Aspir Üretimi Artarsa Enerji İthalatı Azalacak - Son Dakika
Ekonomi

Aspir Üretimi Artarsa Enerji İthalatı Azalacak

Enerji üretiminde ham madde olarak kullanılan aspir bitkisinin ekim alanının yaygınlaştırılmasıyla, Türkiye'nin enerji ithalatı azalacak.

27.01.2015 11:52  Güncelleme: 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABDULLAH DOĞAN - Alternatif enerji kaynakları içinde gösterilen ve biyoyakıt üretimi yapılan yağlık bitki aspirin üretiminin artması durumunda Türkiye'nin enerji ithalatının azalacağı belirtildi.

Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, "Aspir Tarımını Geliştirme ve Biyoyakıt Olarak Kullanımı" projesinin yürütmesinde görevlendirildi.

Bakanlığın himayesinde; Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) katkısıyla hazırlanan proje kapsamında, aspir üretiminin artırılması için köy ve beldelerde tanıtım çalışması yapılacak.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Endüstriyel Bitki Anabilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Fikret Akınerdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aspir bitkisinin öneminin giderek arttığını söyledi.

Aspirin, biyodizel ve yemeklik yağ üretiminde kullanıldığını hatırlatan Akınerdem, kurak iklim koşullarında yetişen bitkinin ekiminin son yıllarda giderek yaygınlaştığını aktardı.

Yağ ve enerji açığının bir bölümünü kapatacak

Akınerdem, aspirin sözleşmeli üretim kapsamında bir ürün olduğuna dikkati çekerek, "Çiftçilerimiz, dönümüne 15 lira destek alacak. Ayrıca kilogram başına da 50 kuruş desteği var. Ürün 90 kuruşa satılıyor. Tüm teşvik ve satış gelirini baz alırsanız, buğdayın 3 katı kadar gelir elde edilmiş oluyor" diye konuştu.

Hükümetin, aspir üretimini artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüğünü anlatan Akınerdem, bitkinin Türkiye'de yağ ve enerji açığının kapatılmasına katkı sağlayacağını bildirdi.

Akınerdem, aspirde yüksek verim elde etmek için çalışmalar yapıldığını, ekim alanının yaygınlaştırılmasına yönelik de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca proje hazırlandığını dile getirdi.

Kurumlarla işbirliği yapılacak

Bakanlığın himayesinde hazırlanan projeyi yürütmekle görevlendirildiğini anlatan Akınerdem, "Aspir Tarımını Geliştirme ve Biyoyakıt Olarak Kullanımı projesi ile bu bitkinin üretimini artırmayı amaçlıyoruz. Türkiye'nin enerji ihtiyacının bir bölümünü aspirle karşılayabiliriz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji ithalatını 1 dolar dahi azaltacak her türlü bitkisel ham maddenin üretimine destek veriyor. Sivil toplum kuruluşları, ilgili müdürlükler, tarım kredi kooperatifleri ve çiftçilerimiz ile aspir ekimini yaygınlaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Akınerdem, proje kapsamında çalışmalara kısa zamanda başlayacaklarının altını çizerek, şunları kaydetti:

"Kurumlara çağrıda bulunuyoruz. Bu ürünün geniş kitlere yayılması, üretimin artması bize enerji olarak geri dönecektir. Böylelikle Türkiye'nin enerji ithalatının bir nebze önüne geçmiş olacağız. Hedeflediğimiz üretimi gerçekleştirdiğimiz takdirde aspir, ülke ekonomisine 10 milyar dolar katkı sağlayacaktır. Tarımda kullanılmayan 5 milyon hektar boş alanda aspir üretimini gerçekleştirmek istiyoruz. Bu amaçla çiftçilerimize bu ürünü tanıtmak için kolları sıvadık. Köy ve beldelerde çiftçilerimize aspirin önemini anlatacağız." - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Aspir Üretimi Artarsa Enerji İthalatı Azalacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement