2023 yılında asgari ücret 13 bin 414 lira olacak - Son Dakika
Ekonomi

2023 yılında asgari ücret 13 bin 414 lira olacak

2023 yılında asgari ücret 13 bin 414 lira olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun belirlediği yeni asgari ücretin 2023 yılının 2. yarısında geçerli olacağını açıkladı. Brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı ise 11 bin 402 lira olarak belirlendi. Bakan Işıkhan, yapılan artışın enflasyon oranının üzerinde refah payı içerdiğini ve geçtiğimiz yılın ikinci yarısına göre asgari ücretin yüzde 107 oranında artırıldığını belirtti.

20.06.2023 12:29

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "2023 yılının 2'nci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, temmuz ayından itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için 3'üncü kez toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Bakan Vedat Işıkhan, işçi kesimini temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ve işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol katıldı.

'İŞÇİYİ MEMNUN EDECEK DÜZEYDE BELİRLEMEYE GAYRET ETTİK'Toplantı sonrasında Bakan Işıkhan, TİSK Başkanı Akkol ve Türk-İş Başkanı Atalay ortak açıklama yaptı. Bakan Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarını tamamladığını söyleyerek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği istikamette, asgari ücreti hem işçiyi memnun edecek, hem istihdamı koruyacak, hem de üretimin sürekliliğin sağlayacak bir düzeyde belirlemeye gayret ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, çalışma hayatının tüm çarklarını istişare, ortak akıl ve güç birliği ile işletmeye; mevcut olan ve önümüze çıkacak tüm sorunları da aynı metotla çözmeye niyetliyiz. Sosyal barışı ve çalışma barışını korumak için adımlar atmaya devam edeceğiz" diye konuştu.'REFAH PAYI İÇEREN ZAMMI GERÇEKLEŞTİRDİK'

Belirlenen yeni asgari ücretin hayırlı olmasını dileyen Işıkhan, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarımız, işçi ve işveren tarafının uzlaşmasıyla sonuçlanmıştır. 2023 yılının 2'nci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payı içeren bir oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısına göre de asgari ücreti yüzde 107 oranında artırmış bulunuyoruz. Asgari ücreti, 2002 yılına göre nominal olarak 61 kat artırdık. Reel olarak da yaklaşık yüzde 312 artış sağladık. Böylece çalışan kesimi enflasyona ezdirmediğimiz gibi refah artışından da ciddi bir pay vermiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz 6 ayda 400 TL olarak uyguladığımız asgari ücret desteğini, önümüzdeki 6 ayda 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 2023 yılında asgari ücret 13 bin 414 lira olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement