Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, "Artık küresel rekabette genelin gücünden öte yerelin gücü belirleyici olmaktadır" dedi.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuşan Burkay, 2000 yılında dünyanın 27'inci büyük ekonomisi olan Türkiye'nin 2012'de 16'ncılığa kadar kadar yükselmeyi başardığını hatırlatarak, "Yine 2000 yılında kişi başı gelir itibariyle 62'nci sırada olan ülkemiz geçmiş 12 yılda önceki döneme göre çok daha hızlı koşmasına rağmen, 2012'de kişi başı gelir itibariyle ancak 61'inci sırada yer alabilmiştir. Önümüzdeki tablo, rakiplerin de çok hızlı koştuğunu göstermektedir" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin Cumhuriyetin 100'üncü yılında dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi olma hedefini belirlediğini anlatan İbrahim Burkay, şöyle devam etti: "Yaptıklarımızın daha iyisine ulaşabilmek içinse, bugüne kadarki üretim yaklaşımımızı ve alışkanlıklarımızı yenilemeliyiz. Türkiyemizi büyütmenin yolu, girişimci sayımızı artırmak, yeni yatırımlar için çekim merkezi olmaya devam etmek ve şirketlerimizi büyütmekten geçiyor."
BTSO Başkanı Burkay, üretimde rekabet gücü ve rakiplere üstünlük sağlamanın ön şartının yüksek katma değerli ve ileri teknolojili üretime yönelmek olduğunu söyledi. İnovasyon ekonomisine geçişte ülke olarak bir kültür devrimine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Burkay, "Diğer taraftan ise kalkınma stratejilerinde devreye yerelin gücü ve kentler girmektedir. Bursa, sahip olduğu potansiyel ve bugüne kadar başardıklarından edindiği derin tecrübeyle en önemli yerel güçlerden biridir. Türkiye'nin kişi başı en çok ihracat gerçekleştiren şehri olarak, aynı zamanda uluslararası rekabetin içinde en fazla bulunan kent konumundayız. Bu nedenle inancımızı, 'Bursa büyürse Türkiye büyür' parolasıyla ifade ediyoruz" dedi.
Başkan Burkay, BTSO olarak Bursa'yı ulusal kalkınmanın lokomotiflerinden biri konumuna yükseltmek için 16 makro proje belirlediklerini anlattı. Söz konusu projeler arasında bulunan BTSO Üniversitesi ile raylı sistemler, uzay-havacılık ve savunma sanayi kümelenmelerinin yüksek teknolojili üretimin araçları olduğunu kaydetti. Bursa'nın 2023 yılı için 75 milyar dolarlık ihracat hedefinin bulunduğuna dikkat çeken Burkay, Oda ve borsalar arasında ilk kez BTSO tarafından hayata geçirilen Küresel Fuar Acentesi ve Ticari Safari Projelerinin de KOBİ'lerin dünyaya entegre edilerek ihracat hedefini gerçekleştirmeye dönük olduğunu kaydetti. - BURSA
Son Dakika › Ekonomi › 'Bursa Büyürse Türkiye Büyür' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?