Bakan Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi hakkında konuştu: Başvurular artık e-Devlet üzerinden yapılacak - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi hakkında konuştu: Başvurular artık e-Devlet üzerinden yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının e-Devlet üzerinden yapılması hakkında Bakanlığın merkez binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Bakan Kirişci, 2 milyon 171 bin 646 çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne başvurularını e-Devlet üzerinden gerçekleştirebileceği sistemi bu geceden itibaren hizmete alacaklarını açıkladı.

30.09.2022 14:54  Güncelleme: 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakanlığın merkez binasında basın toplantısı düzenleyen Vahit Kirişçi,2 milyon 171 bin 646 çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvurularını e-Devlet üzerinden gerçekleştirebileceği sistemi bu geceden itibaren hizmete alacaklarını bildirdi.

"TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜMLERİ ÜRETİME AKTARMAK TEMEL HEDEFİMİZ"

Tarımda inovasyon ve dijitalleşmenin kısıtlı kaynaklardan daha etkin yararlanabilmek için bir zorunluluk olduğunu söyleyen Bakan Kirişci, "Bakanlık olarak teknolojik dönüşümleri en etkin şekilde üretime aktarmak temel hedefimizdir. Geleneksel yöntemler yerine kaynaklarımızı daha etkin kullanabilmek için inovatif dönüşümü, yerli ve milli duyarlılığımızı koruyarak gerçekleştirmek zorundayız. Bunu yaparken çiftçilerimizin gelirini yükseltebilmek kadar çevreyi de gözetecek duyarlı uygulamaları da dikkate almaktayız" diye konuştu.

"DİJİTAL DÖNÜŞÜM TARIMA UYGULANACAK"

27-29 Eylül tarihleri arasında G20 Zirvesi çerçevesinde Endonezya'da düzenlenen Tarım Bakanları Toplantısı'na ilişkin izlenimlerini de paylaşan Bakan Kirişci, toplantıda tarım sektörünün dijital dönüşümün en önemli konu başlıklarından biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin tarım konusundaki dijital fikirlerinin büyük ilgi gördüğünü ifade eden Kirişci, "Dijital dönüşüm anlamında ülkemiz tarımı için uygulamayı düşündüğümüz ve halihazırda uyguladıklarımız zirvenin oturumlarında gerçekten büyük ilgi gördü ve takdir topladı. Üstelik benzer konularda iş birliği yapmak isteyen mevkidaşlarımdan çok sayıda teklif aldığımı belirtmek isterim" dedi.

Kırsalda yaşamın refah içerisinde sürmesinin kentlerdeki sosyo-kültürel yapıyı da iyileştireceğini dile getiren Kirişci, bununla ilgili teşvik ve destekler için Tarım ve Orman Bakanlığının bütün birimlerinin çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüğünü aktardı. Üreticilerin işini kolaylaştırmaya dönük dijital dönüşüm hamleleri içerisinde desteklere başvurunun öncelikleri arasında bulunduğunu dile getiren Bakan Kirişci, "Özellikle tarımsal desteklerin sadeleştirilmesi hedefimiz bakımından dijital hizmetlerin geliştirilmesine çok önem veriyoruz. 65 ayrı kalemde 130 farklı başlık altında üreticilerimizi desteklediğimizi değişik konuşmalarımızda ifade ettik" dedi.

ÇKS BAŞVURULARI ARTIK E-DEVLET ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞECEK

Bakan Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:"Üreticilerimiz, desteklemeler için tüm başvuruları, il müdürlüklerimiz ya da diğer birimlerimize bizzat başvurarak değil, e-Devlet üzerinden zahmetsizce yapabilecekler. 2 milyon 171 bin 646 çiftçimizin yer aldığı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne başvuruların e-Devlet üzerinden gerçekleştirilerek üreticimize emek ve zaman tasarrufu sağlayacak sistemi bugün gece yarısı 00.00'dan itibaren hizmete alıyoruz. 21 Haziran 2001 tarihinde başlamış olan ÇKS, artık bir evrim, bir değişim ve dönüşüm gerçekleştiriyor olacak."

"ÇİFTÇİMİZ DİJİTAL ÇAĞIN İMKANLARINDAN FAYDALANACAK"

23 Eylül 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ÇKS Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle geçmiş dönemde tespit ettikleri bazı aksaklıkları düzelttiklerini, taşra teşkilatında uygulama birliğini sağlamış olduklarını ifade eden Bakan Kirişci, "ÇKS'deki başvuru süreç ve şartlarında getirilen düzenlemeyle dijitalleşme, bürokrasinin azaltılması ve üretim planlaması amaçlanmıştır. Yani çiftçimiz, dijital çağın imkanlarından faydalanacak, daha kolay bir süreç izleyerek başvurusunu yapacak ve Bakanlığımız da ÇKS verilerini kullanarak üretim planlamasına zemin hazırlayacak" dedi.

e-Devlet Kapısı hizmetinden arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan, sadece ürün güncellemesine gidecek çiftçilerin yararlanacağını bildiren Kirişci, sistemin çiftçilerin kolay kullanabileceği şekilde tasarlandığını, bunun bir seçenek olduğunu ve isteyen çiftçilerin İl/İlçe Müdürlükleri üzerinden de başvuru yapabileceklerini hatırlattı. 1 Eylül'de başlayıp sonraki yılın 30 Haziran tarihinde son bulan, yani 10 ay süreyle devam eden başvuru süresinin başarılı bir üretim planlaması yapılabilmesi için 4 aya düşürüldüğü bilgisini paylaşan Kirişci, "Yani, 2023 üretim yılı için başvurular, 1 Eylül 2022 tarihinde başlamıştır ve 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecektir. Her yıl başvuru tarihleri bu şekilde uygulanacaktır. 31 Aralık tarihine kadar başvuru yapan çiftçilerimiz, ürün değişiklik bildirimlerini şubat ayı içerisinde yapabilecektir" diye konuştu.
Bakan Kirişci, ayrıca e-Devlet Kapısı üzerinden alınacak ÇKS belgelerinden herhangi bir ücret talep edilmeyeceğini söyledi.

Bakan Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi hakkında konuştu: Başvurular artık e-Devlet üzerinden yapılacak
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi hakkında konuştu: Başvurular artık e-Devlet üzerinden yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, çiftçilere nohut tohumu dağıttı
    14:10 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, çiftçilere nohut tohumu dağıttı

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı Mahallesi'nde çiftçilere nohut tohumu dağıttı ve tarımsal üretimi artırarak Kayseri'yi tarımsal üretim merkezi haline getireceklerini ifade etti. İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav da çiftçilere destek verdiklerini belirtti.

  • Karabük'teki MARZİNC Fabrikasında İşçiler Eylem Yaptı
    14:07 Karabük'teki MARZİNC Fabrikasında İşçiler Eylem Yaptı

    Karabük'teki MARZİNC fabrikasında çalışan DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'na üye işçiler, 2023-2025 dönemi toplu sözleşmendeki haklarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı. Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, işçilere destek vererek, toplu iş sözleşmesindeki eksikliklerin giderilmesini istedi.

  • Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi
    14:05 Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında yıllık 1 milyar dolarlık ticaret hedefinin belirlendiğini açıkladı. Bolat, tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörlerde önemli fırsatlar bulunduğunu ve geçen yıl 350 milyon dolar olan ticaret hacminin hedefe ulaşabileceğini belirtti.

  • Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu
    14:00 Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Tanzanya arasındaki ticaret hacminin arttığını ve hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu belirtti. Yılmaz, Afrika kıtasıyla olan ticaretin de önemli ölçüde arttığını vurgulayarak, Türk müteahhitlerinin Tanzanya'da üstlendiği projelerin başarılı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türk iş insanlarını Tanzanya'ya yatırım yapmaya teşvik etti.

  • 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi
    13:59 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

    6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, Perşembe günü İstanbul'da gerçekleşti. Forum, Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin genişletilmesi konularında temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti.

  • Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı
    13:59 Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı

    Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde yapılan bir işyerine düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 10 ton 950 gram sahte markalı deterjan ve 66 bin 430 çeşitli markalara ait ambalaj ele geçirildi. Operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı.

  • Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi
    13:53 Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi

    Şahinbey Belediyesi tarımsal üretimi desteklemek amacıyla 10 milyon adet domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz fidesi dağıttı. Dağıtımın birkaç gün süreceği ve tüm çiftçilere ulaşılması hedeflendiği açıklandı.

  • GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi
    13:41 GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi

    Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB), 2023 yılı Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Toplantıda, 2023 yılında yaşanan ihracat düşüşü ve sektördeki zorluklar değerlendirildi. GATHİB Başkanı Fikret Kileci, üyelerin dirençli bir duruş sergilediğini belirtirken, uluslararası talep daralması ve 6 Şubat depremlerinin ihracatı olumsuz etkilediği vurgulandı. Ayrıca, 2023 yılında en fazla ihracat yapılan mal grupları ve ülkeler de açıklandı. GATHİB, 2024 yılında da yoğun bir takvimle çalışmalarına devam edeceğini duyurdu.


Advertisement