:50

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, "Kıbrıs sorununda süreç değişikliği, uzlaşılanlardan ve Kıbrıs sorununun çözüm zemininden uzaklaşmamız, sadece Türkiye'ye ve Sayın Eroğlu'na iki devlet çözümüyle ilgili tezlerini resmen müzakere masasına koyma fırsatı verir" diyerek yarım yamalak bir çözüm kabul etmeyeceğini söyledi. Hristofyas ayrıca, "Kıbrıs sorunu seneye kadar çözülmezse sizinle birlikte ben de ayin yapmak üzere Panagia (Dikmen) Kilisesi'ne gidecek otobüste olacağım" dedi.

Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayınlanan gazetelerden Fileleftheros, "Gevşek Federasyonda Devlet İşlevsel Olmaz. Hristofyas'tan Dikomolular Huzurunda Anastasiadis'e Cevap" başlıklı haberinde, Hristofyas'ın doğum yeri Dikmen'deki Panagia-Pervolion yortusu nedeniyle Anthupolis'te düzenlenen akşam ayininde yaptığı konuşmaya yer verdi. "Biz büyük laflar etmeden ve kısa süre önce olduğu gibi ülkeyi yeni maceralara sürükleyebilecek gürültülerden uzak, sebatla taleplerimize bağlı kalacağız" diyen Hristofyas, Kıbrıs sorununa bulunması muhtemel ancak doğru çerçevedeki çözümden Rum halkının karlı çıkacağına inancını belirtti.

Hristofyas, başkan adaylarından DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis'e yanıt verirken de, "gevşek federasyon ve genişletilmiş müzakereler ile Türkiye ve Yunanistan'ın iki devletçiğe ayrı ayrı garantörlük etmesi şeklindeki tehlikeli görüşlere katı şekilde karşıyız" dedi. Hristofyas, şöyle devam etti:

"Konfederasyon sınırlarına varan gevşek federasyon güçlü ayrılıkçı unsurlar barındıran, işlemez bir devlet yaratacak; yeni bir kriz ve ayrılıkçı çizgilerin sağlamlaşması şartlarını oluşturacak. Merkezi hükümetin yetkilerini, halk tarafından reddedilen Annan planındakilere oranla artırmak maksadıyla Sayın Talat'la müzakerelerde sıkı çalışmamızın nedeni de buydu. Kıbrıs sürecinin değiştirilmesi ve Kıbrıs sorununun son 33 yıldır belirlenen BM Güvenlik Konseyi ve AB kararlarında benimsenen çözüm zemininden uzaklaşmamız, Türkiye ve Eroğlu'na iki devlet çözümü tezlerini müzakere masasına resmen koyma fırsatı verir. Sözde genişletilmiş müzakereler, çok kısa sürede hiçbir şart ve koşul olmaksızın dörtlü veya beşli konferansı gündeme getirecek. İşgalle ve taksimle uzlaşmayız. Dikomo'yu (Dikmen) ve Girne'yi, Omorfo'yu (Güzelyurt), Mağusa'yı, işgal altındaki topraklarımızı yarım yamalak bir çözümle Türkiye'nin denetimine bırakamayız. Dikomolu köylülerime sesleniyorum. İyi olmamızı diliyorum ve Kıbrıs sorunu seneye kadar çözülmezse sizinle birlikte ben de ayin yapmak üzere Panagia (Dikmen) Kilisesi'ne gidecek otobüste olacağım."

Haravgi de haberi, " Dimitris Hristofyas: Yarım Yamalak Çözüm Kabul Etmeyiz. 'Gevşek Federasyon' ve 'Genişletilmiş Müzakereler' ve Türkiye ve Yunanistan'ın Ayrı Ayrı İki Devletçiğin Garantörü Olması Şeklindeki Tehlikeli Görüşlere Karşı Çıkıyoruz" başlığıyla aktardı. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya 'Yarım Yamalak Çözüm Kabul Etmem' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement