Bankalardan 'Borçlar Kanunu'na İtiraz Var - Son Dakika
Ekonomi

Bankalardan 'Borçlar Kanunu'na İtiraz Var

Bankalardan \'Borçlar Kanunu\'na İtiraz Var

TBMM Adalet Komisyonunda, Türk Borçlar Kanunu'nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Tasarısının 11 Maddesi Kabul Edildi.

17.04.2009 01:31

TBMM Adalet Komisyonunda, Türk Borçlar Kanunu’nun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Tasarısının 11 maddesi kabul edildi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in, Türkiye Bankalar Birliği’nin itiraz ettiği maddeleri ekonomiden sorumlu bakanlarla görüşmek istemesi üzerine, tasarının görüşmeleri ertelendi. Türkiye Bankalar Birliği Temsilcisi Prof. Dr. Seza Reisoğlu, tasarının "genel işlem koşulları" ve "kefalet sözleşmeleri"ni düzenleyen maddelerine itiraz ettiklerini belirterek, düzenlemeden önce yapılmış sözleşmelerde yer alan genel işlem koşularının Türk Borçlar Kanunu yürürlüğe girdikten sonra 1 yıl içinde uygun hale getirilmesinin hukuken mümkün olsa da fiilen mümkün olmayacağını savundu. Düzenlemenin AB üyesi ülkelerde bulunmadığını ifade eden Reisoğlu, düzenlemelerin kabul edilmesinin mümkün olmadığını ve Anayasa aykırı olduğunu ileri sürdü. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Burcuoğlu, endişeye mahal olacak bir durumun söz konusu olmayacağını belirterek, tanınan süre içinde içerik denetimine ihtiyaç olan sözleşmelerin ayıklanacağını söyledi. Düzenlemeyi yaparken Almanya’dan esinlendiklerini belirten Burcuoğlu, "Almanya, AB dışında bir ülke mi? Bankalar çok mu doğru sözleşmeler yapıyor? O zaman bunu uyarlama sorunları olmayacaktır. Ama bankalar sömürücü sözleşmeler yapıyorlar. Yaptıkları kelepçe sözleşmeleridir. Bir kefilin hiçbir silahı yoktur" dedi. Reisoğlu, itirazlarını yineleyerek, ’Yeni bir hukuk mu yaratıyoruz. Bankalar bu düzenleme nedeniyle kredileri geri çağırmak zorunda kalacak. Çünkü, onlar halkın parasını yönetiyorlar" diye konuştu. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, tasarının hazırlanmasının ardından görüşleri alınmak üzere bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra aralarında sivil toplum örgütlerinin de olduğu 29 yere gönderildiğini belirterek, bunlar arasında Bankalar Birliğinin de bulunduğunu hatırlattı. Şahin, konuyla ilgili görüşlerini bildiren Türkiye Bankalar Birliğinin başkan ve yöneticilerinin, tasarı Meclise sevk edildikten sonra kendisini ve ekonomiden sorumlu bakanları da ziyaret ederek, itirazlarını ilettiğini anlattı.

Kriz başladığı yerde bitecek

BANKALARLA ilgili kriz önlemleri içeren yasa tasarısı dün tali komisyon olarak Meclis AB Uyum Komisyonu’ndan geçti. Bankaların asgari ödenmiş sermaye şartını 30 milyon liradan 60 milyon liraya çıkaran tasarı, tabela bankalar ve kara parayla ilgili önleyici hükümler de getiriyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, 2008’in ortasında Lehmann Brothers’ın batmasına denk geldiğini  ve  dünyadaki ekonomik krizin başladığı yerde biteceğini belirtti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Bankalardan 'Borçlar Kanunu'na İtiraz Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement