Çağlayan: Babayiğitlik Sırası Sizde - Son Dakika
Ekonomi

Çağlayan: Babayiğitlik Sırası Sizde

Çağlayan: Babayiğitlik Sırası Sizde

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, otomotiv sektörüne seslendi.

15.02.2013 15:33  Güncelleme: 09:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, geçen yıl 20 Haziran'da açıklanan yeni teşvik mevzuatı kapsamında otomotiv sektörü için düzenlenen yatırım teşvik belgelerinin önceki yıl ile karşılaştırıldığında, öngörülen sabit yatırım tutarının yüzde 28 arttığını söyledi.

Bakan Çağlayan, "Yeni Teşvikler Işığında Otomotivde Yeni Hedefler" toplantısında 2009 yılı ağustos ayından 2013 yılı ocak ayı sonuna kadar olan dönemde, Bakanlık olarak otomotiv sektörü için 14'ü ana sanayi, 407'si yan sanayi olmak üzere toplam 421 yatırım projesi için teşvik belgesi düzenlendiğini bildirdi.

Bu belgeler kapsamında ise 12,3 milyar lira tutarında yatırım yapmayı ve yaklaşık 27 bin kişilik istihdam yaratılmasının taahhüt edildiğini aktaran Çağlayan, "Geçen yıl 20 Haziran'da açıklanan yeni teşvik mevzuatı kapsamında otomotiv sektörü için düzenlenen yatırım teşvik belgeleri önceki yıl ile karşılaştırıldığında, öngörülen sabit yatırım tutarı yüzde 28 arttı. 20 Haziran'da açıklanan teşvik sistemi ve bugün itibariyle resmi gazetede yayınlanarak artık yeni bir yol haritasının oluştuğu teşvik sistemi bundan sonra son derece önemli kazanımlar getirecek" diye konuştu.

2023 hedefleri için daha fazlasını üretmek ve ihraç etmek zorunda olunduğuna işaret eden Çağlayan, bu hedefe ulaşmak için mevcut üreticilerin kapasite artırmalarının yeterli olmadığını, mutlaka yeni yatırımların daha cazip hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Sektör yatırımlarının stratejik yatırımların teşviki uygulaması kapsamında değerlendirilemediğini dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:

"Çünkü tespit edilmiş olan kriterlerin tamamı sağlanamıyor. Bunun ilk nedeni sektörün yurt içi üretim kapasitesinin ithalattan fazla olması. İkinci nedeni ise sektör yatırımlarının asgari yüzde 40 katma değer yaratamaması. Ana sanayi-yan sanayi işbirliğinin giderek arttığı üretim biçimi, sektör firmalarının yüzde 40'lık katma değere ulaşmasını mümkün kılmıyor.

Otomotiv sektöründe geçen yıl ihracat kilogram fiyatı 8,8 dolar olmuş. Bunu 10 dolarların üzerine çıkarmalıyız. Burada mutlaka yüksek katma değerli üretime yönelik bir sistem kurmamız gerekiyor."

-"5 milyar dolar sadece motor aksam aktarma organı ithalatı..."-

Otomotiv üretim maliyetlerinde yüzde 20 ile yüzde 40 arasında bir paya sahip olan ve rekabetçiliğin belirlendiği önemli bileşenler arasında yer alan motor ve aktarma organlarında Türkiye'de 2012 yılında 5 milyar dolar ithalat yapıldığına dikkati çeken Çağlayan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"46 milyar dolarlık cari açığın olduğu bir yerde 5 milyar dolar sadece motor aksam aktarma organı ithalatını sizlerin takdirine bırakıyorum. Otomobil sektöründe yerlileşme oranında geldiğimiz seviye de düzenlemeler konusunda bizi cesaretlendirdi. Otomotiv sektörü yüzde 56 gibi önemli bir yerlilik oranına sahip. Yapılan çalışmada motor aktarma organlarını koyduğumuz ve bunları da yerlileştirdiğimiz zaman bizim otomobil sektörünün yerlileşme oranı yüzde 56'dan yüzde 77'ye kadar çıkabilir. Düzenlemeleri yaparken bunlar bizim önemli hareket noktalarımız oldu."

Yapılan son düzenlemelerle yatırımların KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, 7 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi desteği, yüzde 40 yatırıma katkı oranı ile yüzde 80 oranında vergi indirimi, azami 700 bin liraya kadar faiz desteği ve yatırım yeri tahsisi ile destekleneceğini anlatan Çağlayan, Ayrıca, yatırıma katkı oranının yüzde 50'sinin yatırım döneminde kullanabilme imkanı sağladıklarını da söyledi.

Otomotiv yatırımlarının daha çok gelişmiş illerin yer aldığı 1. ve 2. bölgelerde gerçekleştirildiğine ifade eden Çağlayan şunları kaydetti:

"Bu kapsamda 1. ve 2. bölgelerde sigorta primi işveren hissesi desteğini 2 ve 3 yıl süreyle uygularken, sektör yatırımları bugünden itibaren artık yatırım yerine bakılmaksızın 7 yıl süreyle bu destekten faydalanacak. 1. ve 2. bölgelerde vergi indirimi desteği için yatırıma katkı oranı yüzde 15-20 iken, sektör yatırımları için artık bu oran yüzde 40 olacak. Hatta yüzde 40 olan yatırıma katkı oranının yarısı yani yüzde 50'sini yatırım döneminde kullanabilecekler. Bu imkan 1. bölgede yapılan yatırımlar için söz konusu değilken, 2. bölgede oldukça cüzi düzeyde. 1. ve 2. bölgelerde gerçekleştirilen yatırımlara faiz desteği uygulanmazken, sektör yatırımları 700 bin liraya kadar faiz desteğinden faydalanma imkanına sahip olacak."

-"Yiğitliğimizi yaptık, şimdi babayiğitlik sırası sizde"-

"Bu yaptığımız düzenleme sektörümüze ananızın ak sütü gibi helaldir" diyen Bakan Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ümit ediyorum ki bu düzenleme ile artık sizleri er meydanına çıkardık. Biz bu düzenlemeyle yiğitliğimizi yaptık, şimdi babayiğitlik sırası sizde. Artık yerli otomobil üretimine giden bu yolda sektör temsilcileriyle bir araya gelerek biraz daha önemli bir mesafeye geleceğimiz düşünceyle bu toplantıyı gerçekleştirdik. İnşallah bunun sonuçlarını hep birlikte göreceğiz."

Çağlayan, yayınlanan karara ilişkin, "Bugün Resmi Gazete'de yayınlanan kararın Başbakanımızın destekleriyle çıkmıştır. Onun bu konuda sektöre olan yaklaşımı bu kararın çıkmasında etkili olmuştur. Bundan dolayı Sayın Başbakan ve emeği geçen diğer Bakanlara teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Otomotiv sektörünün 1-14 şubat tarihleri arasındaki ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 19,7 arttığını kaydeden Çağlayan, "Otomotiv sektörünün geçen yılın 1-14 şubat tarihleri arasındaki ihracatı 635 milyon dolar iken şimdi 760 milyona dolara gelmiş. Bu yıl şubat ayında ocak ayında göre otomotiv sektöründeki ihracat artışı yüzde 86. Ümit ediyoruz ki yıl boyunca böyle olsun" diye konuştu.

Bu arada toplantıya, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Şükrü Ilısal, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Bilaloğlu, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncuoğlu, Otomotiv Sanayii Derneği Başkanı Kudret Önen ve TİM Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

(Son)

Muhabir: Mücahid Eker

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Çağlayan: Babayiğitlik Sırası Sizde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement