Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından yayımlanan raporda dünya genelinde yurdundan olan kişi sayısının 2015 yılında 65,3 milyona ulaşarak rekor kırdığı ve savaştan kaçan bu insanların ulaştığı yerlerde duvarlar, sıkı kurallar ve yabancı düşmanlığıyla karşılaştıkları belirtildi.
UNHCR, Dünya Mülteciler Günü nedeniyle yayımladığı "Küresel Trendler" raporunda, 2014 yılında 59,5 milyon olan yurdundan olan insanların sayısının son 5 yılda ise yüzde 50 oranında arttığına vurgu yaptı. Dünyada her 113 insandan 1'inin mülteci, sığınmacı veya kendi ülkesinde evsiz kalan insan olduğunu ifade edildi. Raporda, toplu göçlere neden olan Suriye, Afganistan, Burundi ve Güney Sudan'daki savaş ve karışıklıkların yarısı çocuk olan mültecilerin sayısını 21,3 milyona çıkardığı belirtildi.
"BU KADAR UZUN SÜRMESİ ACI VERİCİ"
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Flippo Grandi, Akdeniz'i geçerek Avrupa sahillerine ulaşan mülteci ve sığınmacıların, "Siz sorunu çözmezseniz, sorun sizin ayağınıza gelir" mesajını verdiğini söyledi. Grandi, "Zengin ülkelerdeki insanların bunu anlamasının bu kadar uzun sürmesi acı verici. Harekete geçmemiz lazım. Siyasi olarak bir eylem gerekiyor. Bu, mülteci akınını durduracak en önemli hamle olacaktır" dedi.
Rapora göre, 2015'te, sanayileşmiş ülkelerde, rekor bir rakam olan 2 milyon mülteciye barınma imkanı sağlandı. 2 milyon mültecinin 100 bininin ailesinden ayrılmış veya yalnız çocuklardan oluştuğu, bu rakamın da 2014'teki rakamın üç katı olduğu kaydedildi.
Gelişmiş ülkeler arasında 441 bin 900 mülteciye ev sahipliği yapan Almanya lider ülke konumunda. Bu sayının 3'te birini ise Suriyeliler oluşturuyor. ABD, Orta Amerika ve Meksika'dan, çete ve uyuşturucu olayları sebebiyle kaçan 172 bin 200 mülteci barındırarak ikinci sırada yer alıyor.
Rapora göre, gelişmekte olan ülkeler, hala dünya mültecilerinin yüzde 86'sına ev sahipliği yapıyor. Türkiye, kucak açtığı 2,5 milyon Suriyeliyle lider ülke konumunda bulunuyor. Türkiye'yi, Pakistan ve Lübnan takip ediyor.
YABANCI DÜŞMANLIĞINDA ARTIŞ
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Flippo Grandi, "Zulümden veya çatışmalardan kaçan mülteciler, yüksek duvarlarla ve yabancı karşıtı düşüncelerle karşılaştılar. Maalesef artan yabancı karşıtlığı, içinde çalıştığımız bölgenin belirleyici unsuru oluyor" dedi. Grandi ayrıca, "Bariyerler her yerde. Sadece duvarlardan bahsetmiyorum. Yasal bariyerler de söz konusu" ifadelerini kullandı. Grandi, "Göç akımının durması, insanların evlerinden edilmesi sorununun bittiği anlamına gelmiyor. Sorunla artık ilgilenmek zorunda olmayan ülkeler için şimdilik bitmiş olabilir" şeklinde konuştu.
Yunanistan ve İtalya üzerindeki baskıyı azaltmak için bu ülkelerden diğer Avrupa ülkelerine dağıtılacak 160 bin sığınmacı planındaki ilerleme sekteye uğradı. AB verilerine göre şimdiye kadar bu ülkelerden sadece 2 bin 406 kişi diğer ülkelere gönderildi. Grandi, " Avrupa için B planı yok. Avrupa sığınmacıları almaya devam edecek. Şimdi herkes sorumluluğu paylaşmak zorunda" ifadelerini kullandı. - CENEVRE
Son Dakika › Dünya › Yerinden Olanların Sayısı 65,3 Milyona Ulaşarak Rekor Kırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?