TTGV Yönetim Kurulu Üyesi ve 12. Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı Müjdat Altay, "1. Teknoloji Ödülleri'ne 35 müracaat varken bu yıl sayının 170'e çıktığını görüyoruz. Bu durum geleceğe güvenle bakmamızı sağlıyor" dedi.
Altay, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) işbirliği ile 12'ncisi gerçekleştirilen "Teknoloji Ödülleri"nin açıklanması öncesi düzenlenen teknoloji@insan temalı panelde konuştu. Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusu ile teknoloji konusunda son 10 yılda çok yol aldığını ifade eden Altay, "1. Teknoloji Ödülleri"ne 35 müracaat varken bu yıl sayının 170'e çıktığını vurguladı. Altay, Türkiye'de teknolojinin geliştiğini gösteren artışın geleceğe güvenle bakmalarını sağladığını belirtti.
Bununla birlikte Türkiye'deki dış ticaret rakamlarına bakıldığında yüksek teknolojik ürünlerin ithalatının bu alandaki ihracatın 5,5 katı olduğunun altını çizen Altay, "Orta yüksek teknoloji ürünlerinde de ithalatımız ihracatımızın 2 katı. Bu rakamlar hala gelişmeye açık alanları net olarak ortaya koyuyor. Biz Türkiye olarak teknolojiyi üretmiyor onun yerine tüketiyoruz." ifadelerini kullandı.
Altay, "Artık tükettiğimizden fazla teknoloji üretmeliyiz. Türkiye 500 milyar dolar ihracat hedefine ancak yüksek teknoloji üretimi ile erişebilir. Bunu başarabilmek için daha çok Ar-Ge ve daha çok ürün yapmalıyız. 2015 yılında Ar-Ge harcamalarının gayrisafi yurt içi harcamalarına oranı yüzde 1'i aştı." diye konuştu.
Laboratuvardan çıkan ürünler ticari başarı kazandıkça firmaların kendi Ar-Ge'lerini geliştireceklerinin altını çizen Altay, en önemli koşulun pazar tarafından tercih edilmeleri olacağını vurguladı.
Günümüz dünyasında teknolojinin insan istek ve ihtiyaçlarına çözüm ürettiği ölçüde fonksiyonel olacağını belirten Altay şunları kaydetti:
"Tüketici artık kendi karar veriyor ve üreticiyi yönlendiriyor. 1 asır önce etken konumunda olan teknoloji 20. yüzyılda edilgen. Etken olan ise insandır. Başarılı olan teknolojiler ise bazen bir taksi çağırma veya müzik dinlemek gibi günlük ihtiyaçlarımızı daha iyi bir şekilde tatmin etmemizi sağlarken diğer taraftan da sürdürülebilirlik için yeni imkanlar sunuyor. Hatta uzaya yapacağımız seyahatlerin temelini oluşturuyor. Artık hepimizin dilinde olan yapay zeka, akıllı araçlar, 3 boyutlu yazıcılar, nanoteknoloji ve biyoteknoloji gibi alanlarda yapabileceklerimizin sınırı yok. Türkiye'de yetenekli ve yaratıcı gençlerin olduğunu görüyorum ve onların başarılarına yürekten inanıyorum. Bu noktada bizlere düşen bu başarıyı hayata döndürecek ortamı ülkemizde yaratmak. Bunun için de bizi büyük hedeflerimize ulaştıracak olan odaklı stratejilerden oluşan yol haritası çıkarıp, bunu regülasyonlarla destekleyip, elde ettiğimiz başarıları birbirini tamamlamasını sağlamalıyız."
Kanadalı yatırım firması Wesley Clover Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Terry Matthews ise,"Benim 1. kuralım eğitimli ve genç insanlarla çalışmak. Çalışıp da maaş almak yerine sahiplik olgusu firmaya kişinin kendisini vermeye sağlıyor. 2. kuralım potansiyel müşterilerle konuşarak müşterinin ne isteğini anlayıp o olguyu geliştirmek." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Ekonomi › 12. Teknoloji Ödülleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?