147 Doları Aşan Petrol Piyasaları Yine Bozdu - Son Dakika
Ekonomi

147 Doları Aşan Petrol Piyasaları Yine Bozdu

147 Doları Aşan Petrol Piyasaları Yine Bozdu

ABD'li Mortgage Şirketlerine Yönelik Tedirginlik ve İran İsrail Gerginliği ile 147 Doları Aşarak Rekor Kıran Petrol Fiyatları Piyasaların Tansiyonunu Yükseltti.

12.07.2008 01:36

ABD’li mortgage şirketlerine yönelik tedirginlik ve İran İsrail gerginliği ile 147 doları aşarak rekor kıran petrol fiyatları piyasaların tansiyonunu yükseltti.

ABD borsalarında aşağı yönlü seyir Avrupa borsalarında yüzde 2’yi aşan değer kaybıyla İMKB yüzde 1.6 değer kaybetti. Dolar ise 1.23 YTL düzeyine tırmandı. ABD Hükümeti’nin, ülkenin iki büyük mortgage veren kuruluşu olan Fannie Mae ve Freddie Mac’in birini ya da ikisini birden devralmayı düşündüğüne yönelik haberin batışın eşiğine geldiği söylentileri ile piyasaların tedirgin olduğunu söyleyen Ata Portföy’den Cem Tözge, mortgage şirketlerine yönelik endişeler tırmanırken, iki şirketin hisseleri hafta boyunca düşerek 1991’den bu yana en düşük seviyesini gördüğünü söyledi. Ayrıca iki şirketin hedef fiyatını aşağı çeken S&P’de düşüşte etkili oldu. Hisselerde dün seans öncesi işlemlerde yüzde 50’yi bulan kayıp gündeme geldi.

İran-İsrail gerginliği

Irak’ın hava sahasını İsrail uçaklarına açtığı ve İsrail’in deneme uçuşları yaptığı yönündeki söylentiler petrol fiyatlarının tırmanışına neden oldu. Petrol 147 doları aşarak yeni rekorunu kırdı. Petrol fiyatlarının artışında OPEC üyeleri İran ve Nijerya’dan petrol arzına ilişkin kaygıların artmasının yanı sıra Brezilya’nın milli petrol şirketi Petrobras’da işçilerin gelecek hafta 5 günlük grev başlatacağı açıklaması etkili oldu. 34 bin puan seviyelerine kadar gerileyen İMKB’de gün sonunda kayıp yüzde 1.6’yı buldu. Kapanış 35.006 puandan gerçekleşti. Döviz piyasasında ise 1.22 YTL düzeyinden hareket eden dolar bankalar arası piyasada 1.23 YTL’ye çıkan dolar, serbest piyasada 1.2250 YTL’den kapandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 147 Doları Aşan Petrol Piyasaları Yine Bozdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement