Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, " Türkiye'nin başarısının anahtarı, siyasi istikrar, sağlıklı ve temeli sağlam ekonomi politikası, insan haklarına saygı, özgürlük ve hukukun üstünlüğü ilkesinin işlevselliğidir" dedi.
"Güneydoğu Avrupa İçin Gelişme Modelleri ve Dersler" konulu 4. Saraybosna İş Forumu'nda konuşan Babacan, mali disiplinin, doğru Merkez Bankası politikasının ve bankacılık sistemindeki reformların, Türkiye'nin ekonomik gelişiminin önünü açtığını söyledi.
Babacan, 2008 ve 2009 yıllarında, dünya genelinde etkili olan ekonomik krize Türkiye'nin başarıyla direndiğini belirterek, özellikle finans sektörü ve kamu maliyesi birçok ülke için sorunken, Türkiye'nin bu alanlarda çok güçlü durumda olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin, yakaladığı başarıya paralel olarak uluslararası kredi notlarının da artırıldığını anımsatan Babacan, "Türkiye'nin başarısının anahtarı, siyasi istikrar, sağlıklı ve temeli sağlam ekonomi politikası, insan haklarına saygı, özgürlük ve hukukun üstünlüğü ilkesinin işlevselliğidir" dedi.
Babacan, kalkınmaya paralel olarak istihdam politikasını da ciddiyetle yürüttüklerini, kriz ortamında bile istihdamı teşvik edecek tedbirler aldıklarını dile getirdi. Türkiye'de, gençlerin istihdamı için özel bir program uyguladıklarını anlatan Babacan, "Türkiye hükümeti, 29 yaşın altında ilk kez çalışan vatandaşların tüm sosyal güvenlik primlerini ödedi. Aynı şekilde, uzmanlık programlarına katılan ve ardından iş bulan vatandaşların da ilk 6 ay boyunca maaşları devlet tarafından ödendi. Bu, son derece verimli bir yöntem. Bu programlar için on milyonlarca avro harcasak da buna değdi" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin kalkınmasında özel sektörün büyük payı olduğunu vurgulayan Babacan, hükümet olarak özel sektör yatırımları için bürokrasinin azaltılmasına ve yatırımcılar için güvenli ortamın sağlanmasına özel önem verdiklerini söyledi.
Türkiye, Sırbistan ve Bosna Hersek arasındaki kurulan üçlü mekanizmaya da değinen Babacan, "Üçlü mekanizma çok önemli. Bu çerçevede oluşturulan üçlü ticaret komisyonu, bölge ticaretini olumlu yönde etkileyecektir" değerlendirmesinde bulundu.
-Eski Malezya Başbakanı Mahathir Mohamed-
Eski Malezya Başbakanı Mahathir Mohamed de forumda, ülkesinin bağımsızlığının kazanılmasının ardından öncelikli olarak çok etnikli yapıya sahip Malezya'da barışın inşa edilmesine önem verildiğini anlattı. Ardından, halka tarım arazileri dağıtıldığını belirten Mohamed, şöyle konuştu:
"Tarım arazileri kalmayınca, endüstrinin geliştirilmesi için karar alındı. Ancak, endüstri konusunda fikir sahibi olmadıkları için yabancı yatırımcıları ülkemize davet ettiler. Yabancı yatırımcılar gelmeden önce, bizim yapmamız gereken ise onlar için uygun ortam hazırlamaktı. Yeterli altyapıyı, yolları, limanları hazırlamamız gerekti. Daha sonra, yabancı yatırımcılar geldi ve yeni iş imkanları yarattılar. Neredeyse hiç boşta işçimiz yoktu, komşu ülkelerden dahi işçiler gelmeye başladı. Neticesinde, Malezya hızla gelişmeye ve büyümeye başladı. Bu süreçte hükümet sürekli Malezya'yı dünya standartlarında bir ülke haline getirebilmek için altyapı yatırımı yaptı."
Malezya'nın küresel ekonomik krize rağmen gelişmesini sürdürdüğüne işaret eden Mohamed, "Ekonomik büyümemiz yüzde 5-6 arasında seyrediyor. Umarım bu böyle devam edecektir" dedi. - SARAYBOSNA
Son Dakika › Ekonomi › 4. Saraybosna İş Forumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?