Yurtdışında bir ay önce bin 615 dolar civarında olan altının onsu (31 gram), son olarak ABD'nin tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin altında gelmesiyle bin 737 dolara fırladı.
Türkiye'de ise Cumhuriyet Altını bir ayda 50 liradan fazla değer kazanarak 672 TL'ye çıktı. Son dönemdeki bu hızlı artışın ne kadar süreceği ise merak konusu.
ARTIŞ, TALEBE ENGEL OLUYOR
Hürriyet gazetesinin haberine göre altın her ne kadar dış faktörlerden etkilense de özellikle fiyatın çok yüksek değere ulaşması, talebi sınırlıyor. Bu da daha fazla yükselişe engel oluyor.
EKİM SONUNA KADAR BÖYLE GİDER
Türkiye'de fiyatlar, 24 ayar altında 100, Cumhuriyet Altını'nda ise 700 lirayı uzun zamandır geçmedi. Uzmanlar bunun, ekim ayı sonuna kadar aynı şekilde sürmesini bekliyor.
Altının bir günde 35 dolar birden fırlamasında kötü gelen ABD istihdam verileriyle ABD Merkez Bankası'nın (FED) yeni bir parasal genişleme programı için baskı altına gireceğine ilişkin öngörü etkili oldu. Çünkü yatırımcılar, FED'in yeni bir parasal genişlemeye gitmesi durumunda altının, talebe paralel olarak daha da yükseleceğine inanıyor. Eğer FED 13 Eylül'deki faiz toplantısının ardından yeni bir parasal genişleme kararı açıklamazsa altının, bin 650 dolar civarına gerilemesi bekleniyor.
FİYATLAR GERİ GELEBİLİR
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk "Ekim ortalarından sonra altının yavaş yavaş gerilemesini bekliyoruz. Şu anki yükselişin fiziki talepten kaynaklanmadığını düşünüyoruz" dedi.
"CUMHURİYET ALTINI 700 LİRAYI GEÇMEZ"
Global yükselişe rağmen iç piyasada 24 ayar gram altının 100 TL direncini kıramadığını kaydeden Yıldırımtürk, "Cumhuriyet Altını'nın fiyatının da 700 lira seviyesini aşmayacağını bekliyoruz. Piyasada şu anda Cumhuriyet Altını'ndan çok gram altına talep var. Kilogram bazında da dış piyasada olan 55 bin 550 dolar olan altının kilosu, Türkiye'de 55 bin 400 dolardan işlem görüyor. Bu 150 dolarlık fark, talep eksikliğinden kaynaklanıyor" dedi.
UZUN VADELİ YÜKSELİŞ OLABİLİR
İstanbul Altın Rafinerisi Başkanı Özcan Halaç, ABD seçimlerinin, önümüzdeki dönemde altının yükselişinde etkili olacağını belirterek şunları söyledi:
"Seçimin ardından ABD'nin İran politikası önemli olacak. Ayrıca dünyada merkez bankaları para basmaya devam ettikçe de altındaki yükseliş sürecek. İç piyasada ise global gelişmelere paralel bir seyir bekleniyor. Türkiye'de fiyatlar ani iniş-çıkışlarda biraz geriden gelebilir. Ancak uzun vadede yükselişin sürekli olacağını düşünüyoruz"
Son Dakika › Ekonomi › Altın Zirveye Oynuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.