Bob Geldof'tan Afrika'yı Kurtarma Planı - Son Dakika
Ekonomi

Bob Geldof'tan Afrika'yı Kurtarma Planı

Bob Geldof\'tan Afrika\'yı Kurtarma Planı

Açlıktan İnsanların Öldüğü Kara Kıta Afrika'nın Yoksulluktan Kurtulması İçin Mücadele Eden Bob Geldof, Beklenen Planı Açıkladı.

01.12.2007 01:41

Açlıktan insanların öldüğü Kara Kıta Afrika’nın yoksulluktan kurtulması için mücadele eden Bob Geldof, beklenen planı açıkladı.

AB ve ABD’nin pazarlarını Afrika ürünlerine daha çok açmasını isteyen Geldof, yoksul ülkelerin liberal ekonomilere zorlanmaması gerektiğini söyledi. Geldof "Gelişmiş ülkeler Afrika’yı korursa, televizyonda ölen insanları izlemeyiz" dedi. Avrupa Birliği (AB)-Afrika zirvesinde Geldof ve Afrika’yı destekleyen grup Data, Afrika Ticaret İnisiyatifi planını anlattı. Plan Afrika’nın ihracatını artırarak büyümesini garanti altına almaya çalışıyor. Data, AB’nin Afrikayı haksız ticaret anlaşmalarına sürüklediğini ortaya koyarken, Geldof gelişmiş dünyanın Afrika’ya verdiği sözleri tutmakta zorlandığını dile getirdi. Data, "AB ve ABD pazarlarını Afrika ürünlerine acilen daha çok açılmalı. Yapılan sübvansiyon reformları Afrikalı üreticileri vurdu ve Afrika’nın tedarik zorluklarının üstesinden gelmesi için yapılacak ticari yardım sözleri yerine getirilmedi" görüşünü aktardı.

FAKİRİN EKMEĞİYLE OYNANIYOR: Afrika Ticaret İnisiyatifi, AB’nin Avrupa’nın Afrika, Karayipler ve Pasifik’teki eski koloniler ile yeni ticaret anlaşmaları yapma girişimine dikkat çekti. Avrupa’nın ticari anlaşmaları ’fakirin emkeğiyle kumar oynamak’ sözleriyle eleştiriliyor. Avrupa’nın Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nı (EPA) bu hafta başında Kenya, Uganda, Tanzanya, Burundi ve Ruanda kabul etmişti. Avrupa Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Peter Mandelson ve Gelişmeden Sorumlu Üyesi Louis Michel, EPA’nın haksızlık yarattığı gerekçesiyle ağır eleştirilere maruz kalmıştı. Yoksul ülkelerin pazarlarını açmasıyla birlikte haksız ticaretten büyük yara alacağı söyleniyor. Data, "İmza atan Afrika ülkeleri AB pazarına yüzde 100 erişim kazanacaklar ama geri dönüş olarak AB ürünleri için özel gümrük vergisi indirimlerini kabul etmek zorunda kaldılar" görüşünü aktararak EPA’yı eleştirdi. Geldof, kesinlikle yoksul ülkelerin ticaretlerini liberalize etmeye zorlanmaması gerektiğini belirtti.

ÖLENLERİ TV’DE İZLEMEYİZ: İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ABD’nin Avrupa’ya yaptığı gibi gelişmiş ülkelerin Afrika’yı koruması gerektiğinin altını çizen Geldof, "Böylece televizyon ekranında insanların öldüğünü görmeyiz. Eski ekonomiler daha önce Çin’den korkuyordu ama şimdi Çin ve Hindistan’ın büyümesi onları heyecanlandırıyor. Artık eski ekonomilerin Afrika’ya gelme zamanı" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Bob Geldof'tan Afrika'yı Kurtarma Planı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement