2 bin yıllık Amasya elması coğrafi işaret yolunda
AMASYA - 2 bin yılı aşkın süredir elmanın yetiştirildiği Amasya'da ismi şehirle özdeşleşen misket elması için coğrafi işaret tescili başvurusu yapıldı.
Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Lokman Gültekin, 'Amasya Misket Elması Yetiştiriciliği ve Sorunları, Coğrafi İşaret' konulu çalıştayda yaptığı konuşmada Amasya misket elmasının coğrafi işaret tescili için Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuruda bulunduklarını belirtti.
Gültekin, yeşil üzerine açık kırmızı renkteki tatlı, sulu, güzel kokulu ve gevrek olan bu ürünün coğrafi işaret alabilmesiyle ilgili incelemelerin başlatıldığını açıkladı.
2013 yılında yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan yaklaşık 2 bin yıllık mozaiğin ortasında elma figürlü madalyonun yer almasının yörede 2 bin yılı aşkın süredir elma yetiştirildiğinin kanıtı olduğunu vurgulayan Amasya Valisi Dr. Osman Varol, "Coğrafi işaret alacağız diyoruz. Bu bizim markamız diyoruz. Bu bize ait diyoruz. Asıl bizim çok fazla bir şey söylememize gerek yok. Sadece bu mozaik her şeyi anlatıyor zaten. Yaklaşık 2 bin yıllık bir mozaik. 2 bin yıl önce bile bu kadar önemli bir süslemenin içerisine girecek kadar bu yörede önem atfeden bir ağaçtan, meyveden bahsediyoruz" dedi.
İlde yılda 7 bin 500 ton misket elması üretimi yapılırken bu oranın Kayseri'de 15 bin ton, Niğde de ise 150 bin ton olduğuna değinen Vali Varol, Amasya elmasının doğal klima koşulları dolayısıyla oluşan tat ve kalitesine dikkat çekip üretiminin artırılması gerektiğini söyledi.
Elma denince akla Amasya'nın geldiğini anlatan Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir de, gerçekleştirdikleri Türk sanat müziği beste yarışmasını da 'Altın elma' adıyla düzenlediklerini dile getirdi.
Son Dakika › Ekonomi › 2 Bin Yıllık Amasya Elması Coğrafi İşaret Yolunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?