Ağustos Ayı Enflasyon Verileri - Son Dakika
Ekonomi

Ağustos Ayı Enflasyon Verileri

Ağustos Ayı Enflasyon Verileri

TOBB Başkan Yardımcısı Budak: "Enflasyonda mevsimlik etkiler dışında kalıcı bir başarı girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik yapısal önlemler gerektirmektedir"

03.09.2013 15:35

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, "Enflasyonda mevsimlik etkiler dışında kalıcı bir başarı girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik yapısal önlemler gerektirmektedir" dedi.

Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada Ağustos ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Budak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanan verilere göre, Ağustos ayında enflasyonun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,10 düştüğünü, ÜFE'de ise yüzde 0,04 arttığını hatırlattı.

Yıllık enflasyonun TÜFE'de yüzde 8,17, ÜFE'de yüzde 6,38 arttığını kaydeden Budak, Ağustos ayı enflasyonunun giyim ve tarım ürünleri fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak piyasa beklentilerine paralel biçimde duraklama gösterdiğini kaydetti.

Önümüzdeki aylarda enflasyonun seyrinin döviz kuru, petrol ve doğal gaz fiyatlarına bağlı kalacağını ve maliyet enflasyonunun baskısının güçleneceğini belirten Budak, "Enflasyonda mevsimlik etkiler dışında kalıcı bir başarı girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik yapısal önlemler gerektirmektedir" dedi.

Bölgedeki enflasyon

Batı Akdeniz Bölgesi'nde TÜFE'nin aylık yüzde 0,35 düştüğünü, 8 ayda yüzde 4,55, yıllık olarak da yüzde 7,90 arttığını kaydeden Budak, Batı Akdeniz Bölgesi enflasyonunun aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında, 8 aylık bazda ortalamanın üzerinde olduğunun görüldüğünü bildirdi.

Türkiye genelinde 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesinin aylık enflasyonda yüzde -0,35 ile 23'üncü, 8 aylık enflasyonda yüzde 4,55 ile 11'inci,  yıllık enflasyonda ise yüzde 7,90 ile 21'inci sırada yer aldığını kaydeden Budak, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bölgemizde aylık enflasyondaki düşüşü giyim fiyatlarındaki yüzde -7,48 sağlamıştır. En büyük artış ise yüzde 1,14 ile eğlence ve kültür grubunda görülmüştür. Bölgemiz enflasyonu eğlence ve kültür grubu dışında gıda, lokanta ve otel, eğitim fiyatlarında Türkiye ortalamasından belirgin biçimde ayrışmıştır. Aylık enflasyonda  yüzde 0,26 ile TR81 ( Zonguldak, Karabük, Bartın), 8 aylık enflasyonda yüzde 5,34 ile TR71 ( Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) ve yıllık enflasyonda yüzde 10,13 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) ilk sırada yer alan bölgeler olmuştur." - Antalya

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement