Ali Sabancı: Girişimcilik Oranlarında Yüzde 100'lük Bir Artış Var - Son Dakika
Ekonomi

Ali Sabancı: Girişimcilik Oranlarında Yüzde 100'lük Bir Artış Var

Ali Sabancı: Girişimcilik Oranlarında Yüzde 100\'lük Bir Artış Var

Capital ve Ekonomist dergilerinin TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Avea işbirliği ile gerçekleştirilen Girişimci Kulübü'nün ilk toplantısında konuşan TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı,...

22.05.2013 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Capital ve Ekonomist dergilerinin TOBB Genç Girişimciler Kurulu ve Avea işbirliği ile gerçekleştirilen Girişimci Kulübü'nün ilk toplantısında konuşan TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişimcilik oranının son yıllarda iki katına çıktığını söyledi.

Toplantıya ayrıca Avea CEO'su Erkan Akdemir, Girişimci Kulübü Başkanı ve Yemeksepeti.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Nevzat Aydın, Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü Mehmet Rauf Ateş ile 2010 yılında Ulusal CEO Konseyi tarafından "Yaşam Boyu Girişimcilik Başarı Ödülü"ne layık görülen, Priceline.com'un kurucusu ve CEO'su Jeff Hoffman'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

"2009'DAN BUGÜNE ÜLKEMİZDE GİRİŞİMCİLİK ORANLARINDA YÜZDE 100'LÜK BİR ARTIŞ VAR"

Toplantının açılışında konuşan TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı ve Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, girişimcilik oranının son yıllarda iki katına çıktığını belirterek, şunları söyledi:

"Yapılan araştırmalar gösteriyor ki 2009'dan bugüne ülkemizde girişimcilik oranlarında yüzde 100'lük bir artış var. Bu çok güzel bir gelişme. Bu gelişmeyi de Girişimci Kulübü gibi ekosisteme fayda sağlayan paydaşlara borçluyuz. Bu gibi girişimciliğin farkındalığını ve ülkemizde rol model sayısını artıracak her türlü inisiyatifin destekçisiyiz ve olmaya da devam edeceğiz. Bugünkü konuşmacımız Jeff Hoffman, Amerika'nın en başarılı girişimcilerinden. Konuşmasının girişimcilere ve girişimci adaylarına farklı bir bakış açısı katacağından şüphem yok. Girişimciliği destekleyen ve Girişimci Kulübü'nün kurulmasına önayak olan tüm girişimci arkadaşlarıma, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim."

"BİZE DÜŞEN GÖREV GENÇLERE DE GENÇLERE DE İŞ BULACAK EKOSİSTEMİ YARATMAK"

Pegasus Havayolları şirketini halka arz etmek için birkaç kere yurt dışına gittiğini ifade eden Ali Sabancı, "11 günde 90 yatırımcı gördüm ve bunların yarısı Türk şirketi. Türkiye'nin böyle bir özel durumu var. Bu özel durumun altını ekonomik olarak doldurmamız gerekir. O da girişimcilere düşüyor. Ankara özellikle genç nüfusumuzla övünüyor. Her sene 800 bin genç, iş bulmak için iş gücüne katılmaya çalışıyor. Bunların yüzde 20'si yani 5 de 1'i işsiz. Bize düşen görev de bu Türkiye'nin içinde bulunduğu muazzam ortamın altını doldurmak, gençlere de iş bulacak girişimcilik ekosisteminin yaratmak" dedi.

"BÜYÜK DÜŞÜN ÇOK ÇALIŞ VE DEĞER KAT"

Toplantıda konuşan 2010 yılında Ulusal CEO Konseyi tarafından "Yaşam Boyu Girişimcilik Başarı Ödülü"ne layık görülen Priceline.com'un kurucusu ve CEO'su Jeff Hoffman ise, kendisi için başarı formülünün 3 maddeden oluştuğunu ifade ederek, "Büyük düşün, çok çalış ve değer yarat. Hayatın her döneminde 5 yaşında bir çocuk gibi soru sormaktan korkma. Girişimciliğin yüzde yüz başarı garantisi yoktur belki ama denenmemiş her yeni proje, yüzde yüz başarı kaybı demektir. Üstelik günümüzde, girişimciler için sunulan fırsatlar ve imkanlar eskisinden çok daha fazla. Özel sektör ve hükümetler artık süreçleri kolaylaştırıyor. Yeni nesil girişimcilere tavsiyem, sadece kar odaklı düşünmemeleri; girişimlerini hayata değer katma amacıyla gerçekleştirmeleridir" dedi.

"KAR ODAKLI DÜŞÜNMEYİN DEĞER YARATIN"

Yale Üniversitesi'nde öğrenci olduğu dönemde kuran ve günümüzde dünyanın en çok takip edilen 25 yöneticisi arasında ilk sıralarda gösterilen Hoffmann, Dünyanın en güçlü 20 ekonomisinde yer alan Türkiye'nin hak ettiği noktaya gelmesi için girişimciliğin desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken ve şirketlerin inovatif düşünceye yatırım yapmaları gerektiğini belirten Hoffman, "yeni nesil girişimcilere" 7 önemli tavsiyede bulundu.

Yaratıcı ve farklı bir fikre sahip olmanın en önemli adım olduğunu ve iyi fikrin millet veya cinsiyet ayrımı olmaksızın her yerden ve herkesten çıkabileceğini belirten Hoffman, geri kalan 6 fikri de şu şekilde sıraladı:

*Mentörlerinizi kendinizi en yakın insanlardan değil, konunun ustalarından seçin

Ekibinizi işinde tutkulu ve kendinizden daha akıllı insanlardan oluşturun.

*Fikirlerinizi hayata geçirmekten korkmayın

*Hedef kitlenizi iyi tanıyın, onları dinleyin

*Kar odaklı düşünmeyin değer yaratın

Hata yapmaktan ve başarısız olmaktan korkmayın."

Jeff Hoffman konuşmasının ardından Özyeğin Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Erhan Erkut'un moderatörlüğü'nü yaptığı söyleşide davetlilerin sorularını yanıtladı. Hoffman'a daha sonra günün anısına Avea CEO'su Erkan Ekdemir tarafından bir hediye takdim edildi. - İstanbul/ Şişli

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ali Sabancı: Girişimcilik Oranlarında Yüzde 100'lük Bir Artış Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement