2017 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika
Ekonomi

2017 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi"ne 2017 yılı bütçesinden yaklaşık 12 milyar lira kaynak ayırdıklarını belirterek, "Bu tutarın yaklaşık 10 milyar lirası doğrudan yatırımlara gidecek, 2 milyar lirası ise...

05.12.2016 15:16

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi"ne 2017 yılı bütçesinden yaklaşık 12 milyar lira kaynak ayırdıklarını belirterek, "Bu tutarın yaklaşık 10 milyar lirası doğrudan yatırımlara gidecek, 2 milyar lirası ise Cazibe Merkezleri Programı kapsamında tarım dahil reel sektöre verilecek destekler için kullanılacak." dedi.

Ağbal, 2017 yılı bütçesine ilişkin TBMM Genel Kurulunda yaptığı sunumda, çiftçilerin Ziraat Bankasından kullandığı kredilerin faiz maliyetlerini devlet olarak üstlendiklerinin altını çizerek, bunun için bütçeden 2,4 milyar lira kaynak ayırdıklarını belirtti.

Hükümet olarak 23 ili kapsayan "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi" başlattıklarına işaret eden Ağbal, bu yatırım ve destek hamlesi için 2017 yılı bütçesinden yaklaşık 12 milyar lira kaynak belirlendiğini kaydetti. Bu tutarın yaklaşık 10 milyar lirasının doğrudan yatırımlara gideceğini dile getiren Ağbal, 2 milyar lirasının da Cazibe Merkezleri Programı kapsamında tarım dahil reel sektöre verilecek destekler için kullanılacağını bildirdi.

AK Parti hükümetleri döneminde köylerin yol, altyapı ve kanalizasyon yatırımlarına özel bir önem verdiklerini vurgulayan Ağbal, "Daha önceki dönemlerde ihmal edilen köyler AK Parti hükümetleri döneminde ilk defa kapsamlı bir yatırım hamlesiyle karşı karşıya kaldı. İlk defa köylerimiz asfalt yol gördü, ilk defa köylerimizin altyapıları yapıldı. (Milletvekillerine yönelik) Ne zaman 'hizmet' desem oradan bir şey söylüyorsunuz. Biraz sabredin. Yaptıklarımızı anlatıyoruz yapmadığımızı anlatmıyoruz." diye konuştu.

Ağbal, köylerin altyapısını güçlendirmek amacıyla oluşturdukları Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi'ne (KÖYDES) bugüne kadar toplam 10 milyar lira aktardıklarının altını çizerek, 2017 yılında da projeye 1 milyar lira kaynak ayırdıklarını söyledi. Belediyelerin su ve kanalizasyon altyapılarını güçlendirmek amacıyla oluşturulan Su ve Kanalizasyon Altyapı Projesi (SUKAP) için de bugüne kadar harcanan kaynağın 3,2 milyar liraya ulaştığını belirten Ağbal, 2017 yılında da SUKAP için yaklaşık 700 milyon lira ayrıldığını bildirdi. Ağbal, Kalkınma Ajanslarına da 2017 yılı bütçesinden 532 milyon lira kaynak aktaracaklarının altını çizerek, Sosyal Destek Programı'na (SODES) bu dönemde bütçeden 264 milyon lira kaynak öngördüklerini ifade etti.

Tarım sektörüne 31 milyar lira

Tarım sektörünü güçlü bir şekilde desteklemeye devam ettiklerini söyleyen Ağbal, "2017 yılında bütçemizden tarıma ayırdığımız kaynağı 31 milyar liraya çıkarttık. Diğer taraftan yemde ve gübrede KDV'yi de kaldırmak suretiyle çiftçimize ilaveten, dolaylı yoldan 2,7 milyar lira kaynak aktarmış olacağız." dedi. Ağbal, mazot maliyetinin yüzde 50'sini de devlet bütçesinden karşılayacaklarını hatırlattı.

Ağbal, iktidarlıkları döneminde kamu görevlileri ve emeklilerin mali ve sosyal haklarında da ciddi iyileşmeler sağladıklarına dikkati çekerek, bu kesimi hiçbir zaman enflasyona ezdirmediklerini söyledi. Ağbal, 2002-2016 döneminde ücretlerde enflasyonun oldukça üzerinde artış sağlandığını vurgulayarak, söz konusu dönemde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşının yüzde 531, en düşük memur emekli aylığının yüzde 351, en düşük SSK emekli aylığının yüzde 421, en düşük Bağ-Kur esnaf emekli aylığının yüzde 706 arttığını anlattı. Bu dönemde gerçekleşen enflasyonun ise yüzde 225 olduğuna işaret eden Ağbal, söz konusu oranların, kamu görevlilerinin, emeklilerin, bütün sosyal kesimlerin mali ve sosyal haklarında 2002-2016 arasında enflasyonun üzerinde bir refah artışının sağlandığını gösterdiğini bildirdi.

Sosyal yardım programlarına ayrılan kaynaklarda da büyük artışlar yapıldığının altını çizen Ağbal, "2002 yılında sosyal devlet, sosyal yardım var mıydı? Bütçeyi kalem kalem tarayın, sosyal yardım namına bir şey bulamazsınız ama bugün açın bütçeyi her yerde sosyal yardım var. Vatandaş, fakir, fukara bütün bu imkanları kazanıyor." şeklinde konuştu.

Ağbal, 2002 yılında sosyal yardımlara ayrılan paranın 1,6 milyar lira olduğunu, 2017'de ise bu rakamın 45 milyar liraya çıktığını dile getirdi.

Ekonominin rekabetçi yapısını güçlendirmek ve iş yapma ortamını daha da iyileştirebilmek için son 1 yılda yaptıkları düzenlemeleri anlatan Ağbal, yatırımların önündeki engelleri kaldırarak, yatırım iklimini daha da iyileştirmek ve süreçleri basitleştirmek için de önemli düzenlemeler hayata geçirdiklerinin altını çizdi.

Ağbal, en son Meclise sundukları yeni yasa tasarısında teşvik belgeli yatırımlarda, yatırım döneminde lisans, gayri maddi haklara KDV istisnası getirdiklerini belirterek, bu ve diğer düzenlemelerle birlikte yatırım maliyetlerini aşağıya çekmiş olacaklarını söyledi.

Şirket kuruluş maliyetlerinin bin 300 liradan 300 liraya, şirket kuruluş sürelerinin ise 8,5 günden 2,5 güne indiğini vurgulayan Ağbal, "İnşallah Global Rekabet Endeksi bir sonraki yıl açıklandığında göreceksiniz, Türkiye bu endeks bakımından son derece ileri sıralara gelmiş olacak." ifadesini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 2017 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement