Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: (2) - Son Dakika
Ekonomi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: (2)

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, KOBİ'lere, tanıtım ve reklam yanında yeni projeler için de finansman desteği vermek istediklerini belirterek, "Odalarımız KOBİ'lere proje yazma konusunda rehberlik yapabilir" dedi.

23.12.2015 19:46

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, KOBİ'lere, tanıtım ve reklam yanında yeni projeler için de finansman desteği vermek istediklerini belirterek, "Odalarımız KOBİ'lere proje yazma konusunda rehberlik yapabilir" dedi.

Işık, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin aralık ayı olağan toplantısında, Türkiye'nin orta-yüksek ve yüksek teknoloji düzeyine geçmek zorunda olduğunu ifade ederek, bunun için de çok radikal bazı kararları aldıklarını ve uygulamaya başladıklarını anlattı.

Bunlardan en önemlisi olan "Yüksek teknolojili ürünlerin üretimine Türkiye'nin her yerinde İstanbul dahil 5. bölge teşviki verme" taahhüdünü Üretim ve Yatırımı Destek Paketi'ne koyduklarını hatırlatan Işık, şu anda yüksek teknolojili ürünlerde Türkiye'nin her vilayetinin 5. bölge teşvikinden yararlandığını kaydetti. Fikri Işık "Bu, organize sanayi bölgesinde (OSB) olursa 6. bölge teşvikinden yararlanıyor. Geçen hafta İzmir'deydim, orada pek çok firma İzmir'de yer satın alma, üretime geçmekle ilgili çalışmaları başlatmış. Bazıları fabrika inşaatına da başlamış. Bu çok sevindirici..." diye konuştu.

"Kamu alımlarını kaldıraç olarak kullanmak durumundayız"

İstanbul'daki arsa fiyatlarında yaşanan artışa dikkati çeken Işık, "İstanbul artık yatırım noktasında arazinin cennetten sonra en pahalı olduğu yerdir diye tahmin ediyorum" ifadesini kullandı.

Bakan Işık, pek çok ülkenin Türkiye'nin kamu alımlarını pazarlık konusu yaptığını anımsatarak, Türkiye'nin kamu alımlarında yerli yüksek teknolojiyi tercih etmesinin doğal olduğunu söyledi.

Işık, " Avrupa Birliği'nin 2015 İlerleme Raporu'nda bakanlığımızla ilgili tek yaptığı eleştiri, kamu alımları ama biz kamu alımlarını kaldıraç olarak kullanmazsak teknoloji düzeyimizi nasıl artırırız? Toplamda mal, hizmet ve diğer alımlarla toplam 140 milyar lirayı bulan kamu alımları var Türkiye'nin. Bunun yaklaşık 110 milyar lirası mal alımı. Burada kamu alımlarını teknoloji düzeyini, katma değeri yüksek ürün üretmek açısından bir kaldıraç olarak kullanmak durumundayız" diye konuştu.

Türkiye'de üretilen ileri teknolojili bir ürünün kamu alımlarında yabancı menşeli ürüne göre yüzde 15 pahalı olsa dahi tercih edildiğini anımsatan Işık, kamu alımlarının teknolojik gelişime can suyu verdiğine işaret etti.

Uygulamada görülen eksikliklerin de giderildiğini aktaran Işık, "Kamu alımlarında özellikle teknolojik ürünlerde en büyük handikap olan İş Bitirme Belgesi'ni Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi vererek çözdük. Bir ürün teknolojik ürünse bunu aldığı zaman o belge, İş Bitirme Belgesi'nin yerine geçiyor. En önemli bariyeri de orada ortadan kaldırmış olduk" ifadelerini kullandı.

"Pazartesi Ar-Ge Reform Paketi'ni EKK'ya sunacağız"

Dış ticarette yaygın olarak uygulanan "offset" anlaşmalarını da sanayi iş birliği anlaşmaları olarak hayata geçirdiklerini anlatan Işık, "Kamu 10 milyon doların üzerindeki ithalatı mutlaka 'offset'le yapacak. Bu sektörlere göre değişmekle beraber ortalama yüzde 50'sini Türkiye'den tedarik etmek durumunda. Bunu şimdi sivil sektörlere de getirdik" değerlendirmesinde bulundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Türkiye'nin 4 yıl boyunca yapısal reformlara odaklanacağını yineleyerek, vaat ettikleri her projeyi yapmak için çalışmalarını sürdürdüklerini, ekonomi yönetiminin en fazla odaklandığı alanın ise yapısal reformları hayata geçirmek olduğunu söyledi.

Bakanlığının faaliyet alanlarıyla ilgili 4 düzenlemeyi kısa sürede TBMM'ye sunmak istediklerini belirten Işık, şunları aktardı:

"Ar-Ge Reform Paketi hazırlıklarımızı bitirdik. Normalde pazartesi günü Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) sunacaktık ama bazı bakanlarımızın il dışında olmasından dolayı toplanamadı. İnşallah pazartesi günü bir aksilik olmazsa Ar-Ge Reform Paketi'ni EKK'ya sunacağız ve orada, o görüşmelerden sonra Bakanlar Kurulu'na sevk edeceğiz. İnşallah Meclis'e bir hükümet tasarısı olarak en kısa sürede gidecek."

"OSB'ler içinde meslek yüksek okulu kurulmasını destekleyeceğiz"

Paket kapsamında yazılımın artık Ar-Ge faaliyeti olarak kabul edileceğini aktaran Işık, yüksek lisanslı ve doktoralı mühendislik dönemini başlatacaklarını tekrarladı.

OSB'ler içinde eğitim veren meslek liselerinin başarılı performans sergilediğini anlatan Işık, "Şu ana kadar 66 meslek lisesi OSB'de faaliyet gösteriyor ve sonuçlardan çok memnunuz, bu sayının artırılmasıyla ilgili önümüzdeki dönemde bütçemizi de, gerekli çalışmaları da artırarak sürdüreceğiz ama artık yeni bir kararla OSB'ler içinde meslek yüksek okulu kurulmasını da destekleyeceğiz. Orada gençlerimiz sanayinin içerisinde okurken uygulamasını aynı anda yapsınlar" diye konuştu.

Üretim Reform Paketi'ne sanayi odalarının desteğini isteyen Işık, "Önerilere sonuna kadar açığız" dedi.

Arsaya ve binaya para bağlamak istemeyen sanayicilere belli kira bedeliyle arsa tahsis edeceklerini ifade eden Işık, fikri mülkiyet konusundaki tüm kanun hükmündeki kararnameleri Patent Kanunu ile birleştireceklerini söyledi.

TÜBİTAK'ın önümüzdeki dönemde özel sektörle rekabet eden her türlü Ar-Ge'den çekilerek verimliliği artıracağını belirten Işık, "Devletin verimliliğini size anlatmama gerek yok. Şu anda devletin verimliliğiyle özel sektör verimliliği arasında ciddi bir uçurum var. Bu TÜBİTAK için de geçerli. Dolayısıyla TÜBİTAK'ı özel sektörün yaptığı Ar- Ge'den çekeceğiz" diye konuştu.

KOBİ'lere destek için yeni formül

KOBİ'lere tanıtım ve reklam yanında yeni projeler için de finansman desteği vermek istediklerini anlatan Işık, İSO ve benzeri kurumların KOBİ'lere kılavuzluk yapabileceğine dikkati çekti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"KOBİ'lerimizin proje kabiliyeti kazanması lazım. Kim ne derse desin proje deyince KOBİ'ler korkuyor. Proje yapmak başlı başına bir kültür, İSO ve İstanbul Ticaret Odası gibi diğer bu noktada ilgili bütün kurumlarımız bünyelerinde bir proje birimi oluştursun ve KOBİ'lere destek olsun. Gerek Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteği gerekse TÜBİTAK desteği. Gerekse Horizon2020, COSME desteklerinde bir projenin nasıl yapılacağında KOBİ'lere rehberlik yapsın.

Bu noktada biz TÜBİTAK'la KOSGEB olarak eğitim verelim. Kalkınma ajanslarını devreye koyalım ama artık KOBİ'lerle birebir ilgilenelim. Ben şöyle bir proje yapmak istediği zaman odadaki proje uzmanlarımız KOBİ'mizin elinden tutsun, gerekirse projenin tamamını yazabilsin. Bu belirli bir süre için… Biz bunu başarabilirsek, inanın bir KOBİ proje yeteneğini kazanırsa, bir daha sanayi odasının bu desteğinden de faydalanmaya ihtiyacı kalmaz, biz de yeni KOBİ'lere el atabiliriz."

Bakan Işık konuşmasının ardından İSO meclisi üyelerinin sorunlarını dinleyerek notlar aldı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement