Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde başlatılan 'Kentsel Dönüşüm' seferberliği, Adana'da düzenlenen 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde masaya yatırıldı. Zirvede konuşan Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, "Kentsel dönüşüm kentlerin gelişmesini sağlayarak, turizm gelirlerini arttıracak. Böylelikle inşaat sektörü gelişecek ve insanlar konforlu kentlerde yaşayacak" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, binaların güçlendirilmesi ve kentlerin daha modern bir hale dönüştürülmesi amacıyla 33 ilde eşzamanlı olarak hayata geçirilen 'Kentsel Dönüşüm Projesi', 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde tartışıldı. İlki İstanbul'da düzenlenen zirvenin 4.'sü, Adana Müteahhitler Birliği'nin sosyal tesislerinde düzenlendi.
Management Plus Danışmanlık ve Eğitim tarafından organize edilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ve ULI, İNDER, İMSAD gibi sektörel derneklerin destekleriyle gerçekleşen zirvede, sektör temsilcileri tarafından kentsel dönüşüm tüm boyutlarıyla ele alındı.
Burada konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, geçmişte köyden kentlere yönelik yaşanan göçün yaşattığı olumsuz durumlara değindi. 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi'nden ders alındığını, Van Depremi'nin ise adeta 'bardağı taşıran son damla' olduğunu ifade eden Balta, bu doğrultuda çalışmaların hızlandırıldığını kaydetti.
Balta, kentsel dönüşümün sadece binaların yıkılıp, yenisinin yapılması olmadığını belirterek, "Ekolojiye ve çevreye uyumlu, altyapı sorunlarını çözmüş, sosyal barışı sağlayacak yeni alanlar oluşturuyoruz. Geleceğin şehirlerini kurma hayalleriyle yola çıktık. Kentsel dönüşüm adına bir seferberlik başlattık. Bu iş sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın işi değil, herkesin elini taşın altına koyması lazım" dedi.
Kentsel dönüşümün, insanlar için yapılan bir proje olduğuna vurgu yapan Balta, "Bu proje gerçekleştiği zaman sağlık açısından yararlı olacak, kentler gelişecek böylelikle turizm gelirleri artacak, aynı zamanda inşaat sektörü gelişecek. İnsanlar, kentlerde yaşamanın konforunu yaşayacak" diye konuştu. Balta, yerel yönetimlere de bu konuda büyük görevler düştüğünün altını çizerek, yerel yönetimlere bu projeye sahip çıkmaları konusunda çağrıda bulundu.
"ASILSIZ SÖYLENTİLERE KULAKLARINIZI TIKAYIN"
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen ise Türkiye genelinde yapılan toplantılarda kentsel dönüşümün her açıdan ele alındığını kaydetti. Gürgen, projeye karşı çıkan bazı kişilerin, insanları yanlış yönlendirdiğine dikkat çekerek, "Sizlere, 'evlerinizi alacaklar', 'bu bir rant projesidir' diyenlere kulaklarınızı tıkayınız. Bu projeyi 'rant' diye tanımlamak çok yanlış. Kira yardımı ve kamulaştırma için belediyelere 500 milyon lira aktarıldı. Bu mu rant? Rant değil, Türkiye kazanacak" şeklinde konuştu.
Diğer şehirlerin de İstanbul gibi gelişmesi gerektiğini vurgulayan Gürgen, dönüşümü 'otoyoldan sonra son çıkış' olarak tanımladı.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu da kamuoyu ve sektör temsilcilerinin bilgilendirilmesi, aynı zamanda deneyimlerden faydalanılması amacıyla bu zirvelerin gerçekleştiğini söyledi. Türkiye'nin deprem kuşağında olduğunu hatırlatan Tellioğlu, bu nedenle kentsel dönüşümün hayati önem taşıdığını anlattı. Tellioğlu, "Bu yapıları yıkıp, yerine yenilerini yapmak kentsel dönüşüm değil. Kentsel dönüşümün amacı Türkiye'nin 7 milyon çürük yapısını yıkıp, geleceğin gereksinimlerine cevap verecek, alt yapı problemleri olmayan, kaliteli yaşam sunmak" diye konuştu.
Toplantıda, ilçe belediye başkanları da kentsel dönüşüm alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. - ADANA
Son Dakika › Ekonomi › Adana 'Kentsel Dönüşüm'ü Tartıştı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?