20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı" - Son Dakika
Ekonomi

20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı"

20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aytekin: "Türkiye'nin çevresinde çok ciddi petrol ve doğal gaz rezervleri var. Dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde 70'i Türkiye'nin doğusunda ve güneyinde bulunuyor" TEİAŞ Genel Müdürü Yıldır: "Altyapıyı daha üst seviyelere çıkarmak için çalışıyoruz.

25.04.2014 13:10

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin, Türkiye'nin çevresinde çok ciddi petrol ve doğal gaz rezervleri olduğunu, dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde 70'inin Türkiye'nin doğusunda ve güneyinde bulunduğunu söyledi.

Aytekin, Anadolu Ajansı'nın (AA) Ana Basın Sponsoru olduğu, Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen "20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı"nda (ICCI 2014) , Türkiye'nin enerji talebinin yüzde 30'unun yerli kaynaklardan, yüzde 70'inin ise ithalat yoluyla karşılandığını anımsattı.

Türkiye'nin enerji ticaret merkezi olma yolunda ilerlediğini belirten Aytekin, ortak fayda sağlayacak, kazan-kazan ilişkisine dayalı her bir girişime katkı sağladığını ve sağlamaya devam edeceğini söyledi.

Türkiye'nin enerji politikasının hem kendisinin, hem de ortaklarının enerji güvenliğini artırmayı hedeflediğini vurgulayan Aytekin, Türkiye'nin çevresinde çok ciddi petrol ve doğal gaz rezervleri olduğunu, dünya rezervlerinin yaklaşık yüzde 70'inin Türkiye'nin doğusunda ve güneyinde bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin doğal gaz tüketiminin 46 milyar metreküpü aştığı bilgisini veren Aytekin, bu tüketimin neredeyse tamamının ithalat yoluyla karşılaşıldığını dile getirdi.

Aytekin, Türkiye'nin enerji borsasını kurma yolunda da önemli adımlar attığına işaret etti.

AB'nin Azerbaycan ile Türkmenistan ile yürüttüğü çalışmaların henüz somut bir sonuç veremediğini aktaran Aytekin, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkmen gazının hem ülkemiz, hem de Avrupa pazarındaki önemine biz halen inanmaktayız. Türkmen gazının taşınmasına yönelik her türlü iş birliğini göstereceğimizi bir kez daha hatırlatmak isterim. Türkmenistan ile ülkemiz arasında imzalanan çerçeve anlaşması da proje konusundaki kararlılığımızın bir göstergesini teşkil etmekte."

- "Fransa Avrupa'ya en çok elektrik ihraç eden ülkelerden birisi ve bu elektriğin yüzde 80'inini nükleerden karşılıyor"

Enerji Ticareti Derneği (ETD) Özel Oturumu'nda "Elektrik Enerjisi Toptan ve Perakende Satış" konulu panel düzenlendi.

ETD Başkanı Birol Ergüven'in başkanlığını yaptığı panelde konuşan Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır, elektrikteki en önemli konunun arz güvenliği olduğunu söyledi.

Altyapıyı daha üst seviyelere çıkarmak için çalıştıklarını anlatan Yıldır, geçen yıl bu kapsamda 1 milyar liralık yatırım yaptıklarını, bu yıl ise rakamın 1 milyar 100 milyon lira olacağını dile getirdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Elektrik Dairesi Başkanı Ahmet Ocak ise Fransa'nın Avrupa'ya en çok elektrik ihraç eden ülkelerden biri olduğunu ve bu elektriğin yüzde 80'inini nükleerden karşıladığını söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement