Macaristan'ın Sovyet teknolojisi ile 30 yıl önce inşa edilen Paks Atom Terminalini yerinde incelemek üzere gelen Akkuyu NGS AŞ yetkilileri, iki gün boyunca süren temaslarda Macar yetkililerden santral hakkında bilgi aldı.
Macaristan'ın Klima ve Enerjiden sorumlu Devlet Sekreteri Pal Kovacs, Türkiye'nin ekonomik büyümede gösterdiği başarıya hayranlık duyduğunu ancak Türkiye'nin atom enerjisinden istifade edemediği için enerji açısından dışa bağımlı olduğunu dile getirerek, bu sorunun çözülmesinin kendi enerjisini üretebilmesine bağlı olduğunu ifade etti. Atom enerjisine sahip bir Türkiye'nin genç nüfusu ile dünyanın sayılı ekonomilerinden biri olabileceğini kaydeden Pal,
"Macaristan hükümeti olarak biz tecrübelerimizi çeşitli ülkelerle paylaşıyoruz. Aynı tecrübeleri Türkiye ile de paylaşabiliriz" açıklamasını yaptı.
Türk hükümetinin Akkuyu nükleer enerji santralinin kurulması konusundaki kararlılığı ve kurucu şirkete desteğini çok önemli bir adım olarak nitelendiren Pal, "Türk hükümeti atom santralinin Türkiye için kaçınılmaz bir ihtiyaç haline geldiğini fark etmiş durumdadır. Bu enerjiden faydalanmayan ülkeler daima dışa bağımlı kalacaklardır" diye konuştu.
Ulusal Atom Enerjisi Kurumu Müdürü Dr. Jozsef Ronaky ise Macaristan'ın 30 yıldır atom enerjisi santraline sahip olduğunu, ülke enerji ihtiyacının yüzde 40'nın bu sayede karşılandığını aktardı. Jozsef, 30 yıllık atom enerjisi santrali tecrübesine sahip Macaristan'ın birikimlerini Türkiye ile paylaşmaya hazır olduğunu, uzman yetiştirme konusunda Macaristan'ın İran, Güney Kore ve Vietnam gibi ülkelere destek verdiğini söyledi.
Macaristan hükümeti ve muhalefet partilerinin, Paks santralinin yanına 2 yeni ünitenin daha kurulması için 3 Ekim 2011'de ortak bir karar aldığını anımsatan Macar yetkililer, 1 ton uranyumun 500 ton kömüre eşit olduğunu ve maliyet açısından da atom enerjisinin daha uygun olduğu belirterek, Macaristan'ın 2030 yılında enerji ihtiyacının yüzde 80'ini nükleerden karşılamayı planladığını ifade ettiler.
Akkuyu NGS AŞ Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, Macaristan temaslarının çok verimli geçtiğini, 30 yıl önce Sovyet teknolojisiyle yapılan Paks santralinin günümüze kadar çalışarak güvenirliğini kanıtladığını belirtti. Türkiye'de inşası planlanan nükleer santralin son teknoloji ile yapılacağına dikkati çeken Kasumov, 9 şiddetindeki depremlere dayanıklı şekilde yapılacak santralin, uçak çarpması halinde dahi zarar görmeyeceğini vurguladı. - PAKS
Son Dakika › Ekonomi › Akkuyu Ngs Heyetinin Macaristan Paks Atom Terminali Temasları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?