Akdeniz'deki Orman Ürünleri İhracatına Irak Etkisi - Son Dakika
Son Dakika Logo
Ekonomi

Akdeniz'deki Orman Ürünleri İhracatına Irak Etkisi

06.11.2014 12:59

Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Aymen: "Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle düşen ihracat, girdi maliyetlerinin yüksekliği, ham madde temininde yaşanan sıkıntı ve fiyatların yüksekliği en çok bölgemizi ve sektörümüzü vurdu"

Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bülent Aymen, Irak'ta yaşanan olayların, sektördeki ihracata olumsuz yönde etki yaptığını bildirdi.

Aymen, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın 10 aylık döneminde Türkiye'nin ve Akdeniz ihracatçı Birlikleri'nin ihracat rakamlarında artış yaşanırken, Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğinde ekim ayında yüzde 7, 10 aylık dönemde de yüzde 2 düşüş meydana geldiğini belirtti.

Bölgenin ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektöründeki etkinliğini, özellikle Irak'taki gelişmelerin etkilendiğini aktaran Aymen, "Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle düşen ihracat, girdi maliyetlerinin yüksekliği, ham madde temininde yaşanan sıkıntı ve fiyatların yüksekliği en çok bölgemizi ve sektörümüzü vurdu" ifadelerini kullandı.

Irak'ın Türkiye genelinden en fazla ihracat yapılan 2. ülke iken ekim ayında 3. ülke konumuna düştüğünü, ihracatın da yüzde 22,6 oranında gerilediğini vurgulayan Aymen, şunları kaydetti:

"Gelinen noktada Irak'ta yaşanan olaylar, Türkiye'nin dış ticaretinin gelişimine sekte vuruyor. Ticaretteki 'bütün yumurtaları tek sepette saklamak' tabiri Irak'ta başımıza gelenin aşağı yukarı bir özetidir. Buradan çıkaracağımız ders ise ihracat pazarlarımızı riski minimize edecek şekilde ürün-ülke eşleştirmesi yaparak çeşitlendirmek olmalı. Bu şekilde herhangi bir pazarda yaşanacak daralma, diğer pazarlar tarafından daha rahat giderilebilir."

"Sektörün acil müdahale ihtiyacı var"

Aymen, yakın pazarlardaki güvenlik ve siyasi olaylar nedeniyle navlun fiyatlarının tavan yaptığını belirterek, sektörün acil müdahaleye ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Girdi maliyetlerinin yüksek olmasının, ihracatçıyı fiyat rekabetinde geri sıralara attığına işaret eden Aymen, "Ham maddenin pahalı ve temininin zorluğu noktasında devlet ve özel sektör işbirliğinin daha ileri noktalara taşınması gerekiyor. Markalaşma, ağaç ve orman ürünleri sektörümüzün mutlaka geçirmesi gereken süreçtir. Ürünümüzün kalitesini kanıtladığımızda biz pazarı değil, pazardaki alıcılar bizleri arayacaktır" ifadelerini kullandı.

Aymen, konuyla ilgili tüm paydaşların bir an önce sektörün yol haritasının çizilmesi için bir araya gelmesi gerektiğini vurguladı. - Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Akdeniz'deki Orman Ürünleri İhracatına Irak Etkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement