Araç Haczi Kanun Gereği - Son Dakika
Ekonomi

Araç Haczi Kanun Gereği

Araç Haczi Kanun Gereği

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Motorlu Taşıtların Trafik Denetimlerinde Haczedilmesinin, Vatandaşların Seyahat Hürriyetini Kısıtlamadığını, Bunun Yapılmasının Kanundan Kaynaklanan Bir Zorunluluk Olduğunu Bildirdi.

08.09.2009 01:42

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, motorlu taşıtların trafik denetimlerinde haczedilmesinin, vatandaşların seyahat hürriyetini kısıtlamadığını, bunun yapılmasının kanundan kaynaklanan bir zorunluluk olduğunu bildirdi.

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü’nün yazılı soru önergesini yanıtlayan Şimşek, borçlunun sahip olduğu motorlu taşıtların haczedilerek fiilen ele geçirilmesi ve satışının yapılmasının, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’dan kaynaklanan bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

Kamu alacağının takip ve tahsili için haczedilen motorlu taşıtların, fiilen ele geçirilmesi ve haczini takip eden eden 3 ay içerisinde satışa çıkarılması gerektiğine işaret eden Şimşek, Anayasa’nın 23. maddesinde belirtilen hükümlerden de anlaşılacağı üzere, seyahat hürriyetinin, suç, soruşturma, kovuşturma sebebiyle ve suç işlemesini önlemek amacıyla kanunla sınırlanabileceğini belirtti.

Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyetinin de kısıtlanabileceğinin kanunda hüküm altına alındığını ifade eden Şimşek, ‘’Motorlu taşıtların haczedilmesi, seyahat hürriyetini kısıtlayıcı bir uygulama olmayıp, kanundan kaynaklanan bir zorunluluktur’’ dedi.

Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığınca vergi borçları nedeniyle icra takibi yapılan genel bazda mükellef sayısı, toplam takip miktarı ile tahsil edilen tutarlara ilişkin bilgilerin bulunduğunu, ancak araçlardan dolayı yapılan takip, icra ve tahsilata ilişkin veri bulunmadığını bildirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Araç Haczi Kanun Gereği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement