Ato Başkanı Salih Bezci: "Kış Lastiği ile Kara Kışa Son" - Son Dakika
Ekonomi

Ato Başkanı Salih Bezci: "Kış Lastiği ile Kara Kışa Son"

Ato Başkanı Salih Bezci: "Kış Lastiği ile Kara Kışa Son"

ATO Başkanı Salih Bezci, yaklaşan kış ayları öncesinde sürücüleri uyararak can ve mal güvenliği için kış lastiklerinin önemine dikkat çekerek, kademeli olarak zorunlu hale getirilecek olan kış lastiğinin bu yıldan itibaren denetiminin...

22.09.2012 11:33

ATO Başkanı Salih Bezci, yaklaşan kış ayları öncesinde sürücüleri uyararak can ve mal güvenliği için kış lastiklerinin önemine dikkat çekerek, kademeli olarak zorunlu hale getirilecek olan kış lastiğinin bu yıldan itibaren denetiminin artırılacağını, sürücülerin bu konuda hassas davranmaları gerektiğini belirtti Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, yaklaşan kış ayları öncesinde sürücüleri uyararak can ve mal güvenliği için kış lastiklerinin önemine dikkat çekerek, kademeli olarak zorunlu hale getirilecek olan kış lastiğinin bu yıldan itibaren denetiminin artırılacağını, sürücülerin bu konuda hassas davranmaları gerektiğini belirtti.

ATO'dan yapılan yazılı açıklamada araçlarda kış lastiği zorunluluğu ve kullanımına ilişkin mesajlar verildi. ATO Başkanı Salih Bezci, yaklaşan kış ayları öncesinde sürücüleri uyararak can ve mal güvenliği için kış lastiklerinin önemine dikkat çekti. Geçtiğimiz aylarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı Trafik Güvenliği Genelgesi'ni de hatırlatan Bezci, kademeli olarak zorunlu hale getirilecek olan kış lastiğinin bu yıldan itibaren denetiminin artırılacağını, sürücülerin bu konuda hassas davranmaları gerektiğini belirtti.

-HAVA SICAKLIĞI 7 DERECENİN ALTINA İNDİĞİNDE DİKKAT!-

Başkan Bezci, açıklamasının devamında, "ATO Oto Lastiği Ticareti Meslek Komitesi'nden edindiğim bilgilere göre kış lastikleri, karlı zeminde yaz lastiğine göre yüzde 20 daha başarılı fren performansı göstermektedir. Bunun yanı sıra, hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde, yaz lastiklerinde kullanılan karışımlar sertleşerek tutunma özelliklerinin bir kısmını kaybetmektedir.. Bu nedenle, kış lastiklerinin sadece karlı ve buzlu zeminlerde değil, hava sıcaklığının 7 derecenin altına indiği her koşulda kullanılması gerekmektedir. Türkiye şartlarında kış lastikleri ekim ayı başında takılmalıdır. Kış lastikleri nisan ayında da çıkarılmalı ve yerine normal lastik takılmalıdır. Ayrıca yine komitemizden edindiğim bilgiler doğrultusunda kış lastiği ve kar zinciri aynı işlevi görmemektedirler. Kış lastiği, kar yağsa da yağmasa da düşük sıcaklıklarda aracın yola tutunmasını sağlar. Aşırı buzlanma olmadığı sürece aracın kar üzerinde gitmesine ve durmasına olanak verir. Özellikle kuru yoldan kaygan yollara ani girişlerde aracı yolda tutar. Kar zinciri kullanımı araç lastik ve mekanik aksamına zarar verdiğinden sadece zorunlu durumlarda ve kısa bir süre için kullanılmalıdır" diye konuştu.

-ÇELEBİ: "TAM PERFORMANS İÇİN DÖRT LASTİK DE DEĞİŞTİRİLMELİ"-

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Çelebi ise konuya ilişkin açıklamasında kış lastiklerinin dörtlü set olarak kullanılması gerektiğini belirterek yalnızca iki lastiğin kış lastiğiyle değiştirilmesinin büyük bir hata olacağını kaydetti. Yalnızca iki lastiği kışlık olan araçların ani frenleme, viraj alma gibi manevraları sırasında kontrolü zorlaştığını vurgulayan Çelebi, bunun yanı sıra, bir aracın dört çeker olmasının tüm mevsimlerde üstün çekiş özelliği sağladığını dile getirdi. Çelebi, "Ancak, ani frenleme ve viraj alma sırasında yol tutuş özellikleri araçtan çok lastiğe bağlı performans özellikleridir. Bu nedenle, kış şartlarında bu özellikler yaz lastiklerinde zayıfladığından 4x4 araçlarda da kış şartlarında kış lastiği kullanılması gerekir" dedi.

-LASTİK ALIRKEN DİKKAT EDİLECEKLER-

Yeni kış lastiği alındığında dikkat edilmesi gereken bazı kurallar olduğunu belirten Çelebi, dikkat edilecek hususları şöyle sıraladı:

"Alınan lastiklerin tümü aynı desen ve kaliteye sahip olmalıdır. Aksi durumda sağa ve sola çekme söz konusu olabilir. Kış lastiklerinin diş derinliğinin en az 4 mm olması gerekir. Aksi halde çekişe ve sürüş kalitesine olumsuz katkı sağlar. Lastiğin ebatları, aracın standart lastiklerinin ebadından daha geniş tabanlı olmamalıdır. Aksi durumda yola tutunma zayıflayacağından kızaklama riski artar. Araç için belirlenen standart ebat kullanılmalıdır. Ayrıca, kış lastiğinde teknik olarak kabul edilebilecek yanak kalınlığındaki lastiklerin tercih edilmesi gerekir. Ayrıca kış lastikleri 15 - 20 derece sıcaklıkta; karanlık, kuru ve serin bir yerde; radyatör gibi ısı kaynaklarından en az 1 metre uzaklıkta ve naylon gibi bir torbaya sarılarak saklanmalıdır. Jantlı saklanacaksa üst üste ve yatık bir şekilde, jantsız depolanacaksa dikine ve yan yana konmalı ve deforme olmamaları için lastikler periyodik olarak döndürülmelidir."

-LASTİK ÖMRÜ 10 YIL-

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Çelebi açıklamasının sonunda araç lastik ömrünün 10 yıl olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Kullanım ve depolama koşullarının çok değişken olması nedeniyle sadece lastik üretim tarihine bakarak lastiğin ömrü hakkında kesin bir bilgi verilmesi doğru değildir. Bilinmesi gereken, minimum diş derinliği standart lastikler için 1,6 mm olmasına karşın kış mevsiminde kış lastikleri için önerilen diş derinliğinin en az 4 mm olmasıdır. Bununla birlikte, JATMA'nın (Japon Otomobil Lastiği Üreticileri Derneği) açıklamasına göre binek ve hafif ticari araçlara yönelik kullanılmış veya kullanılmamış (yedek-stepne dahil) lastikler üretim tarihinden sonra 10 yaşını doldurmuş ise, gözle görünür herhangi bir hasara veya şekil bozukluğuna sahip olmasa ya da diş derinliği kullanım için yeterli gözükse dahi yenileri ile değiştirilmelidir." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Ato Başkanı Salih Bezci: 'Kış Lastiği ile Kara Kışa Son' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement