Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı Taslağı ile işçi ve işverenin aynı masa etrafında bir araya gelmesi, aralarındaki uyuşmazlığı müzakere etmesi, ortak bir sonuç ve karara varmaları için gerekli ortamın hazırlanmasının amaçlandığını bildirdi.
ATO'dan yapılan açıklamaya göre, Adalet Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu tarafından düzenlenen "Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk ve Arabuluculukta Avukatın Rolü Sempozyumu" ATO Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.
Baran, burada yaptığı konuşmada, 14 Kasım 2013'ten bu yana uygulanan arabuluculuk yöntemiyle hukuki uyuşmazlıkların başarılı bir şekilde çözüme kavuşturulduğunu anlattı.
Arabuluculuk yöntemiyle bugüne kadar 12 bin tutanağın imzalandığını belirten Baran, bunun yüzde 90'ının işçi ve işveren uyuşmazlıklarından oluştuğunu kaydetti.
Baran, söz konusu uyuşmazlıkların mahkemeler için büyük bir iş yükü oluşturduğuna dikkati çekerek, Yargıtay'ın bir yıl içinde baktığı yaklaşık 780 bin hukuki uyuşmazlığın yaklaşık yüzde 30'unun iş davalarından oluştuğuna işaret etti.
İşçi ve işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuğu dava şartı haline getiren İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı Taslağı hazırlandığını belirten Baran, "Bu tasarı taslak ile işçi ve işverenin aynı masa etrafında bir araya gelmesi, aralarındaki uyuşmazlığı müzakere etmesi, ortak bir sonuç ve karara varmaları için gerekli ortamın hazırlanması amaçlanıyor. Arabuluculuk sayesinde işçi ve işveren uyuşmazlıklarının üç, dört hafta gibi kısa sürede çözümlenmesine, işçi ve işverenin menfaatleri doğrultusunda tarafların birlikte kazanmasına, böylece çalışma barışına katkı sağlanacak." ifadelerini kullandı.
Baran, söz konusu uyuşmazlıkların kısa sürede çözümünün önemliği olduğuna değinerek, şunları kaydetti:
"İşçi- ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar dinimiz açısından da önemli ve kul hakkına dair bir konu. Şüphesiz iki taraf arasında meydana gelen sorunların hukuki bağlamda son merci mahkemeler. Ancak mahkeme aşamasına gelmeden toplumda sulh ve sükunu sağlamak, Peygamber efendimizin ifadesiyle toplumu bir vücudun organları haline getirmek, insanların memnun olacağı ve sonuçta uyuşmazlıkların karşılıklı rızaya dayanarak çözülmesi huzurlu bir toplum olmada önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların arasının düzeltilmesi, ayrılığa düşmeden sorunların çözümü toplumda barış ve huzurun sağlanması, bütün kazançların en üstündedir."
Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri İzzet Güneş Gürseler ise kurum olarak bugüne kadar 3 binden fazla kişiye arabuluculuk eğitimi verdiklerini belirterek, "Arabuluculukta avukatların rolünün etkin olduğunu düşünüyoruz. İş davalarında arabulucuların avukat olmasını istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Ekonomi › ATO'da 'Arabuluculuk' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?