Bütçeyi 3. Nesil Kurtardı - Son Dakika
Ekonomi

Bütçeyi 3. Nesil Kurtardı

Bütçeyi 3. Nesil Kurtardı

Nisan Ayında Bütçeyi 3. Nesil Kurtardı. Krizden Bu Yana Aylık Bazda Büyük Açık Veren Bütçenin, Nisan Ayında Giren 3. Nesil Lisans Ücreti Sayesinde Açığı Küçük Oldu.

13.05.2009 12:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nisan ayında bütçeyi 3. Nesil kurtardı. Krizden bu yana aylık bazda büyük açık veren bütçenin, Nisan ayında giren 3. nesil lisans ücreti sayesinde açığı küçük oldu.

Faiz giderlerindeki düşüşün de devam etmesi sayesinde Nisan ayı bütçe açığı geçen yılın altına indi ve 903 milyon lirada kaldı.  

 

Nisan ayında gelen 1.8 milyar liralık GSM lisans ücreti ve 316 milyon liralık KDV ile birlikte bütçeye katkısı 2.1 milyar lira oldu. Böylece Nisan bütçesi 3 milyar lira açık vermekten kurtulmuş oldu.

 

Paketler işe yaradı

Bütçedeki gelir kalemlerine bakıldığında hükümetin kriz karşısında ekonomiyi canlandırmak için açtığı ÖTV paketinin bütçeye de yaradığı görüldü. Öyle ki devlet ÖTV gelirinden feragat etmiş görünse de; otomobil, beyaz eşya elektronik satışından alınan KDV dolayısıyla; Nisan ayında dahilde alınan KDV gelirlerinde büyük oranlı artış dikkat çekti.

Aysel ALP YAZIYOR

 

Dhilde alınan KDV’de yüzde 49.4 artış oldu. 3. Nesil etkisi arındırıldığında ise dahilde alınan KDV artışı yüzde 28.8’e inse de; kriz ortamında yüzde 30’luk KDV artışı sevinç yarattı. Kaldı ki vergi indirimi sadece KDV gelirlerini değil, ÖTV gelirlerini de artırdı. Böylece Özel tüketim vergisinde yüzde 9’luk artış kaydedildi.

 

Diğer gelir kalemlerine bakıldığında ise en yüksek artışın banka ve sigorta muameleleri vergisinde olması dikkat çekti. BSMV gelirleri Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27’lik artışla 454 milyon liraya yükseldi. Gelir vergisinde artış oranı ise yüzde 5.1’de kaldı.

 

Faiz düştü, gider arttı

 

Merkezi Yönetim Bütçesinin gider kalemlerine bakıldığında ise geçen yıla göre yüzde 12’lik artış görüldü. Faiz oranlarındaki düşüş bütçeye yaramaya devam etti. Faiz giderleri Nisan’da yüzde 27 oranında azaldı. Ancak faiz hariç giderler yüzde 24 artış gösterdi.

 

Devlet Nisan ayında mal ve hizmet alım giderlerini yüzde 26 oranında artırırken; personel giderleri yüzde 17 oranında arttı. Bu dönemde yatırım harcamalarında da büyük oranlı artışlar görüldü, bu artış ödeneklerin Nisan ayında serbest bırakılmasından kaynaklandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Bütçeyi 3. Nesil Kurtardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement