Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012 yılında 152.5 milyar dolar mal, 43.2 milyar dolar hizmet ihracatıyla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 195.7 milyar dolar ihracat geliri elde edildiğini belirterek, 2013 yılı sonu itibariyle mal ve hizmet ihracatının 200 milyar doları bulacağını söyledi. Çağlayan, hizmet ihracatında yeni rekora doğru gidildiğini kaydetti.
Ekonomi Bakanı Çağlayan Ekim ayı Ödemeler Dengesi verilerini değerlendirdi. Türkiye'nin 2012 yılında 152.5 milyar dolar mal, 43.2 milyar dolar hizmet ihracatıyla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 195.7 milyar dolar ihracat geliri elde ettiğini vurgulayan Bakan Çağlayan, 2013 yılı sonu itibariyle mal ve hizmet ihracatının 200 milyar doları bulacağını belirtti. Bu değerin neredeyse iktidara geldikleri 2002 yılındaki Türkiye'nin 236 milyar dolarlık GSYİH'sine yakın olduğunu dile getiren Bakan Çağlayan, Türkiye'nin, bugün 11 yıl önceki milli geliri kadar mal ve hizmet ihracatı yapan bir ülke olduğunu dile getirdi.
-"HİZMET İHRACATI YÜZDE 10 ARTIŞLA 40.9 MİLYAR DOLAR DÜZEYİNDE GERÇEKLEŞTİ"-
Bu yılın ilk 10 ayında hizmet ihracatının yaklaşık yüzde 10 artışla 40.9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Çağlayan, 2013 sonu itibarıyla 48 milyar dolar ile hizmet ihracatında yeni bir rekor kıracaklarını dile getirdi. Bakan Çağlayan, hedeflerinin 2023'te 150 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşmak olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin şuanda dünyada hizmet ihracatını en çok artıran ülkelerden biri olduğunu belirten Çağlayan, sadece turizmde değil, taşımacılık, ticari hizmetler, müteahhitlik ve teknik müşavirlik gibi kalemlerde de ciddi artışlar olduğunu vurgulayarak, fakat yine de hizmet gelirlerinin büyük kısmını turizm ve taşımacılık oluşturduğunu aktardı.
-"DESTEK PAKETİNİ 2014 YILINDA UYGULAMAYA BAŞLAYACAĞIZ"-
Ekonomi Bakanlığı olarak 2012 ortasından bu yana hizmet ihracatçılarına destek vermeye başladıklarını belirten Çağlayan şunları kaydetti:
"Nasıl mal ihracatında Turquality, Marka desteği gibi desteklerimiz varsa, hizmet ihracatımız için de destek sağlamaya devam edeceğiz. Sağlık turizmi, eğitim, film ve yazılım sektörlerinde verdiğimiz destekleri turizm, müteahhitlik ve havayolu taşımacılığı sektörlerine de sağlamak noktasında yeni bir destek paketi üzerinde çalışıyoruz. Bakanlığımızca hazırlanan Destek Paketi'ni, Para Kredi Koordinasyon Kurulu'nun onayını müteakip 2014 yılında uygulamaya başlayacağız."
-"CARİ AÇIKTAKİ ARTIŞLA ALTIN İTHALATININ ÖNEMLİ ETKİSİ VAR"^-
10 aylık cari açığın 51.9 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Çağlayan, geçen yıla göre 12.3 milyar dolar artış olduğunu ifade etti. Bakan Çağlayan, "12,8 milyar dolar civarında gerçekleşen altın ithalatının önemli bir etkisi var. Yılsonu OVP beklentisi, 58.8 milyar dolar ve GSYİH'deki pay anlamında yüzde 7.1. Gelecek yıl daha düşük rakam ve oranlar göreceğiz" dedi.
-"ULUSLARARASI ŞİRKETLERİN TÜRKİYE'YE İLGİSİ DEVAM EDİYOR"-
Bakan Çağlayan, uluslararası şirketlerin Türkiye'ye devam ettiğini kaydetti. Gerek yatırım teşvik sisteminin etkisi ile gerek küresel ekonomik konjonktürdeki sisli havanın iyileşmesi ile 2014'ün bu yıldan daha iyi geçmesini beklediğini dile getiren Çağlayan, bu yılın ilk 10 ayında Türkiye'ye toplam 9.2 milyar dolarlık bir yabancı yatırım girişi olduğunu kaydetti. Dünya ekonomisindeki mevcut durumu dikkate alınca bunu normal karşılamak gerekeceğini dile getiren Çağlayan, cuma günü açıklanacak olan uluslararası yatırım verilerinin daha yüksek yatırım girişlerini göstermesini beklediğini dile getirdi. Çağlayan, 2014'te yatırım girişlerinde bir canlanma beklediklerini vurguladı.
-"TAŞIMACILIK SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ BİR AÇILIM SAĞLANDI"-
Aralık ayı başında Bali'de gerçekleştirilen Dünya Ticaret Örgütü Bakanlar Toplantısı'nda özellikle de taşımacılık sektörü için önemli bir açılım sağlandığını kaydeden Çağlayan, "Ülkemizin yoğun uğraşları sonucu, toplantının nihai bildirgesinde transitte kota ve benzeri gönüllü kısıtlamaların uygulanmayacağı esas olarak kaydedilmiştir. Böylelikle taşımacılık sektörümüzün başta AB üyesi ülkelerde olmak üzere teknik engellerle karşılaşmasının önüne geçilmiştir" dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Çağlayan: Hizmet İhracatında Yeni Rekora Gidiliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.