Antep Fıstığını "Çıtlatma" Makinesi İhraç Yolunda - Son Dakika
Ekonomi

Antep Fıstığını "Çıtlatma" Makinesi İhraç Yolunda

Gaziantep'te 11 yaşında çırak olarak atıldığı iş hayatında, azmi ve gayretiyle kendi firmasını kuran iş adamı Kemal Özer, uzun yıllar süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda ürettiği ve patentini aldığı fıstık çıtlatma makinesini, kopyalanmaması için gözü gibi koruyor.

13.04.2018 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep'te 11 yaşında çırak olarak atıldığı iş hayatında, azmi ve gayretiyle kendi firmasını kuran iş adamı Kemal Özer, uzun yıllar süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda ürettiği ve patentini aldığı fıstık çıtlatma makinesini, kopyalanmaması için gözü gibi koruyor.

Parçalarını Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde özel olarak ürettiren Özer, makinenin montajını ise rakiplerinin kopyalamaması için fabrikasında sadece belirli kişilerin girmesine izin verdiği özel bölümde yaptırıyor.

Şu ana kadar çoğu Gaziantep'te olmak üzere 29 tesis kuran, kurduğu makinelerin de içinin açılmaması için anahtarlarını fabrika sahiplerine bile vermeyen Özer, makinesinin yurt dışına ihracı için İran, İtalya ve İspanya'da firmalarla görüşüyor.

Özer Mühendislik ve Makine AŞ'nin sahibi Kemal Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkokulu bitirdikten sonra sanayide çırak olarak çalışmaya başladığını, 1997 yılında da kendi firmasını kurarak çeşitli makineler üretmeye başladığını söyledi.

Her zaman piyasada olmayan şeyleri üretmeye, kimsenin yapmadığını yapmaya çalıştığını anlatan Özer, "100 metrekarelik atölyede tek başıma çalışıyordum. Şimdi yanımda 45-50 kişi çalışıyor. Antep fıstığının çıtlamayanları, uzun yıllar boyunca mahalle aralarında kadınlar tarafından çekiçlerle tek tek kırılırdı. Biz yaklaşık 6 yıl süren Ar-Ge'nin ardından ilk kez fıstık çıtlatma makinesini ürettik. Şu anda bu makinenin benzeri yok. Devletten de hiçbir destek almadık. Faydalı model patentini de aldık." diye konuştu.

İran ve İspanya'dan talep var

Özer, çiftçi bir aileden geldiği için her zaman Antep fıstığının çıtlatma sorununu çözmeyi hayal ettiğini dile getirerek "Bunu da başardım. 5 yıl öncesine kadar büyük bir sorun olan fıstık çıtlatmayı çözüme kavuşturduk. Bu sorun çözülünce fıstığın ihracatı da arttı.Şu ana kadar 28 tesis kurduk." dedi.

Makinesinin her ne kadar patentini alsa da kopyalanmasını önlemek için özel önlemler aldığını anlatan Özer, şunları kaydetti:

"Makinenin kopyalanmasını önlemek için özel bir oda oluşturdum. Parçalarını Türkiye'nin değişik yerlerinde ürettirip özel odada montajını yapıyoruz. Buraya benim belirlediğim kişiler haricinde kimse giremiyor. Makineyi satarken de sözleşmeye anahtarların bizde kalacağına dair bir madde koyuyoruz. Sattığımız işletmeler de makinenin içini açamıyorlar. Kopyacılara karşı böyle bir sistem geliştirdik. Bizim bu makine sayesinde fıstıkçıların yüzü güldü. Eskiden haftalarca süren işlem bugün bir saatte yapılıyor. Makinelerimiz günlük 5-10 ton fıstığı işleyebiliyor. Şu anda İspanya'dan, İran'dan, İtalya'dan talepler var ama biz önceliği Antep sanayisine verdik. Şu anda görüşmelerimiz devam ediyor. Geçen hafta İran'dan ve İspanya'dan alım yapmak isteyen firmalar geldi. Yıl sonunda inşallah yurt dışına da açılacağız."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Antep Fıstığını 'Çıtlatma' Makinesi İhraç Yolunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement