ASO Başkanı Nurettin Özdebir, büyüme rakamlarını değerlendirdi Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, büyüme rakamlarını değerlendirdi Açıklaması

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, büyüme rakamlarını değerlendirdi Açıklaması

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 2022'nin ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 7,3'lük büyüme rakamına ilişkin, "Yüksek maliyet ve likiditeye ulaşmanın zorlaştığı bir dönemde sanayi sektörü ekonomimizin yüz akı olmuş ve büyümeye önemli bir katkı sağlamıştır.

31.05.2022 13:20  Güncelleme: 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 2022'nin ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 7,3'lük büyüme rakamına ilişkin, "Yüksek maliyet ve likiditeye ulaşmanın zorlaştığı bir dönemde sanayi sektörü ekonomimizin yüz akı olmuş ve büyümeye önemli bir katkı sağlamıştır." ifadesini kullandı.

Özdebir, Türkiye İstatistik Kurumunca açıklanan bu yılın birinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Sanayi sektörü ve sektörün ihracata katkısıyla Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 7,3'lik büyümeye ulaştığını belirten Özdebir, şunları kaydetti:

"2021 ilk çeyreğinde olduğu gibi 2022 ilk çeyreğinde de dış talep ve hane halkı tüketimine dayalı bir büyüme performansı ön plana çıktı. Yılın ilk çeyreğinde tüm ana sektörler GSYH büyümesine olumlu yönde katkı sağlarken, sadece inşaat sektöründe daralma gerçekleşti. Son üç çeyrektir devletin nihai tüketim harcamalarındaki azalma eğilimi önemli bir gelişmedir. Ülkemiz büyük altyapı yatırımlarının birçoğunu gerçekleştirmiş olup, bundan sonraki süreçte cari açığa yol açan ürünler başta olmak üzere kaynaklarımızı üretime kanalize edecek bir seferberlik başlatmalıyız."

Özdebir, Kovid-19 salgını sonrasında büyümenin itici gücü olan sanayi üretiminin, yılın ilk çeyreğinde de yüzde 7,4 artışla büyümenin önemli lokomotifi olduğuna dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Yüksek maliyet ve likiditeye ulaşmanın zorlaştığı bir döneme rağmen sanayi sektörü ekonomimizin yüz akı olmuş ve büyümeye önemli katkı sağlamaya devam etmiştir. Sermaye malı üretiminin dört çeyrek sonra pozitife dönmesi, diğer sektörlerdeki ivme kaybı karşısında yatırımların bunu telafi ettiğini göstermektedir. Bu durum, gelecek dönemde üretimin devamlılığı ve ekonominin istihdam yaratma kapasitesi açısından olumlu bir gelişmedir."

"Sürdürülebilir büyüme imalat sanayisinin güçlendirilmesiyle mümkün olacaktır"

Mevsimsellikten arındırılmış büyümenin bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2 artmasının, büyümede ivme kaybını ortaya koyduğuna işaret eden Özdebir, Rusya- Ukrayna Savaşı ile dış talebin büyümeye katkısının gelecek çeyreklerde azalacağının da dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Özdebir, büyümenin topluma yansımasının önemine de değinerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Burada büyümenin kalitesi ön plana çıkmaktadır. Çalışanların iş gücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın birinci çeyreğinde yüzde 35,5 iken, bu çeyrekte yüzde 31,5 seviyesine gerilemesi, gelir adaleti açısından dikkat edilmesi gereken oldukça önemli bir husus olarak görülmelidir. Sonuç olarak, küresel ekonomide belirsizlikler her geçen gün artmakta ve bu belirsizlikler öngörülen toparlanmayı kırılgan hale getirmektedir. Ulusal ekonomimizin güçlendirilmesi, sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme, ulusal sanayi üretiminin, özellikle de katma değeri yüksek üretim yapan imalat sanayisinin güçlendirilmesiyle mümkün olacaktır."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi ASO Başkanı Nurettin Özdebir, büyüme rakamlarını değerlendirdi Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Elazığ'da peynir fiyatlarındaki artış nedeniyle merdiven altı üretim ve sahte ürünler piyasaya sürülüyor
    10:48 Elazığ'da peynir fiyatlarındaki artış nedeniyle merdiven altı üretim ve sahte ürünler piyasaya sürülüyor

    Elazığlı peynir üreticileri, peynir fiyatlarındaki artışa karşılık alım gücü düşen vatandaşın daha ucuz olduğu için merdiven altı üretimi peynire yöneldiklerini söylüyor. Peynir satışlarının düştüğü belirtilirken, sahte tulum peynirleri ve yaprak tulum adı altında ürünlerin piyasaya sürüldüğü ifade ediliyor. Üreticiler, maliyetlerin yüksek olması ve alım gücünün düşmesi nedeniyle peynirlerini satamadıklarını dile getiriyor.

  • Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı
    10:47 Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık 49,92, aylık yüzde 3,59 arttı. Şubat ayında tarımsal girdi fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,59, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 artış gösterdi. Veteriner harcamaları yıllık değişimde en yüksek artışı gösterirken, aylık değişimde ise diğer mal ve hizmetler grubu öne çıktı.

  • Yüksek Hızlı Tren İle Sivas-İstanbul Arası Seyahat Süresi Kısaldı
    10:43 Yüksek Hızlı Tren İle Sivas-İstanbul Arası Seyahat Süresi Kısaldı

    Türkiye'nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, Sivas ile İstanbul arasında kesintisiz seyahat imkanı sunacak. Sivas'ın yollarına, İstanbul'a seyahat süresi otobüsle yaklaşık on dört saat sürerken 4 Mayıs'ta başlayacak olan aktarmasız Sivas-İstanbul seferi ile bu seyahat süresi yaklaşık yedi saate kadar düşecek.

  • Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak
    10:28 Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak

    Bandırma Ticaret Odası ve Erdek Ticaret Odası arasında Kapıdağ Turizmini geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Oluşturulan Kapıdağ Turizm Geliştirme Komisyonu, bölge turizminin gelişmesi ve tanıtımı için yapılması gerekenleri, ana sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek üzere toplantılar düzenleyecek. Ayrıca, Kapıdağ Yarımadası'nda bulunan işletmelerin daha uzun sürelerde hizmet verebilmeleri için turizm sezon süresinin arttırılması için çalışmalar yapılacak.

  • İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir
    10:27 İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir

    İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yapısal reformların ekonomiye güç katacağını belirterek, vergileme, sanayinin rekabetçi dönüşümü, üretken finansman sistemi ve yatırım ortamının güçlendirilmesi gibi reformların önemine vurgu yaptı. Avdagiç ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e karşı yürürlüğe koyduğu ihracat kısıtlamasını desteklediğini belirtti.

  • Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı
    10:23 Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı

    Ödemiş Ticaret Borsası Çok Amaçlı Fuar Alanı'nda düzenlenen fuara yaklaşık 150 firma katıldı. Kaymakam Fatih Aksoy, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, fuarın bölgenin tarım potansiyelini göstereceğini belirtti. Fuar, 21 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.


Advertisement