Basad Başkanı Mor: Sanayici Etkileyen İhracattaki Daralmadır - Son Dakika
Ekonomi

Basad Başkanı Mor: Sanayici Etkileyen İhracattaki Daralmadır

Basad Başkanı Mor: Sanayici Etkileyen İhracattaki Daralmadır

Başkent Sanayiciler Derneği Başkanı Raşit Mor, Kriz Döneminde Sanayiciyi Etkileyen Ön Önemli Faktörün İhracattaki Daralma Olduğunu Belirterek, Sıkıntıya Giren Sanayiciye Devletin Destek Vermesi Gerektiğini Belirtti.

31.01.2010 12:27

Başkent Sanayiciler Derneği Başkanı Raşit Mor, kriz döneminde sanayiciyi etkileyen ön önemli faktörün ihracattaki daralma olduğunu belirterek, sıkıntıya giren sanayiciye devletin destek vermesi gerektiğini belirtti.

Başkent Sanayiciler Derneği (BASAD), üyelerinin ekonomik gelişmeleri yakından izlemeleri ve rekabet güçlerini arttırması amacıyla "Strateji ve Rekabet" konulu bir konferans gerçekleştirdi. Bilkent Otel'inde gerçekleşen konferansa, Başkent Sanayiciler Derneği Başkanı Raşit Mor, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cengiz Erol, AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna ve Başkan Yardımcısı Abdürrahim Barın, Başkent OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Türk, Başkent OSB Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.

Konferansta bir konuşma yapan BASAD Başkanı Mor, Dünya ekonomisini derinden sarsan, küresel krizin sanayiciyi etkilediğini belirterek, "Özellikle, bizi fevkalade etkileyen ve cari işlemler açığını da tetikleyen problem, ihracattaki daralma faktörüdür" dedi. Mor, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İhracatı yeteri kadar artıramamamız ve üretime devam edebilmek için yüksek faizli kredilerle yurt dışından ara malı almamız, yatırım malı ithalatıyla sıkıntıya giren sanayi sektörünü etkiledi. Bu konuda sıkıntıya giren sanayi sektörüne çözüm için devlet desteği gerekmekte. Buna bağlı olarak, ivme kazandıran, inovasyona odaklanmış, katma değer üreten, verimliliğini hızla artırabilen bir imalat sanayi yapısına dönüşüm için ise destekleme politika ve uygulamalarının ivedi olarak hayata geçirilmeli. Sanayi ve imalat sektörü, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde verimliliğe ve teknolojik ilerlemeye katkısının yanı sıra ekonomik performansın en önemli belirleyicisidir."

-"SANAYİCİLER EKONOMİK BOYUTUNU İLGİLENDİREN EN TEMEL YAPI TAŞIDIR"-

Sanayicilerin Türkiye'nin refahını ve ekonomik boyutunu ilgilendiren en temel yapı taşlarından biri olduğunu vurgulayan Mor, "Sanayiciler olarak, zor günlerden geçtiğimiz şu dönemde güçlerimizi, birikimlerimizi, tecrübelerimizi bir araya getirmeliyiz. Bu sayede, bilgi ve pozitif yaklaşımlarla söz sahibi olabiliriz" dedi. Bu nedenle eğitimin ilk önceliklerinden birisi olduğunu belirten Mor şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz altı ay içinde dernek üyelerimize ve çalışanlarına yönelik 5 ayrı konuda eğitim düzenledik ve bu eğitimleri artarak devam ettireceğiz. Biliyoruz ki, bir yatırım alanı olarak eğitimin, maddi ve manevi manada kişisel ve toplumsal getirisi, uzun dönemde, ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile de doğrudan ilişkilidir."

Mor, BASAD'ın üyeleri arasında iletişim ve dayanışmayı pekiştirmek amacıyla bu tür etkinlikleri sık sık gerçekleştirdiklerini anımsatarak, "Derneğimiz, kurulduğu 2006 yılından beri üstlendiği misyon ve gösterdiği çaba ile amacına uygun biçimde emin adımlarla yürürken, üstlendiği rol itibariyle gelecekte de güçlü ve pozitif izler bırakacaktır" dedi.

Bir hizmetin en iyi şekilde yerine getirilmesinin, onu oluşturan mekanizmanın verimli çalışması olduğunu belirten Mor, bu mekanizmayı etkileyen tüm unsurların da en doğru şekilde bütünleşmesi gerektiğini kaydetti.

-"GELİŞMEKTE OLAN SEKTÖRLERE DE TEŞVİKLER VERİLMELİ"-

Mor, seçilmiş bazı sektörlere teşvik vermenin ötesinde, gelişmiş ve yeni gelişmekte olan tüm sektörlerin verimliliğini arttırmak için verilecek teşviklerin ihracat, istihdam ve refah için önemli olacağını vurguladı. Mor, sektörlerin gelişiminin önünde duran olumsuz faktörlerin ortadan kaldırılması için sanayi stratejisinin ortak akıl ve katılımcı bir yaklaşımla tasarlanması gerektiği belirti.

-"ÇÖZÜM ÜRETEN KARTAL OLACAĞIZ"-

Sanayicinin çok ciddi sorunları olduğunu ve bu sorunların çözümüne katkı sağlamak için çalışacaklarını belirten Mor, "Kurtların istila ettiği bir sahrada koyun olmamız elbette beklenemez. Bu durumda, Türkiye olarak ya hiç bir şey üretmeden aynı söylemleri tekrarlayacağız. Ya da eleştiri yapan aslan ya da çözüm üreten kartal olacağız" dedi.

"Üstleneceğimiz sorumlulukları yerine getirmede birbirimize güvenmeliyiz" ifadesini kullanan Mor, böylelikle, gelecek nesillere örnek ve model olunabileceğini kaydetti. (ANKA)

(EBR/BÜN)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Basad Başkanı Mor: Sanayici Etkileyen İhracattaki Daralmadır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement