Borsa Rekora Doymuyor - Son Dakika
Ekonomi

Borsa Rekora Doymuyor

Borsa Rekora Doymuyor

Yurtdışındaki Olumlu Görünüm ve İçeride Düşen Faizleri Borsayı Son 1.5 Yılın Zirvesine Taşıdı. Borsa Mart 2008'den Bu Yana İlk Kez 44 Bin Puanın Üzerini Gördü ve Yüzde 3'e Yakın Bir Artışla 44 Bin 92 Puana Kadar Çıktı. Dolar İse Merkez Bankası Desteğine Rağmen 10 Aydan Bu Yana İlk Kez 1.47'nin Altına Sarktı.

03.08.2009 15:05

Yurtdışındaki olumlu görünüm ve içeride düşen faizleri borsayı son 1.5 yılın zirvesine taşıdı. Borsa Mart 2008'den bu yana ilk kez 44 bin puanın üzerini gördü ve yüzde 3'e yakın bir artışla 44 bin 92 puana kadar çıktı. Dolar ise Merkez Bankası desteğine rağmen 10 aydan bu yana ilk kez 1.47'nin altına sarktı.

Borsa arka arkaya dokuzuncu gün de yükselişini sürdürüyor. Tüm kâr satışı beklentilerini boşa çıkaran borsa, özellikle yurtdışı etkisi, olumlu bilançolar ve içeride düşen faiz ve dolarla birlikte çıkışını devam etiriyor.

Merkez'den döviz hamlesi

En son Mart 2008'de 44 bin puanlı seviyeleri gören borsa bugün de 1.5 yıl aradan sonra yeniden söz konusu seviyeleri test etti. Ancak endeksin 44 binin üzerinde tutunmakta zorluk çektiği görünüyor.

Yatırım Finansman Menkul Değerler Stratejisti Fatih Baykan, İMKB'nin yurtdışı piyasalarda yaşanan yükseliş ile birlikte TCMB'nin önümüzdeki dönemde düşük faiz politikasına devam etmesinin beklenmesi nedeniyle olumlu yönde hareket ettiğini söyledi. Baykan, kısa vadede kâr satışlarının gelebileceği seviyelere yaklaşıldığına işaret ederek, "endeksin 44 bin direncinde zorlanacağını düşünüyoruz" dedi.

Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Yunus Kaya da İMKB'de 44 bin 500 puana kadar yükseliş gerçekleşmesini olası gördüklerini, satışların gelmesi halinde ise 42 binin destek görevi görebileceğini söyledi.

HAZİNE'DEN OLUMLU İHALE 

Hazine'nin 5 ağustos valörle bugün düzenlediği, 28 temmuz 2010 vadeli bono ihalesinde ortalama bileşik faiz yüzde 9.54 oldu. Reuters'ın ihale öncesi sekiz bankanın katılımıyla gerçekleştirdiği anketin ortalamalarına göre, bono ihalesinde ortalama bileşik faizin yüzde  9.78 olması bekleniyordu.

Hazine, bu ihaleyle 5 milyar 244 milyon lira borçlandı.

Hazine'nin borçlanma programı, yarın düzenlenecek üç ihaleyle devam edecek.

DOLARI MERKEZ DE KURTARAMADI

Dolardaki düşüşü durdurabilmek için döviz alım ihalelerine başlayacağını duyuran Merkez Bankası, inişe çare olamadı. İlk açıklama geldiği anda hafiş bir yükseliş izlenirken, onrasında düşüş eğilimi ağır bastı. Dolar, 1 6 Ekim 2008'den bu yana ilk kez 1.47'nin altına indi ve 1.4660 TL'ye kadar geriledi.

Merkez Bankası'nın kararını değerlendiren TEB Döviz Masası Yöneticisi Levent Güven, kararın etkisinin uzun vadede görülebileceğini kaydetti. Güven, kısa vadede risk iştahı devam ettiği sürece Merkez Bankası'nın ihale hamlesine rağmen doların 1.45-1.46 seviyelerine kadar gerileyebileceğini kaydetti.

Abank Döviz Masası Müdürü Sevgi Aytekin de Merkez Bankası'nın ihalelere başlamasının kısa vadeli etkisinin sınırlı olcağını kaydetti. Dışarıda iyileşme devam ettiği müddetçe içeride de dolardaki düşüşün sürebileceğine işaret eden Aytekin, "Algılamanın olumlu olduğu durumlarda dolardan diğer para birimlerine kayış oluyor. Eğer euro/dolar paritesi 1.43'lere hareketlenirse o zaman dolar/TL'de ilk hedef 1.45 olacaktır" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Borsa Rekora Doymuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement