Bankaların Kulağını Çekti - Son Dakika
Ekonomi

Bankaların Kulağını Çekti

Bankaların Kulağını Çekti

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Kriz Nedeniyle Tavır Değişikliği Yapan Bankaları Not Ettiklerini Söyledi.

15.02.2010 16:48

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin, 2009 yılında kriz nedeniyle tavır değişikliği yapan bankaları not ettiklerini söyledi. Bilgin, "Oyunu bozan davranışları not ederiz. Gerekli yerlerde de uyarırız. Bu bankaların bazı talepleri olduğunda ona göre cevap veririz" dedi. ABD Başkanı Obama'nın Wall Street kadar Mean Street'i de ciddiye aldığına yönelik açıklamalarına atıfta bulunan Bilgin, BDDK olarak Büyükdere Caddesi kadar, Eminönü Caddesi'ndekileri de ciddiye aldıklarını söyledi.

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sektörünün 2009 yılı sonuçlarını ve 2010 yılı beklentilerini açıkladığı toplantıda, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. 2009 yılı bankacılık sektöründeki gelişmelerin özellikle son çeyrekte çok olumlu olduğunu söyleyen Bilgin, sunumunu nazar boncuğu resmi ile tamamladı. Bu durumu bozmaya kimsenin hakkı olmadığını, buna izin vermeyeceklerini söyleyen Bilgin, "Nazar değmesin esprili bir yaklaşım. Bu durumu bozmaya yönelik girişimler olursa onların önünde dururuz. Önemli olan sistemin mali gücünü ve itibarını devam ettirmek. Gerekirse bankacılara çok sert oluruz. Gerekirse bankacılara yol gösteririz" dedi. Tevfik Bilgin, krizde tavır değişikliği yapan bankalar olduğuna dikkat çekerek, bunların not edildiğini bildirdi. Dünya yerle bir olurken, bu bankaların kredileri geri çağırdığını, bazı bankaların da onlara uyduğuna işaret eden Bilgin, söz konusu bankaların yaklaşımının Türkiye'ye inançları açısından sorun yaşandığının işareti olduğunu kaydetti.

-OYUNU BOZAN DAVRANIŞLARI NOT EDERİZ-

2009 yılı verilerinin katılım bankaları ve kamu bankalarının reel sektörün yanında yer aldığını ortaya koyduğunu hatırlatılıp, yabancı ve özel bankaların yönelik tedbir almayı düşünüp düşünülmediğinin sorulması üzerine Bilgin, şu açıklamalarda bulundu:

"Katılım bankalarının çalışma şekli biraz farklı. Oradaki mevduat biraz farklı yapıda. Üstelik katılım bankalarında mevduatın vadesi farklıdır. Türk bankacılık sisteminde mevduatın vadesi bir aydır. Katılım bankalarında ise çok daha uzundur. Havuz hesabı, kar zarar hesabıyla çalışıyor. Katılım bankalarının genel hacmi sistemde yüzde 4 düzeyinde. Asıl hacim kamu bankalarında. Kamu bankaları 2009 yılında özellikle hacim yaptı. Kaynağı da mevduatla sağladılar. Üç kamu bankasının bu konudaki faaliyetlerini biliyorsunuz. Özel ve yabancı bankalarının tavrı kendi iç işleri ve kararları. Buna biz baskı yapamayız. Ama oyunu bozan davranışları not ederiz. Gerekli yerlerde de uyarırız. Bazı talepleri olduğunda ona göre cevap veririz."

-"BÜYÜKDERE CADDESİ KADAR, EMİNÖNÜ CADDESİNDEKİLERİ DE KORUMAK GÖREVİMİZ"-

ABD Başkanı Obama'nın Wall Street kadar Mean Street'i, yani halkın sesini de ciddiye aldığına yönelik açıklamalarına atıfta bulunan Bilgin, BDDK olarak Büyükdere Caddesi kadar, Eminönü Caddesi'ndekileri de ciddiye aldıklarını söyledi. Yaptıkları her düzenlemede, aldıkları her kararda kamu yararının, mevduat ve mudilerin yarının temel ilke olduğunu vurgulayan Bilgin, "Bankaların mali yapısını korumak elbette ki görevimizdir. Temel görev, milyonlarca kişinin emanet ettiği paraları korumaktır. Bu konuya özel hassasiyet gösteriyoruz. Eminönü Caddesi'ndekiler için alınacak önlem ve kararlar, Büyükdere caddesi için de fayda sağlayacaktır" diye konuştu.

-"DÜNYADAKİ BANKALARA HAVANIZI ATIN"-

Tevfik Bilgin, Türk bankacılık sektörünün G-20 ülkeleri içinde sermaye yeterlilik rasyosu, aktif karlılık ve özkaynak karlılığında birinci olduğunu söyleyen Bilgin, Türk bankacılık sektörünün dünyadaki bankalara hava atabileceği mesajını verdi. Krizden çıkışta bankacılık sektörünün ivme kazandıracağına dikkat çeken Bilgin, buna canı gönülden inandığını vurguladı. 1920'lerde "Türkler bankacılık yapamaz, siz paranızı verin, biz size faiz verelim" diyenlerin şimdi Türk bankacılık sektörünün geldiği noktaya bakması gerektiğini vurgulayan Bilgin, "O Türkler, bankacılık sektörünü inşa ettiler: O Türkler, uluslararası toplantılarda konuşulanları tebessümle izliyorlar. Bundan sonra da vites büyütecekler. Bankacılarımız kendilerine güvenecekler, daha büyük düşünecekler" dedi. Bilgin bir soru üzerine hava atmadan kastını şu sözlerle ifade etti:

"Yıllarca belli alanlarda eleştirilmiş sektörümüz var. 6 yıldır bu işin içindeyim. Geldiğimiz nokta itibariyle hava atabiliriz. Bu geleceği önemsemeyeceğiz anlamına gelmiyor. O anlamda bankacılar keyif çatmıyor. Kredi pazarlıyor. Elindeki nakdi kullandırmak zorunda. Eğer bankalar boğazı gören odalarında keyif çatarlarsa, emin olun bu yıl sonunda keyif çatan bankaların bilançolarında onların karlarındaki düşüşü görürüz."(ANKA/SÜRECEK)

(HGS/BÜN)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bankaların Kulağını Çekti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement