Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk milletinin, Japonya'ya ve Japon halkına ayrı bir sevgisi bulunduğunu belirterek, "Aramızdaki dostluk bağlarına benzer bir şekilde iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler de oldukça güçlü durumdadır.

09.09.2016 11:59

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk milletinin, Japonya'ya ve Japon halkına ayrı bir sevgisi bulunduğunu belirterek, "Aramızdaki dostluk bağlarına benzer bir şekilde iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler de oldukça güçlü durumdadır." dedi.

Özlü, Japonya Uzay Teknolojileri Bakanı Yosuke Tsuruho ve beraberindeki heyetle makamında bir araya geldi.

Asya Kıtası'nın iki ayrı ucunda yer almalarına rağmen ülkeler arasında üst seviyede dostluk bağlarının bulunduğunu belirten Özlü, bu bağların 1890 yılında Japonya'yı ziyaret eden Ertuğrul Fırkateyni'ne kadar dayandığını söyledi. Fırkateynin dönüş yolunda Japonya açıklarında battığını ve 532 denizcinin şehit olduğunu hatırlatan Özlü, "Oşimalı Japon köylülerinin denizcilerimizin kurtarılmalarına yönelik gayretleri, kazanın duyulmasıyla birlikte de Japon halkı ve makamlarının yaralılarımız ile şehitlerimizin ailelerine yönelik ilgi ve yardım kampanyaları Türk-Japon dostluğunun bugüne kadar süren temellerini oluşturmuştur." diye konuştu.

Türk milletinin Japonya'ya ve Japon halkına ayrı bir sevgisi bulunduğunu vurgulayan Özlü, iki ülke arasındaki dostlukla beraber, siyasi ve ekonomik ilişkilerin de oldukça güçlü durumda olduğunu söyledi.

"Ekimde Japonya'yı ziyaret etmeyi planlıyorum"

Özlü, iki ülke ilişkilerinin daha geliştirilmesi için üst düzey ziyaretlerin önemine değinerek, "Bu kapsamda, sizin ve heyetinizin ülkemize yaptığı ziyareti de önemli buluyor, ülkelerimiz ve kurumlarımız arasında ilişkilerin geliştirilmesine, yeni işbirlikleri fırsatlarının doğmasına katkıda bulunacağına inanıyorum. Ben de ekim ayında Kyoto'da düzenlenecek olan Bilim ve Teknoloji Bakanları Yuvarlak Masa Toplantısı vesilesiyle ülkenize bir ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyorum." şeklinde konuştu.

"Darbe girişimini şiddetle kınıyoruz"

Tsuruho da 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti. Türkiye'de demokrasiye sahip çıkılmasını desteklediklerini dile getiren Tsuruho, "Bu girişimi şiddetle kınıyoruz. TBMM binasını ziyaret ettiğimde gördüğüm felaket manzarası karşısında hiçbir uyarı yapılmadan açılan bu ateş ve meydana gelen faciaya yönelik güçlü bir öfke duyduğumu belirtmek isterim." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile uzay, havacılık, bilim ve teknoloji alanlarında işbirliğini geliştirmek istediklerini anlatan Tsuruho, şunları kaydetti:

"Türkiye'de ilk defa uluslararası iletişim uydusu olarak yine bakanlığınız çerçevesinde TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilmekte olan Türksat 6A uydusunda çeşitli öğelerde ülkemiz teknolojisinden yararlanılacak olması oldukça sevindiricidir. Japonya olarak özellikle insan kaynaklarının geliştirilmesi yönündeki işbirliği çalışmalarımızı devam ettirip iki ülke olarak güçlerimizi birleştirip Ortadoğu ve Afrika başta olmak üzere üçüncü ülkelere yönelik de küresel bakımdan bu geliştirme faaliyetlerini yaygınlaştırmayı arzuluyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement