Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Güçlü bir mali pozisyonumuz var, herkes Türkiye model ülke olarak bakıyor" dedi.
Avrupa Girişim ve Risk Sermayesi Birliği'nin (EVCA) toplantısında Şimşek, Türkiye ekonomisinin son yıllarda büyümesini hızlandırdığını belirtti.
Şimşek, "Güçlü bir mali pozisyonumuz var. Herkes Türkiye'ye model bir ülke olarak bakıyor. Güçlü bir mali pozisyonumuz var. Makro ihtiyata dayanan bir çalışma çerçevemiz var. Türkiye iş yapma endeksinde 71. sıraya yükseldi., Görmek istediğimiz yer bu değil ama daha iyi olacak. Türkiye 2012 yılında küresel rekabet endeksinde 43.sıraya yükseldi" ifadelerini kullandı.
Çözüm sürecine de değinen Şimşek, "Hazineden bölgede yatırım yapmak için yer talep eden bekleme listesinde 125 yatırımcı var. Çözüm süreci için yapılanlar bundan 20 yıl öncesinde düşünülemezdi bile" dedi.
Bakan Şimşek, Gezi ParkI odaklı gelişmelere ilişkin katılımcılardan gelen soruya da, "Daha fazla reform yapmamız gerekiyor. Bundan başka bir reçete yok. Ben komplo teorilerine kişisel olarak inanmıyorum. Kabul edersek baştaki protestoları idare edebilirdik. Buna bakıyoruz. Demokrasi standartları kilit konudur. Temel haklar ve özgürlükler son derece önemli. Hukukun egemenliği temel gerekliktir. Bunda hiçbir şüphe yok" cevabını verdi.
Türkiye'nin demokrasi temellerinin sağlam olduğuna işaret eden Şimşek, "Eğer bir problemimiz varsa, bu bizim kendi problemimiz. En iyi ilaç daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük, daha hukukun egemenliğidir. Bu konuda herhangi bir soru işareti yok. Biz bu yoldan devam edeceğiz" dedi.
Gezi Parkı odaklı gelişmelerde bazı yanlış bilgilerin yayıldığını vurgulan Şimşek, "Londra da ve New York'ta, nerede olursa olsun şiddet tolere edilemez. Kamu mallarına zarar verilmesi, ülkenin en büyük meydanlarından birinin işgal edilmesi kabul edilemez. Barışçıl gösteriler demokrasinin temellerinden biridir ve biz bunlara açığız. Fakat eğer 500 insanın öldüğü gibi yanlış haberler yayılıyorsa, helikopterler şunu bunu atıyor diyorsanız, bunlar hiçbir ülke tarafından kabul edilemez" değerlendirmesinde bulundu.
Faiz lobisi ile ilgili katılımcıların sorularını da yanıtlayan Şimşek, şunları kaydetti:
"Bu ülke çok büyük bütçe açıklarının olduğu dönemleri yaşadı. 1990'lardan 2002'nin sonunda iç borç 150 milyar liraya ulaşmıştı. Sonuç olarak faizler çok yüksek oranda arttı. 2002'de hükümetimiz iktidara geldiğinde, Türkiye'de toplanan vergilerin, yüzde 86'sı faize gidiyordu.
Başbakan'ımızın bahsettiği büyük olasılıkla politik istikrarsızlığın yüksek ve kırılgan faiz oranları ile birleştiği ve kamu kaynaklarını faize gittiği o günlere geri dönmekten uzak durmamız yönündedir. Biz açık ve liberal bir ekonomiye sahibiz." - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Avrupa Girişim ve Risk Sermayesi Birliği Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?