Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, " Türkiye'de sağladığımız istikrar ve güven ortamı başlı başına Türkiye'ye yatırım için bir teşvik" dedi.
Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki Yüksek Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada yeni teşvik sisteminin 2009'daki teşvik sistemini baz aldığını belirterek, "Ama ona yeni ilave unsurlar ekliyor. Örneğin bölgesel, sektörel teşvik sistemi ile büyük ölçüde örtüşüyor" dedi.
Yeni teşvik paketinde bir önceki teşvik sisteminin olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirerek hem eskisini revize etmek hem de bir adım ötesine götürmeyi amaçladıklarını kaydeden Babacan, "Burada bölgeler son derece önemli. TÜİK bölgeler için yeni kriterler oluşturdu. Arkasından Kalkınma Bakanlığımız her bir il için sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi oluşturdu. Burada sadece ekonomik kriterler değil, sosyal kriterler de var" diye konuştu.
Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeylerine göre durumu daha iyi olan illere daha az teşvik, daha kötü olan illere daha çok teşvik verdiklerini dile getiren Babacan, teşvik uygulamasında bir dengeleme çabasının gözetildiğini ifade etti.
Yeni teşvik paketinin amacının sadece bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmak olmadığını belirten Babacan, amacın Türkiye'nin ihtiyacı olan alanlarda yatırım konusunda özel sektöre "sinyal vermek" olduğunu söyledi.
Özel sektörün en sonunda kendi kararını kendisinin vereceğini dile getiren Babacan, şunları kaydetti:
"Yaptığımız araştırmalarda, yatırım kararlarında teşvik sisteminin etkisi aşağı yukarı yarı yarıya. Yatırımcıların yarısı o teşvik olmasa da zaten o yatırımı yapacak. Bugün bakıyoruz, uzakdoğudan, Çin'den, Japonya'dan yatırımcılar Türkiye'ye geliyor. Avrupa'ya bakıyoruz. Avrupa'da işlerin kötü gittiğini gören Avrupalı yatırımcılar, Körfez'deki, Ortadoğu'daki sıkıntılar ve istikrarsız tablo... Buradaki güven havası zaten Türkiye'yi işaret ediyor. Dolayısıyla Türkiye'de sağladığımız istikrar ve güven ortamı başlı başına Türkiye'ye yatırım için bir teşvik."
Bugün özel sektörün yaptığı yatırımların devletin yaptığı yatırımların 5 katı olduğunu belirten Babacan, büyümenin de bundan kaynaklandığına dikkati çekti.
-Stratejik yatırımlar-
Yeni teşvik sisteminin Organize Sanayi Bölgeleri'ne (OSB) sunduğu olanaklara da değinen Babacan, kurulu oldukları bölgenin bir alt sırasında bulunan bölgenin teşvikinin uygulanacak olmasının OSB'ler açısından önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.
Stratejik yatırımlar adıyla anılan yeni bir kavramın da yeni teşvik sisteminin için de yer aldığını anımsatan Babacan, Türkiye'nin çok ithal ettiği ve ticaret açığı verdiği ürünlere yönelik yatırımların stratejik yatırım kapsamında değerlendirildiğini söyledi.
Söz konusu yatırımların yüzde 40 düzeyinde katma değer üretmesi ve anılan yatırımların en az 50 milyon liralık olması gerektiğini dile getiren Babacan,
"Bunu yaptığınız zaman zaten yatırıma katkı oranı yüzde 50 oluyor. Yani yatırımın yüzde 50'si kadar matrahtan indirme imkanı oluyor ve 6. bölgenin teşvikleri ne ise onlardan yararlanmış oluyor" dedi.
Bazı alanlarda Türkiye'nin rekabet gücünün olmadığını anlatan Babacan, Türkiye'nin bazı ürünleri ithal etmeye devam edeceğini kaydetti.
Gemi inşa sanayi ve deniz nakliyatı sektörlerine teşvik paketinde yoğun olarak yer verdiklerini de anlatan Babacan, bu sektörlerin krizin en çok etkilediği sektörler olduğuna dikkati çekti.
Madencilik sektörünün de son derece önemli olduğunu belirten Babacan, Türkiye'nin hammadde fiyatları ile bakıldığında bu konuda daha çok ilerlemesi gerektiğini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile bir araya gelerek yatırımların kolaylaştırılması konusunda çalışma yapmayı düşündüklerini bildirdi.
Eğitim konusunun Türkiye ekonomisinin geleceği için bir numaralı mesele olduğunu ifade eden Babacan, sermaye ve insan gücünün ekonomi için iki önemli bileşen olduklarını vurguladı.
İnsan gücü bileşeninin ancak eğitimle daha iyi hale gelebileceğini dile getiren Babacan, Türkiye'nin ancak eğitimli bir nüfusla katma değeri yüksek ürünler üreten bir ülke haline gelebileceğini söyledi.
Yeni Türk Ticaret Kanunu'na da değinen Babacan, bu konunun çok önemli olduğunu ve ertelemek istemediklerini kaydetti.
Yasanın ertelenmesi konusunda talepler geldiğini aktaran Babacan, "Komple erteleme yerine 'düzeltelim' diyoruz. Bununla ilgili Adalet Bakanlığımız ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız çalışıyor" dedi.
-"Dedemin öğüdü..."-
Yeni TTK'da sermaye şirketlerinin bilgilerinin internetten yayımlanmasına ilişkin eleştirileri de değerlendiren Babacan, "Rahmetli dedemin bir öğüdü vardı. 'Oğlum' derdi. 'Ticaret eşittir sırdır.' Şimdi, ticari sır kavramını korumazsak Türkiye'de, bankacılık sırrı kavramını korumazsak, devlet sırrı kavramını korumazsak... Bu ülkenin yönetimi bir kaosa dönüşebilir" ifadesini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından toplantı, basına kapalı devam etti.
- ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Başbakan Yardımcısı Babacan Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?